Hjemløse tilbydes gratis overnatning på tomt hostel

De hjemløse Hus Forbi-sælgere er hårdt ramt af samfundsnedlukningen, og mange har svært ved at overholde hygiejnerådene. Nu er der hjælp at hente med gratis husly.

Eget værelse med bad, toilet og radiator. Seng med både dyne, pude og rent sengetøj. Det er noget de fleste af os tager for givet, men under coronanedlukningen, er det nu også pludselig blevet en mulighed for de hjemløse Hus Forbi-sælgere.

- Vi har en masse værelser der alligevel bare står tomme, så vi vil naturligvis gerne give en hjælpende hånd og vise sammenhold i denne tid, siger bestyrelsesformand i Danhostel Poul Kristian Mouritsen, der har indgået en aftale med Hus Forbi, om at hjemløse kan overnatte hos dem, uden selv at skulle hente hverken mønter eller sedler op ad lommen.

Der er tale om en rabataftale, hvor Hus Forbi-sekretariatet så klarer betalingen. Og lige nu, er der ekstraordinær meget brug for husly til de hjemløse.

- Vi ved, at der er mange derude, der har problemer lige nu. Herbergerne skal jo også overholde myndighedernes regler, og flere lukker derfor enten ned eller begrænser antallet af senge, forklarer sekretariatsleder hos Hus Forbi Rasmus Wexøe Kristensen.

quote Der er jo udsolgt af håndsprit alle steder, flere offentlige toiletter, der ellers kan bruges til håndvask, er også blevet lukket, og når herbergerne så samtidig begrænser adgangen, så kan det altså blive svært at overholde de gængse sundhedsråd

Rasmus Wexøe Kristensen, Hus Forbi

- Samtidig strammes nettet på anden vis for mange af vores sælgere, der normalt lever på en form for nåde hos andre. Folk der ellers har fået lov at sove i baggårde eller på en sofa hos venner, kan pludselig opleve, at de på grund af frygt for coronasmitte bliver bedt om at forlade deres sædvanlige sovested, siger Rasmus Wexøe Kristensen.

Hjemløse kæmper hårdt for at følge hygiejneråd

Mange hjemløse Hus Forbi-sælgere har det i forvejen svært med at overholde myndighedernes opfordringer om god hygiejne her under nedlukningen.  

- Der er jo udsolgt af håndsprit alle steder, flere offentlige toiletter ,der ellers kan bruges til håndvask, er også blevet lukket, og når herbergerne så samtidig begrænser adgangen, så kan det altså blive svært at overholde de gængse sundhedsråd. Så der er virkelig et behov for at hjælpe vores udsatte borgere netop nu, siger Rasmus Wexøe Kristensen.

Danhostel oplyser, at på grund af myndighedernes sundhedsrestriktioner om at begrænse samvær, så vil de hjemløse som udgangspunkt blive tilbudt at sove i enkeltmandsværelser.

- Vi vil forsøge at lade dem bo alene, så de hverken smitter hinanden eller andre på vores hostels, hvis de skulle værre smittet, siger Poul Kristian Mouritsen fra Danhostel.

Aftalen kan blive dyr for Hus Forbi

Aftalen mellem Danhostel og Hus Forbi løber som udgangspunkt frem til nedlukningen af samfundet ophæves. Overnatningerne bliver betalt af Hus Forbi, og hver enkelt af Danhostels afdelinger bestemmer selv, hvor meget de vil give i rabat til Hus Forbi. Dermed ved ingen lige nu, hvad ordningen kommer til at koste for de hjemløses organisation.

Vi modtager heldigvis en del donationer fra almindelige borgere lige nu, fordi de godt ved at situationen er svær for Hus Forbi-sælgerne, hvis avissalg næsten er stoppet helt af frygt for smitte. De fleste af donationerne bruger vi så til de her overnatninger, siger Rasmus Wexøe Kristensen.

- Men om vi har råd til at fortsætte igennem hele nedlukningen afhænger jo af, hvor mange der benytter tilbuddet, hvor længe nedlukningen varer, hvad vi skal betale for de enkelte værelser, og hvor mange donationer vi får ind, siger Rasmus Wexøe Kristensen.

Da de enkelte Danhostel-afdelinger er selvstændige forretninger, så kan Danhostels bestyrelsesformand ikke love præcis, hvad prisen bliver for Hus Forbi de enkelte steder. Men han fastholder, at de ikke har indgået aftalen for at tjene penge.

quote Om vi har råd til at fortsætte igennem hele nedlukningen afhænger jo af, hvor mange der benytter tilbuddet, hvor længe nedlukningen varer, hvad vi skal betale for de enkelte værelser, og hvor mange donationer vi får ind

Rasmus Wexøe Kristensen, Hus Forbi

- Vi gør ikke det her for at få en stor profit, men fordi vi gerne vil give en hjælpende hånd, og i de her dage, der overstråler sammenholdstankegangen altså vores normale forretningstankegang, siger bestyrelsesformand i Danhostel Poul Kristian Mouritsen.

Der er 3500 registrerede Hus Forbi-sælgere i Danmark. Sekretariatet forventer dog, at det er de færreste af dem, der er i en situation, hvor de bliver nødt til at gøre brug af tilbuddet. Derfor satser de på, at tilbuddet får lov at blive for de hårdest ramte indtil Danmark som samfund igen åbner op.

- Jeg tror vi kan klare det her økonomisk, hvis omkring 2-300 af vores sælgere gør brug tilbuddet. Men det afhænger naturligvis også af, hvor mange donationer vi får ind fra gode og gavmilde danskere, siger sekretariatsleder hos Hus Forbi Rasmus Wexøe Kristensen.

Man kan støtte de hjemløse Hus Forbi-sælgere, ved at sende penge på MobilePay til nummeret 99 65 55.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik