Organisationer advarer forældre efter ulykke med tørshampoo

En Tiktok-challenge kan være gået galt, siger politiet efter en eksplosion. Nu råber organisationer forældre op.

Forældre bør være særdeles opmærksomme på de risikable udfordringer, de såkaldte challenges, der florerer på sociale medier.

Det mener forperson for Medierådet Børn og Unge og Forbrugerrådet Tænk.

quote Der er indhold på de her platforme, som åbenlyst ikke er for børn

Miriam Michaelsen, der er forperson i Medierådet Børn og Unge

Opfordringen kommer efter torsdagens eksplosionen i Helsinge, hvor fire børn og en voksen kvinde blev alvorligt kvæstet.

Politiet arbejder ud fra en teori om, at eksplosionen netop skyldtes en challenge på sociale medier, hvor de unge antænder spraydåser med lightere.

De to organisationer opfordrer derfor forældre til at have en øget opmærksom på, hvad det egentlig er, de unge ser på de sociale medier.

- Vi bliver nødt til at sige det ubehagelige – hvis den her sag hænger sammen med en Tiktok-challenge, så er det ikke sikkert for børn og unge at være på de platforme. Det er vi nødt til at konstatere, og det er også et forældreansvar, at det ikke er sikkert, før der er styr på butikken, siger Miriam Michaelsen, der er forperson i Medierådet Børn og Unge.

Farlighed og aldersgrænser

Omvendt er det ikke et forældrenes ansvar, at der er styr på ”butikken”.

Ifølge Medierådet er det nemlig ikke alle sociale medier, der tager ansvar for at kontrollere farligheden af udfordringerne eller sikrer, at aldersgrænser overholdes. Begge ting skal techindustrien løse, lyder det.

- Det, jeg synes, vi skal have fokus på, er primært platformenes ansvar. Der er indhold på de her platforme, som åbenlyst ikke er for børn, og vi kan konstatere, at der er børn under den aldersgrænse, som de skal være. Så det er der nødt til at være styr på, siger Miriam Michaelsen.

17. februar trådte ny EU-lovgivning i kraft på området: Den såkaldte Digital Services Act (DSA), der blandt andet har til hensigt at sikre brugerne af online platformes mentale velvære og børns rettigheder.

Aldersverifikation blev dog ikke en del af pakken, selvom det fra dansk side længe har været et ønske.

Alligevel er der vej til en succesfuld håndhævning af lovgivningen, siger Uffe Rabe Krag, politisk chef ved Forbrugerrådet Tænk.

- Hvis det i det her tilfælde viser sig at være en TikTok-challenge, så er det TikToks algoritme, der har sørget for, at den udfordring er gået viralt og er blevet spredt ud til rigtig mange børn, der slet ikke burde være der i første omgang.

Han tilføjer, at platformene derfor har en ”kæmpe ansvar” for at moderere indholdet.

Tillid og forældreansvar

Forbrugerrådet Tænk mener dog, at forældrene i lige så høj grad har et ansvar – for det kan få konsekvenser, hvis man ikke ved, hvad der foregår på børneværelset.

- Da store dele af børn og unges liv foregår digitalt, er det rigtig vigtigt, at vi som forældre tager samtalen og interesserer os for, hvad der sker på skærmen. Det her er et meget grelt eksempel, men generelt tror jeg også, at børnene efterspørger, at vi som forældre interesserer os mere, siger Uffe Rabe Krag.

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med store børneorganisationer og fonde lavet et projekt, der hedder Genvej, hvor forældre kan få gode råd til at engagere sig i barnets digitale liv.

- Vores erfaring viser, at hvis du opbygger en god og tillidsfuld relation i såkaldt fredstid, så er det også nemmere for barnet at komme til dig, hvis der sker noget skidt på de sociale medier, siger den politiske chef.

Rådet fra Forbrugerrådet Tænk er løbende at have dialog med børn og unge omkring, hvad der sker i deres digitale liv.

Eksplosion i Helsinge

Politiet ved endnu ikke, hvad der torsdag aften forårsagede en voldsom eksplosion i et rækkehus i Helsinge.

Efter ulykken forklarede politiet, at de fandt et "stort antal dåser med tørshampoo", og at de har en teori om, at den brandfarlige tørshampoo er kommet for tæt på flammen fra en lighter.

Selvom politiet har uddybet, at de arbejder med teorien om, at en såkaldt challenge kan være gået galt, har de ikke bekræftet, at det er sket.

Den endelige årsag til eksplosionen kan først klarlægges, når resultaterne af de tekniske undersøgelser kommer. Det er tidligst i næste uge.

Flere af de tilskadekomne er fortsat indlagt. Værst er det gået ud over en 12-årig pige, der er lagt i kunstig koma. Derudover var to andre 12-årige piger, en tiårig pige og en 44-årig kvinde til stede.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik