Sommerhuspriser er eksploderet – men økonom har vigtig indvending

I 2020 kostede et gennemsnitligt sommerhus 5000 kroner i udgifter om måneden, viser beregning. I dag koster samme hus over det dobbelte hver måned.

Hvis du lige inden coronakrisen ville købe et sommerhus på 85 kvadratmeter i Danmark, skulle du i gennemsnit betale 1,6 millioner kroner.

Hvis du i dag, 4 år senere, skulle købe det samme hus, ville prisen være 50 procent højere, så du skulle betale omkring 2,4 millioner kroner.

Det viser helt nye tal fra bankernes og realkreditinstitutternes interesseorganisation, Finans Danmark.

- Priserne er steget rigtig meget, og det kan man selvfølgelig lune sig ved, hvis man har et sommerhus. Men hvis man skal ud at købe et, må vi nok sige, at priserne er væsentligt højere, siger Finans Danmarks direktør for ejendomsfinansiering, Peter Jayaswal.

Han pointerer, at der samtidig også er færre sommerhuse til salg.

Mange vindere

Bag den gennemsnitlige stigning på 50 procent siden 2020 er der større regionale forskelle.

- Det er hele landet, der ligger pænt over for fire år siden, hvor vi så den meget store interesse for sommerhuse efter nedlukningen. Men der er nogle steder, hvor det ligger højere end andre, siger Peter Jayaswal.

Et sommerhus på Østsjælland er eksempelvis kun steget 14 procent de seneste fire år, mens kvadratmeterprisen på Vest- og Sydsjælland er vokset med næsten 70 procent.

I Nordsjælland, hvor priserne i forvejen var højest, er prisen gået op med næsten 60 procent siden starten af 2020.

I Jylland og på Fyn er prisstigningerne noget mere jævnt fordelt, og her er priserne vokset med 32 til 45 procent de seneste år.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et uventet marked

Da coronapandemien lukkede det meste af verden ned i foråret 2020, forventede mange økonomer i første omgang, at det ville få huspriserne til at falde, fordi hele økonomien ville slå i bak.

Men i stedet skete det modsatte.

Hjælpepakker holdt hånden under økonomien, og fyringerne udeblev. Så i stedet for at folk fik færre penge mellem hænderne, fik de fleste faktisk flere – men uden at de havde mulighed for at bruge dem på eksempelvis rejser.

Det fik boligpriserne til at stige bredt set, og særligt markedet for sommer- og fritidshuse blev rødglødende, fordi mange blev tvunget til at holde ferie i Danmark.

Siden er renterne steget ganske markant, og det er derfor blevet væsentligt dyrere at finansiere sit sommerhuskøb.

Ifølge Camilla Schjølin, der er privatøkonom ved pensionskassen PFA, har kombinationen af stigende priser og stigende renter betydet, at den månedlige udgift for at købe et gennemsnitssommerhus er steget fra 5000 kroner om måneden til 11.000 siden 2020.

- Man skulle tro, at de stigende renter havde kunnet holde priserne nede. Mange af os troede nok også, at efter corona ville flere tænke: ”Okay, måske var det lidt for hurtigt, at vi fik købt et sommerhus. Det kræver også meget vedligeholdelse og meget tid”. Men sælgerne er ikke kommet ud på markedet endnu, og det gør, at udbuddet er meget lavt, og derfor kan priserne holdes oppe, selvom det er så meget dyrere at have et sommerhus, siger Camilla Schjølin.

Netop antallet af sommerhuse, der er til salg – udbuddet, som det bliver kaldt på økonomsprog – er et vigtigt parameter, påpeger Peter Jayaswal fra Finans Danmark.

Han fortæller, at der på tværs af landet er under 5000 sommerhuse til salg i øjeblikket. Så få muligheder har potentielle sommerhuskøbere ikke haft siden 2005, hvis man ser bort fra toppen af pandemien.

- Folk er glade for deres sommerhuse, så der er ikke så mange, der sætter dem til salg. Der er ikke så meget at vælge imellem, og det kan også være med til at holde priserne oppe, siger Peter Jayaswal.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Økonom forventer ikke det samme af fremtiden

De hastigt stigende boligpriser er tidligere blevet beskyldt for at skabe større ulighed, fordi sælgere ikke bliver beskattet af deres gevinst.

De samme regler gælder for sommerhuse, og derfor kan man altså – i teorien – stikke stigningen på 50 procent lige ned i lommen, hvis man købte i 2020 og sælger i dag.

Alligevel advarer PFA privatøkonom Camilla Schjølin mod, at folk køber sommerhuse for at tjene penge.

Historisk set har der nemlig ikke været noget stort eller stabilt afkast på sommerhuse, og derfor kan man ikke være sikker på, at ens penge yngler, selvom priserne er steget de seneste år.

Desuden er der faste udgifter til at eje et sommerhus – både finansiering, men også i form af vedligeholdelse, påpeger hun.

- Der er mange gode ting ved at eje et sommerhus – særligt det her med, at man kan bruge det og glæde venner og familie med det, siger Camilla Schjølin, inden hun kommer med et vigtigt forbehold:

- Men der er ingen tvivl om, at vi ikke forventer samme stigning, som vi har set de sidste fire år. Så længe udbuddet er lavt, og danskerne har både penge og job, er der meget, der taler for, at priserne kommer til at ligge forholdsvist stabilt – måske kan de endda også have en lille pil op. Men slet ikke i nærheden af det, vi har set de sidste fire år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik