Hjerteløberordning fra Region H vinder international pris

Region Hovedstadens Akutberedskab vinder ny forskningspris, som viser stort potentiale i at bruge frivillige hjerteløbere ved hjertestop.

I lidt over et år har borgere i Region Hovedstaden kunne melde sig som frivillig hjerteløber i kampen for at redde liv, når tiden er knap.

Ordningen Trygfonden Hjerteløber har kørt siden 1. september 2017, og i løbet af de 14 måneder har 35.000 borgere meldt sig til på app'en.

Helt ny, prisvindende dansk forskning fra Region Hovedstadens Akutberedskab viser nu, at 1500 frivillige hjerteløbere, i de 14 måneder, har rykket ud til 433 hjertestop.

quote I samarbejde med mange vigtige aktører og regionerne er det lykkedes at tredoble antallet af overlevende og antallet af danskere, der træder til. Danmark er blandt de førende i at redde liv ved hjertestop, og det skylder vi alle de engagerede danskere en kæmpe tak for.

Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Det betyder, at der i 40 procent af tilfældene er ankommet mindst en hjerteløber, inden ambulancen er nået frem. Resultatet viser, at ordningen har stort potentiale i at redde liv.

Vores vilje i Danmark til at hjælpe hinanden, når livet hænger i en tynd tråd, er de seneste år blevet anerkendt og berømt internationalt, og lørdag vandt læge og forsker Linn Andelius fra Region Hovedstadens Akutberedskab prisen for bedste abstract ved American Heart Association's Resuscitation Science Symposium i Chicago.

- Jeg er selvfølgelig meget beæret over at modtage denne pris fra American Heart Association, men det er i mine øjne i lige så høj grad en pris til de 35.000 hjerteløbere i Danmark, der har taget aktiv stilling til, at de ved et formodet hjertestop kan blive alarmeret af regionens akutberedskab via appen TrygFonden Hjerteløber. De mennesker giver derved folk med hjertestop en større chance for at overleve, siger læge og forsker Linn Andelius fra Region Hovedstadens Akutberedskab i en pressemeddelelse.

Hvordan bliver man hjerteløber?

Hvis du er over 18 år, bor i Region Midtjylland eller Region Hovedstaden og har en smartphone, kan du blive TrygFonden hjerteløber. Du skal downloade appen ”TrygFonden Hjerteløber” og tilmelde dig. Når der bliver ringet 1-1-2 om et formodet hjertestop, kan regionens akutberedskab alarmere dig via appen. Du bliver bedt om enten at yde hjertelungeredning eller hente en tilgængelig hjertestarter, som du kan bringe frem til personen med hjertestop. Hvis du bliver kaldt ud til et hjertestop, får du en alarm på telefonen, som kan afvises eller accepteres. Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp. Du kan altid afmelde dig hjerteløberordningen, hvis du ikke længere ønsker at være med. Læs mere på http://www.hjertestarter.dk/saadanredderduliv/bliv-hjerteloeber

 

Kilde: Trygfonden Hjerteløber

Hvert sekund tæller

Tiden er altafgørende, når det handler om hjertestop. Chancen for at overleve et hjertestop falder, som sekunderne går, så jo hurtigere hjælpen når frem jo bedre.

Undersøgelser viser, at får en person med hjertestop først hjælp, når ambulancen kommer er der 3 procent chance for at overleve. Mens der 12 procent chance for at overleve, hvis en hjerteløber giver livreddene førstehjælp før ambulancen når frem.

Chancerne for at overleve er 50 procent, hvis der stødes med hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Det skriver Trygfonden i en pressemeddelelse.

4000 mennesker bliver årligt ramt af hjertestop i Danmark. Som hjerteløber får man en besked på telefonen gennem hjerteløber-app'en, når der er et hjertestop i nærheden.

Hvis man har mulighed for at hjælpe, bliver man enten sendt direkte hen til, hvor personen med hjertestop befinder sig for at yde førstehjælp eller også guides man til at hente den nærmeste hjertestarter.

Danskerne topscorere i førstehjælp

Trygfonden Hjerteløber er et af de nyeste tiltag på genoplivningsfronten, og det er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Præhospitalet i Region Midtjylland, hjertestopforskere og TrygFonden.

quote Det er i mine øjne i lige så høj grad en pris til de 35.000 hjerteløbere i Danmark, der har taget aktiv stilling til, at de ved et formodet hjertestop kan blive alarmeret af regionens akutberedskab via appen TrygFonden Hjerteløber. 

Linn Andelius, læge og forsker fra Region Hovedstadens Akutberedskab

Genoplivning er et felt, hvor danskerne i løbet af de seneste 15 år er blevet involveret i meget højere grad end tidligere.

- I år 2001 overlevede meget få hjertestop uden for hospital, og få trådte til med livreddende førstehjælp. I TrygFonden satte vi os for at ændre det. I samarbejde med mange vigtige aktører og regionerne er det lykkedes at tredoble antallet af overlevende og antallet af danskere, der træder til. Danmark er blandt de førende i at redde liv ved hjertestop, og det skylder vi alle de engagerede danskere en kæmpe tak for, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden i en pressemeddelelse, og fortsætter:

- Indførelsen af førstehjælpsundervisning i køreskolen og i folkeskolen for godt 10 år siden har gjort rigtig meget for kendskabet til genoplivning og brug af hjertestarter i den voksne befolkning. Det samme har i øvrigt også mange arbejdspladsers fokus på at træne deres medarbejdere i førstehjælp. Det får os til at tro, at det efterhånden er en meget stor andel af befolkningen, der ved, hvordan man yder genoplivning, siger Grethe Thomas.

Om TrygFonden Hjerteløber

  • TrygFonden Hjerteløber er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Præhospitalet i Region Midtjylland, hjertestopforskere og TrygFonden.
  • Når man er tilmeldt som frivillig i TrygFonden Hjerteløber, vil man kunne blive kaldt ud, hvis man befinder sig nær et hjertestop i enten Region Midtjylland eller Region Hovedstaden.
  • Hjerteløberne modtager via appen TrygFonden Hjerteløber en alarm fra regionernes Akutberedskab, når der er et formodet hjertestop i nærheden.
  • Hjerteløberne alarmeres via appen og guides i at yde hjertelungeredning og hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.
  • Akutberedskabet alarmerer ca. 20 hjerteløbere pr. hjertestop. Erfaringer fra Region Hovedstaden viser, at cirka halvdelen ser alarmen og reagerer på den.
  • TrygFonden Hjerteløber er den største af sin art i Danmark.
  • I dag er over 32.600 frivillige hjerteløbere tilmeldt TrygFonden Hjerteløber.
  • Forskning tilknyttet TrygFonden Hjerteløber skal dokumentere, hvilken betydning hjerteløberne har for overlevelsen. Det bliver også undersøgt, hvordan det er for hjerteløberne at blive kaldt på mission og medvirke til genoplivningsforsøg. Målet er at blive klogere på, hvordan vi i fremtiden bedst involverer danskerne i at redde liv.
  • Danmark er med i toppen internationalt, når det handler om at bruge moderne teknologi til at redde liv ved hjertestop. TrygFonden står bag TrygFonden Hjertestart og TrygFonden Hjerteløber, som begge er apps, der gør det muligt for danskerne at finde hjertestartere og melde sig frivilligt til at træde til ved hjertestop.
  • Projektet gik i luften den 1. september 2017 i Region Hovedstaden og den 16. oktober 2018 i Region Midtjylland.

 

Kilde: Trygfonden Hjertestarter


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik