Oversvømmelser har raset to gange indenfor tre måneder: "Jeg er grædefærdig"

Den ellers uvarslede storm tvinger Køgeboere til at gå fra hus og hjem, ligesom de gjorde for under tre måneder siden.

Vandmasserne vælter igen ind hos borgere i Køge 

Det gælder blandt andet hos Gitte Sørensen, der ejer bilforretningen Auto-Sørensen på Københavnsvej i Køge. Hun er netop blevet færdig med at rydde op og bygge færdig efter stormfloden i oktober sidste år. Nu skal hun i gang igen.

- Vi har kæmpet lige siden sidste stormflod, hvor alt blev oversvømmet. Jeg er grædefærdig, siger hun.

Ved sidste stormflod stod vandet omkring 50 centimeter over jorden indenfor i forretningen. Derfor fulgte Gitte Sørensen med bekymring DMI's varsler tirsdag aften. Der var dog ingen varsler at finde fra Køge Kommune. 

- Jeg er magtesløs og gal over, at vi ikke er blevet ordentligt varslet. Køge Kommune sover jo, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Auto-Sørensen er stadig ikke renoveret fuldt efter sidste stormflod.
Auto-Sørensen er stadig ikke renoveret fuldt efter sidste stormflod.
Foto: Privatfoto

Tirsdag startede Gitte Sørensens synshal op for første gang siden stormfloden, og nåede dermed at have én åbningsdag inden vandmasserne igen indtog hallen.

Flere dele af forretningen er stadig ikke blevet færdigbygget. Nu skal det hele formentlig rives ned og bygges op igen. 

Ikke alene 

Frustrationen over vandmasserne og Køge Kommunes håndtering står Gitte Sørensen ikke alene med. Ben Pedersen er en af dem, der har oplevet den manglende hjælp på tæt hold. 

I desperation ringede Ben Pedersen til Køge Kommunes akuttelefon klokken 3 natten mellem tirsdag og onsdag, da vandet pludselig oversvømmede gulvbrædderne i hjemmet med en højde på 10-15 centimeter.

- Jeg fik af vide, at det måtte vi selv klare med vores forsikring. De kunne ikke stille noget op. Så der var ingen hjælp at hente, siger han. 

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørg Os - Formular

_

Om natten måtte Ben Pedersen samle stole og andre værdifulde genstande sammen og placere på borde og andre høje genstande. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ben Pedersen skal nu renovere sit hjem for anden gang indenfor 2,5 måneder.
Ben Pedersen skal nu renovere sit hjem for anden gang indenfor 2,5 måneder.
Foto: Camilla Bresemann/TV 2 Kosmopol

Nu skal huset renoveres, og det er ikke første gang, at Ben Pedersen kaster sig over den opgave. Ben Pedersen er tømrermester, og han havde selv renoveret huset i første omgang, da familien skulle flytte ind i deres nye hjem. 

Familien blev ramt af stormfloden mellem den 20. til 21. oktober sidste år, og her måtte Ben Pedersen for anden gang renovere huset, og familien flyttede derfor ud af huset imens. 

Familien var netop flyttet ind i huset kørt før jul, da Ben Pedersen var blevet færdig med renoveringen i tide til at kunne fejre højtiden hjemme. Det blev dog kun til en enkelt juleferie i huset for familie før arbejdet starter forfra. 

- Spørgsmålet er, om vi overhovedet tør at bygge noget op inden diget kommer. Ingen familier kan jo ikke overleve det her økonomisk, siger han. 

Familien har stadig ikke fået forsikringspenge for stormfloden i oktober, og nu skal de have penge op af lommen igen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Ben Pedersen har forsøgt at redde de vigtigste ting.
Ben Pedersen har forsøgt at redde de vigtigste ting.
Foto: Camilla Bresemann/TV 2 Kosmopol

Pres på Køge Dige

Den længe ventede Køge Dige, som Ben Pedersen venter på, forventes først at blive realiseret i 2025. For de to frustrerede Køgeboere er det dog alt for sent.

- Jamen kommunen skal jo bare i gang nu. Det er kun 2,5 måneder siden at det samme skete. Man kan ikke sidde og sige, at vi tager det op på et nyt møde, siger hun. 

Digen vil strække sig over det meste af Køges kyststrækning fra Skensved Å mod nord, ned over Køge Havn og mod Vedskølle Å i syd. 

Udførelsen af digen forventes igangsat efteråret 2025 og tager cirka 1 år.

Ben Pedersen kan dog ikke vente med at renovere det ellers nyrenoverede hus.

- Jeg er jo nødt til at gøre det, for vi skal jo have et sted at bo. Jeg kan jo ikke bare se vores hjem drive afsted med havvandet, siger han. 

Varslet overraskede alle 

Ifølge Stig Werner Isaksen, der er direktør fra Teknik- og Miljøforvaltningen, arbejder Køge Kommune på etableringen af diget, men det er ikke noget, der sker med et knipseslag. 

Diget løber langs et Natura 2000 område nord for Køge, og der kan kommunen ikke lægge diget, ligesom de gerne vil. Det kræver blandt andet tilladelser fra EU og Miljøstyrelsen. 

- Det tager sin tid at planlægge det og få de rigtige tilladelser, siger han. 

I forbindelse med stormen i denne omgang står Køge Kommune dog tilbage med en følelse af, at man ikke kunnet have gjort noget anderledes. 

Det skyldes, at det første varsel først tikkede ind tirsdag klokken 16.39.

Her lød varslet på en vandstand på maksimum 120 cm over dagligvandene. 

- Vi har ikke gjort noget, fordi det varsel, vi fik, ikke gav os grund til at gøre noget, siger Stig Werner Isaksen. 

Stig Werner Isaksen er direktør fra Teknik- og Miljøforvaltningen.
Stig Werner Isaksen er direktør fra Teknik- og Miljøforvaltningen.
Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen, TV 2 Kosmopol

Kommunen fik opkald fra flere bekymrede borgere fra Havstokken tirsdag aften, og de var derude og kigge omkring klokken 20.00. 

På det tidspunkt lå vandet 45 meter fra vejbanen.

- Når vi så lagde det sammen med varslet på 120 centimeter, så sagde vi, at det kan det godt håndtere. Problemet er bare, at i løbet af natten, der har det vist sig, at de 120 centimeter er ikke holdt, siger han.

DMI beklager 

På spørgsmålet om, hvorfor DMI ikke har kunnet forudset den høje vandstand, svarer kommunikationschef i DMI Michael Skelbæk Kamp: 

- Vi tror, det har noget at gøre med, at der er presset mere vand ind i Køge Bugt, end vi har fanget. Vi startede i går med at varsko beredskabet. De forhøjede vandstande, vi sendte til beredskabet var desværre ikke høje nok, og det er vi selvfølgelig brandærgerlige over og rigtig kede af, at vi ikke har kunnet ramme rigtigt. 

Er der noget galt med de modeller, I bruger? 

- Nej, det vil jeg ikke tro, der er, men nu bliver vi nødt til at undersøge lidt nærmere, hvad der er sket, siden vores modeller ikke har opfanget, at der skulle være en vandstandsstigning til 1 meter og 42 centimeter i Køge og ikke de 1 meter og 20 centimeter, som vi forudsagde i går. 





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik