Salg af overfaldsalarmer til plejehjem er eksploderet

Efterspørgslen på overfaldsalarmer er ifølge salgschef steget i takt med, at de ældre på plejehjem bliver mere syge og demente.

Overfaldsalarmer er blevet uundværlige for en lang række af landets plejehjemsansatte.

Det fortæller Annette Stjerne, der er salgsdirektør i virksomheden Tunstall, der sælger velfærdsteknologi og har omkring 80 procent af de danske plejehjem som kunder.

- For ti år siden var der under 10 procent af vores kunder, der syntes, at det var nødvendigt med overfaldsalarmer. I dag er det stort set alle. I hvert fald 90 procent, siger hun.

Som TV 2 onsdag har fortalt, er der sket en stigning på 43 procent i antallet af volds- og trusselsepisoder i løbet af de seneste 5 år. Sidste år blev flere end 14 ansatte på plejehjem hver dag udsat for vold eller trusler.

Derfor bliver der landet over tyet til overfaldsalarmer. Blandt andet i Gladsaxe Kommune, hvor plejehjemsleder Mette Thoms har investeret i alarmerne for "tryghedens skyld".

- Vi har overfaldsalarmer, som personalet kan bære. Det er ment som en tryghed, fordi nogle bliver forskrækkede nogle gange, siger plejehjemslederen.

Flere end 14 episoder om dagen

Tryghedsargumentet står Gladsaxe Kommune på ingen måde alene med.

Ifølge salgschefen i Tunstall er det tværtimod det altoverskyggende argument hos de mange kunder, de er blevet kontaktet af de seneste år.

Annette Stjerne fortæller, at nogle af virksomhedens henvendelser kommer fra plejehjem, som har udsigt til at få en særligt udadreagerende borger som beboer.

Hvis ikke plejehjemmene køber overfaldsalarmer, kan de ifølge salgschefen ikke altid lade den pågældende beboer flytte ind.

- Før var det i høj grad psykiatrien, der brugte dem, men på de almindelige plejehjem er det nu om dage stort set alle, der også gerne vil have dem, siger hun.

Det er overfaldsalarmer som denne, der ifølge Tunstall-salgschefen er stor rift om. Alarmen kan de ansatte på plejehjemmet have skjult i en lomme eller lignende. Foto: Anton Møller / TV 2
Det er overfaldsalarmer som denne, der ifølge Tunstall-salgschefen er stor rift om. Alarmen kan de ansatte på plejehjemmet have skjult i en lomme eller lignende. Foto: Anton Møller / TV 2

Følger med udviklingen

Det er såkaldte personlige alarmsendere, der er absolut størst rift om. Alarmer, som de ansatte kan have i lommen eller et andet sted, hvor beboeren ikke kan se den.

Erfaringen viser nemlig ifølge Annette Stjerne, at det kan eskalere en situation, hvis en beboer kan se, at den ansatte bærer en alarm.

- Når du trykker på alarmen, går der et til to sekunder, så er alle ens kollegaer adviseret om, hvem der har lavet alarmen, og hvor personen opholder sig henne, siger salgsdirektøren.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Hun tilføjer, at der også er behov for, at deres alarmer rækker uden for plejehjemmenes mure.

Der kan nemlig også blive behov for at slå alarm, når plejehjemsansatte går en tur i haven, følger en borger til lægen eller lignende, siger hun.

Er du overrasket over efterspørgslen?

- Egentligt ikke, for vi har jo fulgt udviklingen på plejehjemmene i mange år, siger Annette Stjerne.

TV 2 har sendt en aktindsigt til alle landets 98 kommuner. 65 af dem har givet retvisende tal for perioden 2019-2023
TV 2 har sendt en aktindsigt til alle landets 98 kommuner. 65 af dem har givet retvisende tal for perioden 2019-2023
Foto: TV 2

Som TV 2 tirsdag kunne fortælle, er det ikke alene ansatte på plejehjem, der udsættes for trusler og vold.

Kommuner på stribe fortæller tværtimod, at de også oplever vold mellem beboerne.

For at nedbringe antallet af voldelige episoder mellem beboere er der ifølge Tunstall også efterspørgsel på elektriske låse på plejehjemsbeboernes døre, så beboerne ikke kan gå ind på andre værelser end deres eget


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik