LA stormer frem i meningsmålingerne. Men det kan næppe omsættes til borgmesterkæder

Liberal Alliance havde et ganske rædsomt kommunalvalg i 2021 med en vælgertilslutning på 1,4 procent. Nu viser nye meningsmålinger tæt på 15 procent til partiets folketingsgruppe.

Partiet var en af de helt store tabere, da boet efter kommunalvalget i slutningen af 2021 skulle gøres op.

Sølle ni mandater ud af de 2436, der var up for grabs, kunne Liberal Alliance skrabe sammen med en vælgertilslutning på små 1,4 procent på landsplan. En tilbagegang på 19 mandater. Av for den.

Siden er meget vand løbet i åen, og nu – lidt mere end to år senere – er det hele vendt på hovedet. I hvert fald hvis man skal tillægge de seneste meningsmålinger for partiets folketingsgruppe værdi.

Skulle et folketingsvalg melde sig på trapperne, står Liberal Alliance til helt op mod 15 procent af stemmerne, har Voxmeter og senest en Gallup-måling for Berlingske kortlagt.

Martin Vinæs Larsen, der er valgforsker og statskundskabslektor på Aarhus Universitet siger til Berlingske, at fremgangen blandt andet skal forklares med andre partiers ulykke.

- Der er nogle gode strukturelle forhold for Liberal Alliance lige nu, fordi der er det her store regeringsparti i Venstre, som mange mener ikke fører borgerlig nok politik og tilmed er gået i seng med fjenden i form af Socialdemokratiet, siger han.

Spørgsmålet er dog, om Liberal Alliances tilsyneladende vælgertække vil kunne smitte af ved det næste kommunalvalg, der finder sted i efteråret til næste år.

Valgte LA over lokalliste

Af de ni mandater, Liberal Alliance trods alt fik ved kommunalvalget i 2021, er fem at finde i hovedstadsområdet.

Ole Birk Olesen sidder på en ensom taburet i Københavns Borgerrepræsentation, mens Lars-Christian Brask også sidder alene for partiet i Roskildes byråd.

Og så er der undtagelsen på Vestegnen.

I Solrød Kommune har Liberal Alliance således partiets første og eneste borgmesterpost, som Emil Blücher sidder på. Han er flankeret af to andre partifæller i det 19 medlemmer høje byråd.

- Ved indgangen til kommunalvalget i 2021 stod vi med en meget lav tilslutning i meningsmålinger. Dengang var der mange, der prikkede mig på skulderen og undrende spurgte, om det ikke var smartere for mig at stille op for en lokalliste end for Liberal Alliance. Nu viser meningsmålingerne op mod 15 procent. I det lys er det da dejligt, at jeg ikke længere skal argumentere for mit valg af parti, siger Emil Blücher (LA) til TV 2 Kosmopol.

Liberal Alliances kommunalpolitikere i hovedstadsområdet

Solrød Kommune:

  • Emil Blücher, borgmester

  • Regine Hovmøller, udvalgsformand

  • Henrik Boye, byrådsmedlem

Københavns Kommune:

  • Ole Birk Olesen, BR-medlem

Roskilde Kommune:

  • Lars-Christian Brask, byrådsmedlem

  • Lars Holst Kruse, byrådsmedlem (blev valgt ind for Nye Borgerlige, men skiftede til LA i marts 2023)

Solrød-borgmesteren vil dog ikke tager glæderne på forskud og påpeger, at meningsmålinger også hurtigt kan flippe. Til syvende og sidst er det resultatet på valgdagen, der tæller, siger han. Men:

- Det giver da gejst ude i de lokale vælgerforeninger, hvor det ved det seneste kommunalvalg var meget op ad bakke, særligt hvis man ikke var valgt ind i forvejen.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies

Kan næppe omsættes til borgmesterposter

Spørger man Pia Allerslev, der har en fortid som fagborgmester for Venstre i Københavns Kommune, og i dag blandt andet gør sig som politisk kommentator, så kan Liberal Alliance dog næppe omsætte en ventet vælgerfremgang til borgmesterposter.

Det er der flere grunde til, vurderer hun. Den første har de til fælles med Moderaterne.

- Liberal Alliance er i høj grad Alex Vanopslagh. Han er den altoverskyggende profil. Han ER Liberal Alliance. Partiet får i høj grad brug for at finde nogle andre profiler frem ude i kommunerne, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at løbe med kommunalvalget, siger Pia Allerslev.

Og det kan blive et problem, forklarer hun. Pia Allerslev vurderer, at Liberal Alliance formentlig er mere interesseret i at sende politiske profiler i retning af Folketinget frem for byrådssale rundt omkring i landet.

- Partiet bliver jo i hvert fald ikke mindre ved det kommende folketingsvalg, og det ved de godt. Derfor skal der køres nogle kandidater i stilling til det. Og det efterlader dem formentlig ret tynde på det kommunalpolitiske. I hvert fald når det kommer til reelle borgmesterkandidater, siger Pia Allerslev og fortsætter:

- Mit bud er, at Liberal Alliance kommer til at gå frem ved kommunalvalget i 2025. De vil få flere medlemmer valgt ind, og de vil blive repræsenteret i flere byråd og kommunalbestyrelser. Men de får næppe flere borgmesterposter, medmindre der opstår flere kaotiske konstitueringsrunder lig den, der gav dem posten i Solrød.

Her klarede LA sig bedst ved KV21:

  1. Solrød: 14,9 procent af stemmerne

  2. Roskilde: 4,4 procent af stemmerne

  3. Hørsholm: 3,2 procent af stemmerne

  4. Rudersdal: 2,8 procent af stemmerne

  5. København: 2,7 procent af stemmerne

Kilde: KMDValg

Netop i Solrød Kommune er borgmesteren Emil Blücher (LA) da heller ikke meget for at spå om en mulig partifælle som borgmester et andet sted i landet.

- Man skal huske på, at det jo ikke kun er vælgerne, der bestemmer borgmesteren. Det afhænger også meget af sammensætningen af resten af kommunalbestyrelsen og konstitueringsaftaler, siger Emil Blücher og fortsætter:

- Men jeg vil sige, så meget, at vi ved sidste valg kun fik ni medlemmer valgt ind i hele landet. Det antal skulle meget gerne være højere efter valget i 2025.

Nok fik Liberal Alliance kun valgt ni medlemmer ind i 2021, men faktisk er partiet nu oppe på 23 medlemmer på tværs af landets byråd. Det skyldes, at der har været en del partihoppere, der er sprunget til netop Liberal Alliance.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik