Halvdelen af de børn, der ringer til BørneTelefonen, ringer forgæves

Kun halvdelen af de børn, der ringer til BørneTelefonen, oplever, at deres opkald bliver besvaret af frivillige.

BørneTelefonen bliver hver dag brugt af børn, der vokser op med misbrug, vold, overgreb og krænkelser. Børn der føler sig forkerte, usikre, bange og alene. Det kan også være børn, der bliver mobbet i skolen og ikke føler sig gode nok. Og børn der i nogle tilfælde tænker, at det overhovedet ikke er værd at være til.

Det viser sig, at halvdelen af de børn, der ringer ind, ikke bliver besvaret af de frivillige, som sidder i den anden ende af røret.

quote Det kræver utroligt meget mod for børn at række ud efter hjælp. Derfor er det så vigtigt, at der sidder nogle klar til at besvare deres henvendelse

Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår

Det skyldes, at der simpelthen ikke er nok frivillige til at tage telefonen, hvilket også betyder, at rådgivningstilbuddet ikke har åbent hele døgnet, da der ikke er nok frivillige.

Det er et problem, og derfor holder organisationen Børns Vilkår i næste måned en landsindsamling.

- Det kræver utroligt meget mod for børn at række ud efter hjælp. Derfor er det så vigtigt, at der sidder nogle klar til at besvare deres henvendelse. Som indsamler er man med til at sikre, at ingen børn står alene med deres problemer. Derfor håber vi, at så mange som muligt vil gå på gaden sammen med os søndag den 22. marts, fortæller direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

De frivillige hos BørneTelefonen skal hjælpe de børn, der ringer ind, ved at lytte til dem og hjælpe dem med at finde viljestyrken og redskaberne til at ændre på det, der gør ondt eller give dem råd til at håndtere det, som fylder i deres liv.

Borgere hjælper med den gode sag

I takt med, at der ikke er nok frivillige, så betyder det altså, at der er rigtig mange børn, som ikke får den hjælp, de har brug for. Børns Vilkår har derfor besluttet, at de vil række ud til borgerne og bede om deres hjælp i en landsindsamling. De vil sammen med borgere indsamle penge, så Børns Vilkår kan optimere BørneTelefonen, så det bliver muligt for flere børn at komme igennem til en frivillig, som kan hjælpe dem.

18-årige Karen Bak fra Charlottenlund er en af de frivillige indsamlere, der ønsker at gøre en forskel. Hun laver derfor selv rigtig meget velgørenhed på hendes skole, for hun mener, at det er rigtig vigtigt at hjælpe andre.

- Det er vigtigt, at unge danskere ser vigtigheden i give en hjælpende hånd til de, som har brug for det. Og at man har evnen til at have et ekstra overskud til at hjælpe andre, siger Karen Bak til TV 2 Lorry.

Karen Bak fortæller, hvordan hun før har været indsamler for Børns Vilkår sammen med hendes skole, og hun har kun oplevet, at folk er hjælpsomme, når hun banker på deres dør og spørger, om de vil hjælpe med et bidrag.

Her er stadige ledige ruter 

  • Nørrebro
  • Amager
  • Frederiksberg
  • Næstved
  • Ballerup
  • Køge
  • Roskilde

 

  • Man kan tilmelde sig på stopsvigt.dk. Børns Vilkår siger, at der kan stå, at alle ruter er besatte, men der er altid en sidegade eller etagebyggeri, hvor man kan samle ind. Så man skal endelig kontakte dem, hvis man vil hjælpe.

Pengene fra indsamlingen skal bruges til at udvide åbningstiderne på BørneTelefonen. Samtidig ønsker Børns Vilkår at forbedre muligheden for at tage opkald fra de børn, som der ringer ind, og det betyder, at der skal skaffes flere frivillige til at sidde klar ved telefonerne.

Børns Vilkår vil samtidig prøve at effektivisere teknik, så der er mulighed for, at de frivillige kan tage telefonen hjemmefra, og på den måde nå at være i dialog med flere børn. Initiativerne skal sikre, at børnetelefonen bliver bedre og kan håndtere flere børn, der rækker ud efter hjælp.

Forhåbentlig lykkedes det, så alle børn der ringer ind vil få dem hjælp, som de har brug for.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik