Opfindsomme valgplakater - en er lavet af is, en anden udstiller Løkke som gammel

Folketingskandidaterne benytter sig af mange forskellige tricks, når de kæmper om opmærksomheden på valgplakater,som de fra i dag har kunnet hænge op.

De kreative hoveder har været på overarbejde hos flere af landets folketingskandidater. Det er den nærliggende tanke, når man ser valgplakaterne til årets folketingsvalg, der måtte hænges op fra klokken 12 i dag.

Tæt på Christiansborg hængte Alternativet eksempelvis verdens - eftersigende - første valgplakat af is op. Den kølige plakat viser et verdenskort og suppleres med teksten "der er et alternativ".

- Det er symbolsk, at plakaten smelter, mens vi snakker. Det samme gør muligheden for at gribe ind over for de dybe klimaudfordringer, vi står overfor. Vi har stadigvæk en mulighed for at træffe de afgørende valg, men lige om lidt er muligheden faktisk ovre. Det er det meget seriøse budskab bag verdens første isplakat, siger partiets leder Uffe Elbæk.

Alternativet er ikke de eneste, der har været kreative.

De konservatives Naser Khader har på nogle af sine plakater et nærbillede af sin tatoverede arm, hvor der står "I Danmark er jeg ikke født, men her har jeg hjemme".

Ordene i tatoveringen stammer - med undtagelse af ordet "ikke" fra sangen "I Danmark er jeg født" skrevet af forfatteren H.C. Andersen i 1850.

Naser Khaders valgplakat anno 2019.
Naser Khaders valgplakat anno 2019.
Foto: TV 2

Plads til plakater i Tarm

I Tarm har folketingskandidat Kristian Andersen (KD) også brugt eftermiddagen på at hænge selvportrætter op. Han satser på at få et kredsmandat, så han kan hive flere kristendemokrater ind i Folketinget. Men det er noget af en udfordring.

Ved folketingsvalget i 2015 fik Kristendemokraterne i Vestjyllands Storkreds 7646 stemmer. Kravet til at komme ind på et kredsmandat er 18.000 stemmer, og her er det håbet, at valgplakaterne kan bidrage til et lille politisk mirakel.

Kristian Andersen forklarer meningen bag sin genbrugsplakat.
Kristian Andersen forklarer meningen bag sin genbrugsplakat.
Foto: TV 2

På plakaten står et af Kristendemokraternes valgslogans "Det gode liv". Med sprittusch er der tilføjet ordene "genbrugsplakat".

- Vi tænker miljørigtigt og genbruger plakaterne fra kommunalvalget. Fejler de ingenting, som min far han plejer at sige, kan de godt bruges igen. Og samtidig tænker jeg, at der er et miljøbudskab i det, siger den håbefulde kristendemokrat.

Seriøs mine til seriøse udfordringer

I Holbæk fortæller Laura Lindahl (LA), at der er rift om lygtepælene, da europaparlamentskandidaterne allerede fylder godt i gadebilledet.

- Jeg håber, folk ser en politiker, der er seriøs, for vi står over for nogle seriøse udfordringer, siger hun.

Laura Lindahl i to versioner.
Laura Lindahl i to versioner.
Foto: TV 2

En af dem, der vil huske dagen, hvor hun hængte valgplakater op, er Pernille Vermund fra Nye Borgerlige. Hun skal giftes lørdag og har hængt sit kontrafej op nær kirken, hvor vielsen finder sted.

- Jeg ser smilende, glad og naturlig ud, og så kan jeg godt lide, at der er lidt mark i baggrunden, lyder det fra Nye Borgerlige-partilederen om de overvejelser, der ligger bag plakaten.

En gifteklar Pernille Vermund havde tid til at hænge plakater op og lade sig interviewe inden sit bryllup lørdag.
En gifteklar Pernille Vermund havde tid til at hænge plakater op og lade sig interviewe inden sit bryllup lørdag.
Foto: TV 2

En tredje kvinde på valg er Maria Gudme (S), der gør lidt mere ud af sit køn end så mange andre. Hun har tonet sin plakat lyserød, og det er der en særlig grund til.

- Nu går det løs! Mine lyserøde plakater skal op. De eneste fra S i Nordsjælland med en kvinde på. Jeg er stolt, men hold op, der er stadig meget at kæmpe for, skriver hun på Twitter.

Løkke som gammel

Det er ikke kun de traditionelle partier, der har kæmpet om pladsen i lygtepælene.

Ngo'en Greenpeace har bidraget til bybilledet med plakater af de fire partiledere fra den blå blok. De er imidlertid blevet fotomanipuleret ældre, og over portrætterne er der blevet tilføjet et "Undskyld".

En plakat fra Greenpeace, der mener, at Lars Løkke Rasmussen bør sige undskyld.
En plakat fra Greenpeace, der mener, at Lars Løkke Rasmussen bør sige undskyld.
Foto: TV 2

Undskyld-plakaterne skal ifølge Greenpeace illustrere, hvad de tolker som politikernes manglende vilje til en gennemgribende grøn omstilling af det danske samfund.

- Vi ønsker at udstille, hvordan Danmark under Løkke har sat den grønne omstilling i stå. Siden regeringen trådte til i 2015, er CO2-udledningen overhovedet ikke faldet, og sidste år steg den endda. Med sit mål om et fossilfrit Danmark i 2050 vil regeringen for lidt og for sent.

Traditionen tro er det først fra i dag, at valgplakaterne har måttet hænges op på offentlige veje og private fællesveje - det er altid den fjerde lørdag før valget klokken 12.00.

Valgplakater, strips, snore eller andre midler, der er brugt til at hænge dem op med, skal tages ned igen senest otte dage efter valgdagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik