Cykelmekaniker og samlingspunkt: ”Steen er jo cykelbanen”

Steen Hammel er cykelmekaniker i Ballerup Super Arena. Cykelsporten har været en stor del af hans liv, siden han var løberdreng for rytterne under 6-dagesløbet i Forum.

Væggene i værkstedet er dækket af cykelhistorie. Trofæer, plakater og verdensmestertrøjer med hilsner til Steen Hammel.

Han arbejder frivilligt som mekaniker i Ballerup Super Arena og er der tre gange om ugen, når rytterne træner. Fikser cykler og er altid klar med frisk kaffe på kanden.

- Jeg kan godt lide at gå og rode med cyklerne, og har lært alt jeg ved om banecykler af en gammel cykelmekaniker, der hedder Flemming Pedersen, Ole Ritters gamle mekaniker. Det jeg kan, det er noget, han har lært mig, siger Steen Hammel.

- Og så er jeg håndværker af uddannelse, så det ligger mig ikke fjernt.

Han nærmer sig de 77, og havde først værksted på Ordrupbanen, og nu altså i Ballerup Super Arena. Cykelsporten har været en del af hans liv i årtier, og han en del af den. 

Som dreng var han løberdreng - en slags stik-i-rend-dreng - for nogle af rytterne under 6-dagesløbet i Forum.

- Der var hele tiden en af rytterne på banen, og de cyklede rundt med overtøj på, for der blev jo luftet ud inde i Forum. Der måtte der jo ryges, husker Steen Hammel.

Siden dengang har meget ændret sig.

I dag er løbet mere komprimeret og intenst. Tempoet er højere og rytterne kører over 1.000 kilometer på de seks dage.

Rytterne er ikke på banen hele døgnet, men fra omkring klokken 19.30 og til cirka klokken 01.00. Men selvom meget er anderledes, så holder Steen Hammels Fascination af løbet ved. 

- Det er jo højdepunktet på året, siger han.

6-dagesløbet

Goddag Steen

Der er lidt larm uden for værkstedet, rytterne ankommer, henter cykler, sludrer, og derfor lukker Steen Hammel døren under interviewet. Men der går få minutter, så banker det på døren, og den bliver åbnet.

- Det går lige et øjeblik, siger Steen Hammel og smiler.

- Nåårh, der er gang i noget interview. Jeg troede i et øjeblik, at der var noget galt.

Det bliver bemærket, når døren til Steen Hammels værksted er lukket i de vanlige åbningstider. På de tre træningsdage er der et konstant ind- og udløb.

- Goddag Steen.

- Er du frisk?

- Er der kaffe på kanden?

Det er der.

Den bliver sat over inden åbningstid, og måske er der endda en lille kage til. Ingen mælk. De fleste drikker den åbenbart sort. Mens de taler om cykelsport: højt spol, brændte tændstikker, resultater og livet i det hele taget.

En mand, der kan fikse alt

Cykelrytter Sebastian Lander er en af dem, der kommer forbi denne dag for at få en kop kaffe inden træning.

- Steen er jo cykelbanen. Det den erfarne herre, som vi alle sammen går op til, når der ikke er noget, der virker. Eller når vi bare skal have en sludder, siger cykelrytter Sebastian Lander og fortsætter:

- Det er en mand, der kan klare alt. Det er bare at give ham en cykel i hånden og sige, at der er et eller andet galt, så finder han problemet. Så for os er det en luksus at have ham herinde, siger han.

Ja, det med banecyklerne, har han helt styr på.

- Er der noget, du ikke kan lave?, spørger jeg ham.

- Ikke på en banecykel, der kan jeg lave alt. Det kniber mere med landevejscyklerne med de moderne gear, det har jeg ikke rigtig rodet med, men på banecyklerne, der kan jeg lave alt, siger Steen Hammel.

Han er ikke selv en del af 6-dagesløbet i Ballerup, men ser altid frem til arrangementet. 

- Der kommer mange mennesker herude, og der er fest, og folk hepper. Det er noget helt andet med de der parløb, og så i seks døgn. Det er en fest indenfor cykelsporten, siger Steen Hammel. 

Du kan se de første afsnit af vores serie om 6-dagesløbet her

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sport

Nicklas Bendtner

Bendtner er blandt strandede danskere i Dubai

F C Nordsjælland

FC Nordsjælland får ny udenlandsk ejer

Alexander Aslak Nørgaard

Birkerød-svømmer sætter dansk svømmerekord i DM-triumf

Viktor Fischer, FCK

Smitteudbrud hos FCK: Nu er seks spillere ude med corona

Ballerup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere