Festivaler knokler videre - aflyser de, får de foreløbigt ingen kompensation

Festivalerne tror og håber på, at vi er igennem virusbølgen inden festivalsæsonen. Der er for nuværende ingen hjælp at hente i regeringens hjælpepakker, hvis de aflyser.

(I bunden af artiklen har vi samlet en rundspørge til festivalerne og spurgt dem, hvordan de forholder sig til situationen omkring coronavirus)

Hovedstadsområdet er en smeltedigel af kulturelle oplevelser, men lige nu har coronavirussen skruet gevaldigt ned for blusset.

I kulissen til nogle af foråret og sommerens store begivenheder, knokler man dog fortsat mod, at de kan afholdes planmæssigt. 

quote Vi har ingen plan B – det bliver enten fuld skrue eller slet ikke.

Camilla Holck, presse- og kommunikationsansvarlig, Roskilde Dyrskue

-  Vi har ingen plan B – det bliver enten fuld skrue eller slet ikke, lyder det fra Camilla Holck, der er presse- og kommunikationsansvarlig hos Roskilde Dyrskue.

Dyrskuet er planlagt til starten af juni.

På nuværende tidspunkt har regeringen forbudt forsamlinger på over 10 personer. Og mandag blev det forlænget til at gælde til og med påskemandag d. 13. april.

Hvad der sker herefter er dog stadigvæk uvist. 

Derfor har TV 2 Lorry spurgt arrangørerne bag nogle af de kommende måneders store begivenheder, hvordan de forholder sig (se alle svarene længere nede i artiklen)

- Vi repræsenterer en branche, som er rigtig meget i klemme lige nu. Derfor vil vi også meget gerne holde fast i festivalen, udtaler Stine Lolk, der er festivaldirektør hos Copenhagen Cooking.

Det er en 10 dage lang festival, der samler spisesteder, museer, kokke og kulturinstitutioner i København. 

Kun kompensation for marts

Indtil videre er der heller ikke nogen kompensation at hente, hvis de aflyser. 

Regeringen har lavet flere økonomiske hjælpepakker til coronaramte virksomheder, medarbejdere og så videre. Men på nuværende tidspunkt kan der kun søges kompensationen for arrangementer mellem d. 6. og 31. marts - på trods af at forsamlingsforbuddet allerede er forlænget herefter. 

Det fremgår af Erhvervsstyrelsens virksomhedsguide.

Roskilde Festivals hjemmeside skriver man, at en aflysning kan blive alvorlig:

- Roskilde Festival er ikke forsikret i et omfang, der tager højde for en epidemi som coronavirus, så vi kan ikke svare præcist på, hvordan vi vil stå ved et eventuelt påbud om begrænsninger eller aflysning. Under alle omstændigheder vil situationen være alvorlig.

Fra musikfestivalen Musik i Lejet lyder det, at kompensationen betyder rigtig meget for deres muligheder frem mod 2021:

-  Hvis der ikke er en kompensation, vil det betyde, at vi vil prøve at lave støttearrangementer og andre koncerter og tiltag, som vi håber kan redde vores cashflow, udtaler bestyrelsesformand Peter Maarbjerg til TV 2 Lorry. 

quote Roskilde Festival er ikke forsikret i et omfang, der tager højde for en epidemi som coronavirus, så vi kan ikke svare præcist på, hvordan vi vil stå ved et eventuelt påbud om begrænsninger eller aflysning.

Svar fra Roskilde Festivals hjemmeside

Der stilles ingen garantier 

TV 2 Lorry har derfor henvendt sig til Erhvervsministeriet for at få svar på, hvordan festivaler senere på foråret og sommeren skal forholde sig.

- Jeg forstår godt, at arrangører er bekymrede for de kommende uger og måneder. Det tror jeg, vi alle er, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S)

- Lige nu arbejder regeringen i døgndrift for at få de store kompensationsordninger op at køre, som bl.a. gælder medarbejdernes løn og virksomhedernes faste udgifter. Det er også ordninger, der kommer til at hjælpe arrangører.

quote Men jeg er meget opmærksom på, at nogle arrangører kan stå i en særlig situation. Derfor har vi så sent som i går været i dialog med erhvervsorganisationer og lønmodtagerorganisationer for at drøfte arrangørernes situation.

Simon Kollerup, erhvervsminister (S)

Erhvervsministeren svarer ikke på, om arrangører, der står med et arrangement senere på foråret eller sommeren, kan risikere, at forsamlingsforbuddet forlænges, uden at muligheden for kompensation følger med. 

- Men jeg er meget opmærksom på, at nogle arrangører kan stå i en særlig situation. Derfor har vi så sent som i går været i dialog med erhvervsorganisationer og lønmodtagerorganisationer for at drøfte arrangørernes situation, siger han. 

Nogle festivaler modtager i forvejen mere eller mindre offentlig støtte. 

(Arkivfoto): Roskilde Festival fortsætter planlægningen af festivalen i troen på, at den kan afholdes planmæssigt. Kan den ikke det, er konsekvenserne uvisse.
(Arkivfoto): Roskilde Festival fortsætter planlægningen af festivalen i troen på, at den kan afholdes planmæssigt. Kan den ikke det, er konsekvenserne uvisse.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Rundspørge: Sådan forholder festivalerne sig til situationen omkring coronavirus

Roskilde Dyrskue, 5. - 7. juni

Camilla Holck, Presse- og kommunikationsansvarlig, Roskilde Dyrskue, siger til TV 2 Lorry:

 

- Vi håber fortsat på at holde dyrskue, men vi følger selvfølgelig myndighedernes udmeldinger. Vi lytter og afventer, men vores mål er fortsat, at dyrskuet bliver holdt. Selvom vi nu først kan starte forberedelserne efter d. 13. april, har vi stadig tiden med os.

 

- Vi har ingen plan B – det bliver enten fuld skrue eller slet ikke.

 

- Vi arbejder på at finde en skæringsdato, hvor vi tager en beslutning, som både er fair overfor os selv og vores mange udstillere.

 

I forhold til at der på nuværende tidspunkt ikke kan søges kompensation, siger Camilla Holck:

 

- Hvis vi bliver nødsaget til at aflyse, så vil det ikke betyde, at der ikke bliver et Roskilde Dyrskue i 2021. Det ville i givet fald være en alvorlig situation for os, ikke mindst rent økonomisk, men med en mulig kompensation, ville det ikke være uoverkommeligt.

Copenhell, 17. - 20. juni

Copenhell henviser til en meddelelse på deres Facebook-side fra d. 13. marts:

 

- Vi ser frem mod sommerens COPENHELL med stor optimisme, og vi knokler hårdt med at planlægge en fantastisk festival for jer til juni. 

 

- Vi følger med i anvisningerne fra de danske sundhedsmyndigheder, og vi vil kontakte jer direkte, hvis regeringens sikkerhedsforanstaltninger kommer til at påvirke festivalen. Vores gæsters, musikeres og ansattes sikkerhed er altid vores højeste prioritet. 

 

Copenhell har ikke nogen kommentarer til, hvordan de eventuelt vil blive påvirket af en aflysning uden kompensation - men oplyser, at de ikke modtager nogen offentlig støtte i forvejen. 

Roskilde Festival, 27. juni - 4. juli 

Roskilde Festival beder TV 2 Lorry citere fra svar på deres hjemmeside. Hovedbudskabet er:

 

- Vi fortsætter planlægningen af sommerens festival, og vi følger udviklingen nøje.

 

- Vi vil afholde festivalen på baggrund af myndighedernes anvisninger og krav og planlægger altid Roskilde Festival i samarbejde med myndigheder og beredskab.

Vi tager ikke udgangspunkt i, hvordan situationen ser ud lige nu og her, for den situation udvikler sig hele tiden, og vi tror, at den – med alle de tiltag der nu er sat i værk – kommer til at gå i en positiv retning.

Der er lang tid til sommer, og derfor er det mest ansvarlige for os at fortsætte med at gøre det, som vi gør nu, nemlig at blive ved med at planlægge festivalen.

 

Foreningen Roskilde Festival står bag Roskilde Festival, og foreningen får stort set alle midler fra den årlige festival.

Copenhagen Jazz Festival , 3. - 12. juli

Kenneth Hansen, der er festivalleder for Copenhagen Jazz Festival, skriver til TV 2 Lorry:

 

- Hvis den nuværende COVID-19-krise kommer til at strække sig ind i juni eller juli i en sådan grad, så myndighederne f.eks. fraråder al festivalaktivitet i juli, så vil vi i første omgang forsøge at flytte sommerfestivalen til senere på året - på samme måde som f.eks. Distortion har gjort det. 

- Sagt på en anden måde: Vi opererer ikke med et aflysningsbegreb som sådan. Og vi arbejder fortsat ud fra en stille forventning om, at krisen ebber ud i løbet af de næste tre måneder, og at Copenhagen Jazz Festival 2020 dermed kan afvikles som planlagt fra 3.-12- juli.

 

Til spørgsmålet om kompensation oplyser Copenhagen Jazz Festival, at de allerede er delvist finansieret af offentlige midler (Statens Kunstfond, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune) via flerårige aftaler og desuden har aktiviteter hele året. 

Musik i Lejet, 16. - 18. juli 

Musik i Lejet henviser til en udtalelse på deres hjemmeside:

 

- Hos Musik i Lejet følger vi udviklingen nøje, men forsætter med at planlægge Musik i Lejet d. 16. - 18. juli.

 

- Der er ca. 4 måneder til den 12. udgave af Musik i Lejet. Derfor håber og forventer vi, at festivalen vil blive afholdt som sædvanligt i Tisvildelejes strandkant. 

 

Copenhagen Cooking, 21. - 30. august

Stine Lolk, Festivaldirektør, Copenhagen Cooking, siger til TV 2 Lorry :

 

- Nu ligger vores festival i slutningen af august, så indtil videre planlægger vi at afholde festivalen. Vi følger myndighedernes anbefalinger.

 

- Under festivalen har vi mange arrangementer af mange størrelser, som man kan kigge på og eventuelt lave anderledes koncepter.

 

- Vi repræsenterer en branche, som er rigtig meget i klemme lige nu, derfor vil vi også meget gerne holde fast i festivalen.

 

TV 2 Lorry venter svar på, hvordan de eventuelt vil blive påvirket af en aflysning uden kompensation. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik