Naturforkæmpere kritiserer vild vision for Amager Fælled

Er det godt eller skidt for naturen, at der skal opføres et nyt boligkvarter på Amager Fælled? Det er folkene bag masterplanen for byggeriet og naturforkæmpere uenige om.

Det er politisk besluttet, at der skal opføres cirka 2.000 boliger på Amager Fælled i København.

Det har formentlig været det mest omdiskuterede byggeprojekt i hovedstadsområdet i de seneste år, og selvom der nu er kåret et vinderprojekt i arkitektkonkurrencen om en masterplan for byggeriet, så er debatten langt fra forstummet. Snarere tværtimod. 

quote Det er meget tydeligt at se, at det her er greenwashing. Det er for glansbilledeagtigt til, at nogen vil tro på det.

Steffen Rasmussen, der er talsperson for borgergruppen Amager Fælleds Venner

I præsentationerne af vinderprojektet Fælledby, der er udformet af Henning Larsen Architects i samarbejde med den rådgivende ingeniørvirksomhed MOE, står der blandt andet følgende:

- Vi skaber rigere natur og bedre vilkår for dens trivsel. 

- Det helt særlige ved Fælledby er, at vi har været med til at udvikle en helt ny metode til at øge biodiversiteten igennem interaktion mellem bygninger, flora og fauna.

Det er udsagn, der møder kritik. 

- Det er greenwashing, det er spin, lyder det fra Knud Erik Hansen, der er næstformand i Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i København. 

Hvad betyder greenwashing?

Greenwashing er et begreb, der beskriver kommunikation med en falsk eller stærkt overdreven påstand om en miljømæssig gevinst. 

Han bliver bakket op af Steffen Rasmussen, der er talsperson for borgergruppen Amager Fælleds Venner. 

- Det er meget tydeligt at se, at det her er greenwashing. Det er for glansbilledeagtigt til, at nogen vil tro på det. 

Bydel med plads til 5.000 mennesker

Danmarks Naturfredningsforening og borgergruppen Amager Fælleds Venner mener ikke, at det kan lade sig gøre at skabe mere og bedre natur i området, når der skal opføres 2.000 boliger med plads til op mod 5.000 mennesker.

Byggefeltet er 18,1 hektar, og heraf skal i alt 6,3 hektar være natur og friareal. 

- Det er en mærkværdig påstand. Du har et naturområde, og så plastrer du to tredjedele af det til med bygninger. Det kan der jo ikke komme mere natur ud af, lyder det fra Knud Erik Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Talspersonen fra borgergruppen Amager Fælleds Venner deler den betragtning,

- Hvis man bygger i eksisterende boligmasse, så vil man nok kunne gøre det - altså trække noget mere natur ind der. Men bygger man et sted, hvor der er natur i forvejen, så vil man jo fjerne den. Der vil ikke komme mere natur. Der vil derimod komme mindre, siger Steffen Rasmussen. 

Rådgivende ingeniør: Realistisk vision

Hans Ohrt er projektchef og biolog hos den rådgivende ingeniørvirksomhed MOE, der har været med til at udforme vinderprojektet Fælledby. 

Han har et indgående kendskab til Amager Fælled og har følgede vurdering af naturen i byggefeltet: 

- Naturen er jævnt kedelig derude. Den blev nulstillet for ti år siden ved jordpåfyldning. Man hældte simpelthen et stort lag jord på den ringe natur, der var derude i forvejen. Det er jo en gammel losseplads.

Og det er faktisk en del af årsagen til, at Hans Ohrt mener, Fælledbys vision om rigere natur og øget biodiversitet er realistisk. 

- Det er jo kun noget, der kan lade sig gøre, fordi der er så ringe et udgangspunkt, og fordi man har så stort et fokus på at få naturen med ind i projektet fra starten.

Han fortæller, at han ikke helt forstår kritikken og beskyldningerne om greenwashing, men at det heller ikke er noget, han vil gå nærmere ind i. 

- Vi arbejder støt og roligt videre med at detailprojektere og se, hvordan vi få den her vision virkeliggjort. Det er dét, som vi fokuserer indsatsen på - ikke på at debattere med alle mulige. Men jeg håber da på, vi kan overbevise vores kritikere og skeptikere om, at det her kan lade sig gøre, afslutter Hans Ohrt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik