Alternativet bløder: Mister sit mandat i Nordsjælland

Uffe Elbæk kalder gårsdagens valgresultat en ”bummer” for Alternativet, men hvad betyder tilbagegangen for partiet?

Det grønne parti Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen går fra ni til fem mandater på landsplan. Det står nu klart her dagen efter valget. Hvad der er noget mere usikkert er, hvem der skal udfylde de fem pladser.

Selvom de fem kandidater først lægges fast senere, så ser vi her på TV 2 Lorry nærmere på, hvem Alternativet sandsynligvis sender ind af Christiansborgs døre, og hvem der ikke får den magtfulde plads.

Personlige stemmer får stor betydning

I TV 2 Lorrys område er to ud af de fem mandater valgt ind fra Alternativet – nemlig i Københavns Storkreds og Københavns Omegns Storkreds.

quote Det er et super ærgerligt valgresultat, vi har fået. Det er faktisk næsten værre, end vi havde troet på.

Carolina Magdalena Maier, folketingskandidat, Alternativet

Hvert parti fordeler mandaterne forskelligt, men for Alternativets vedkommende gælder det, at den kandidat i den pågældende valgkreds, som har fået flest personlige stemmer, også er den, som står forrest i køen til at komme i Folketinget.

De bliver med andre ord antallet af stemmer på de enkelte kandidater, der bliver afgørende for, om de får lov at indtage en plads på Christiansborg.

Uffe Elbæk bliver nok Københavns mandat

Partiet går fra to til et mandat i Københavns Storkreds, og det betyder sandsynligvis, at partiets formand Uffe Elbæk vil komme i folketinget uden partifællen Carolina Magdalena Maier, som også har siddet i Folketinget indtil nu.

Intet er dog afgjort endnu, men Carolina Magdalena Maier har allerede indstillet sig på, at mandatet går til Uffe Elbæk.

Carolina Magdalena Maier har siden sidste folketingsvalg i 2015 siddet i folketinget, men det kan snart være slut.
Carolina Magdalena Maier har siden sidste folketingsvalg i 2015 siddet i folketinget, men det kan snart være slut.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Både hendes egen uvisse fremtid, men i særdeleshed også partiets valgresultat, er hårdt at forholde sig til.

- Det er et super ærgerligt valgresultat, vi har fået. Det er faktisk næsten værre, end vi havde troet på. Vi kunne se fra starten, at det ikke så helt godt ud, men vi havde håbet, at vi måske kunne løfte den, siger Carolina Magdalena Maier til TV 2 Lorry.

Hun mener dog ikke, at partiet kan bebrejde andre end sig selv for det ringere valgresultat.

quote Nedgangen er selvforskyldt, for vi kunne have gjort det bedre.

Carolina Magdalena Maier, folketingskandidat, Alternativet

- Nedgangen er selvforskyldt, for vi kunne have gjort det bedre. Vi har haft et klimavalg denne gang, og som det grønneste parti burde vi have været mere kraftige og kritiske i valgkampen. Vi skulle have skilt os mere ud fra de andre partier på klimaområdet, siger Carolina Magdalena Maier.

Intet mandat til Nordsjælland

I Nordsjælland havde Alternativet ikke nok succes til at sikre sig et mandat. Det ærgrer Christian Poll, der ellers meget vel kunne være havnet i folketinget igen. 

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at Nordsjælland ikke fik noget mandat. Jeg synes ellers, vi har haft mange gode debatter og samtaler med folk på gaden. Så jeg både undrer mig og ærgrer mig over resultatet, siger Christian Poll til TV 2 Lorry.

quote Jeg havde virkelig håbet at kunne arbejde videre med partiets grønne politik, men det er der jo nogle andre, der må tage sig af.

Christian Poll, folketingskandidat, Alternativet

Han har spillet en helt central rolle i partiets udvikling af grøn politik, hvilket har givet ham en store aktie i partiet, som bliver svær at give slip på.

- Jeg havde virkelig håbet at kunne arbejde videre med partiets grønne politik, men det er der jo nogle andre, der må tage sig af, siger Christian Poll.

Her ses Christian Poll ved et pressemøde på Christiansborg under valgkampen.
Her ses Christian Poll ved et pressemøde på Christiansborg under valgkampen.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Og selvom valgresultatet kan være en hård kamel at sluge, så har Christian Poll en plan for, hvad han nu skal bruge tiden på.

- Nu skal jeg lige lande oven på den her oplevelse. Når det er gjort, kan jeg heldigvis vende tilbage til min tidligere arbejdsplads, hvor jeg har orlov fra, afslutter han.

Christian Poll gætter på, at Sikandar Siddique løber med mandatet i Københavns Omegns Storkreds.

Følg TV 2 Lorrys liveblog her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

ond kø

playMiljøhensyn kan stoppe motorvej til Hillerød - politikerne er splittede

Pernille Skipper

Se mavebilledet: Pernille Skipper venter sit andet barn til sommer

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere