Vil undgå fyringer: Interessen for særlig jobordning er steget markant

Under coronakrisen kan mange virksomheder kun beskæftige deres medarbejdere nogle dage om ugen. Med ordningen "arbejdsfordeling" undgår de at fyre.

Coronapressede virksomheder sender i stigende omfang deres medarbejdere på dagpenge eller kontanthjælp nogle dage om ugen.

Det sker gennem jobordningen Arbejdsfordeling. Og i Københavns Kommune er man gået fra bare én ansøger sidste år til 74 i løbet af de seneste uger.

Angelina Josefsen frygtede, at Coronakrisen kunne koste hendes virksomheden livet.
Angelina Josefsen frygtede, at Coronakrisen kunne koste hendes virksomheden livet.
Foto: Amalie Vixø Drøscher - TV 2 Lorry

Èn af dem er reklame- og designbureauet Jensen Retail Group i København. Deres kunder findes blandt restauranter, hoteller og detailhandel, som er lukket ned, så der er minimalt salg for tiden.

- Ordningen har været med til, at vi kan se, at vi kan komme igennem den her krise uden at bukke helt under, fordi at vores største omkostninger er jo på lønninger og faste udgifter. Og når vi ingen omsætning har, kan vi ikke få hjulene til at dreje rundt, fortæller administrerende direktør Angelina Josefsen til TV 2 Lorry.

Alternativet til arbejdsfordeling havde derfor været enten at lukke eller fyre over halvdelen af medarbejderne.

Går ned i løn og arbejdstid

Med ordningen Arbejdsfordeling skal medarbejderne minimum to dage om ugen gå ledige og få supplerende dagpenge eller kontanthjælp. De resterende dage arbejder de og får løn fra deres virksomhed. 

Alternativt kan medarbejderen arbejderne arbejde en uge eller to og sendes hjem den tilsvarende tid efterfølgende.

Ordningen har eksisteret længe, men er blevet lempet i forbindelse med Corona-krisen. Og det er altså blevet taget vel imod af københavnerne.

- Det er glædeligt at se, at københavnske virksomheder gør, hvad der står i deres magt for at beholde deres folk på trods af at krisen rammer dem hårdt, siger Københavns beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).  

- Ligeså godt er det at se, at medarbejderne er solidariske med deres kolleger og villige til at gå ned i timer - og dermed løn - så alle i virksomheden kan beholde deres job og forhåbentlig komme tilbage for fuld styrke, når verden bliver normal igen.

Over 600 virksomheder har spurgt kommunen om råd og vejledning. 

Du kan læse mere om ordningen her

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik