Politikere ønskede mere badning i havnen: Nu er projektet gået til bunds

Det vil være forbundet med “meget omfattende“ udfordringer at tillade fri badning i hele Københavns Havn. Til gengæld kan ny badeområder se dagens lys.

Ønsket om fri badning i hele København Havn synker nu til bunds på rådhuset i København.

Således har Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen for nyligt vurderet, “at der er meget omfattende juridiske, sundhedsmæssige, ejendomsmæssige og faglige udfordringer ved at gennemføre fri badning i havnen.”

Derudover er beskeden fra By & Havn og Søfartsstyrelsen, “at der er mange tungtvejende argumenter mod og udfordringer ved fri badning i havnen."

Kultur- og Fritidsudvalget tog på sit seneste møde vurderingen til efterretning, og mandag var det Teknik- og Miljøudvalgets tur til at behandle sagen.

De nye vurderinger er nedslående, mener Mia Nyegaard (R), kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

- Jeg tager vurderingerne til efterretning, men personligt er jeg da ærgerlig. Jeg havde gerne set en ordning, hvor man kunne bade mange flere steder, og hvor københavnerne kunne have flere muligheder for at bade under eget ansvar, siger Mia Nyegaard til TV 2 Kosmopol.

quote Personligt er jeg da ærgerlig

Mia Nyegaard (R), kultur- og fritidsborgmester

Udredning til millioner

Et overvældende flertal i Københavns Borgerrepræsentation vedtog i december 2022, at mulighederne for fri badning i Københavns Havn skulle undersøges nærmere - tre år efter, at den første undersøgelse om fri badning i havnen blev præsenteret.

I dag er der ti badezoner og tre havnebade i Københavns Havn - derudover er der sat penge af til en ny badezone ved Ofelia Plads. Men flere bader uden for områderne. Således fastslog By & Havn i 2022, at omkring 200.000 hvert år bader ulovligt i Københavns Havn.

Herunder kan du se de nuværende badezoner (lilla) og havnebade (turkis) i Københavns Kommune.

(Artiklen fortsætter efter kortet.)

Derfor ville politikerne i 2022 forsøge vende systemet på hovedet, således at der skulle tillades badning i hele havnen, og i stedet oprettes forbudszoner, hvor bådtrafik og udledning af spildevand vil gøre det for farligt at bade.

Men fri badning har altså vist sig at være noget nær umuligt at gennemføre. 

Politikerne kan dog vælge at bruge i omegnen af fire millioner kroner på en større udredning af mulighederne for fri badning. Men det er “mange penge,” mener Mia Nyegaard.

- Det er ikke noget, vi bare lige gør, men vi har ikke udelukket noget. Det skal også tænkes sammen med budget og den generelle udvikling i havnen, siger Mia Nyegaard.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_


Flere muligheder

Men der er også mulighed for at sikre flere bademuligheder i København på anden vis, vurderer Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen. Det drejer sig om pilotprojekt med fri badning i udvalgte områder af havnen, udvidelser af eksisterende badezoner og oprettelse af nye havnebade, badezoner og dyppezoner.

I en gennemgang af mulighederne fra november 2023, som Kultur- og Fritidsforvaltningen har lavet, udpeges en række konkrete områder:

Testområder med “fri badning”

  • Hele eller dele af Nordbassinet syd for Sandkaj ved Nordhavn
  • Hele eller dele af Teglværkshavnen i Sydhavnen


Udvidelser af nuværende anlæg

  • Islands Brygge (”BIG-projektet”, som der er afstat midler til)
  • Sandkaj (udvidelse mod vest/stationen)
  • Havnegade (udvidelse med ekstra bassin)
  • Kalvebod Bølge (større badezone mod nord)
  • Halfdansgade (ekstra nedgang, træbrygge)
  • Teglholm Brygge (større badezone)


Etablering af nye anlæg, eksempelvis:

  • Ved Reffen
  • Dokøen nord for p-plads
  • Kvæsthusmolen
  • Frederikskaj i Sydhavn

Mie Nyegaard understreger, at der fortsat kun er tale om muligheder, og at der ikke er taget stilling til nogle af projekterne endnu. Men hun ser potentiale i flere af projekterne, som vil kunne gennemføres for omkring 500.000 kroner.

På det seneste møde i Kultur- og Fritidsudvalget nikkede politikerne til, at pengene til eventuelle pilotprojekter skal findes, når der skal forhandles om København Kommunes budget for 2025. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik