2000 demonstrerer i København mod sort amerikaners død

København danner søndag ramme om en større demonstration for retfærdighed for USAs sorte, efter en afroamerikansk mand tidligere på ugen mistede livet i forbindelse med en anholdelse.

Sagen om den 46-årige afroamerikaner George Floyd, der mistede livet, efter en hvid politibetjent havde siddet med sit knæ på hans hals, har ikke alene sendt chokbølger gennem USA.

Også i Danmark er mange rystede og forargede over sagen, som mange opfatter som endnu et brutalt eksempel på amerikansk politis behandling af landets sorte befolkning.

Søndag eftermiddag samlede der sig op mod 2000 mennesker i en demonstration foran den amerikanske ambassade på Dag Hammarskjölds Allé på Østerbro i København.

Fredelig demonstration

Scenerne på Østerbro er dog det diametralt modsatte af de voldelige optøjer, der de seneste dage har fundet sted i flere af USA's storbyer

Ifølge Henrik Svejstrup, vagtchef ved Københavns Politi, er demonstrationen forløbet ”helt og aldeles fredeligt”, og omkring klokken 16 befinder demonstranterne sig foran Christiansborg.

- Der er cirka 2000 mennesker derinde, og det forløber stille og roligt. Vi har fulgt dem gennem trafikken og følger demonstrationen, indtil den slutter, siger Henrik Svejstrup til TV 2 Lorry.

Han oplyser, at demonstrationen er planlagt indtil klokken 17. Fordi det er en demonstration, gælder forsamlingsforbuddet ikke.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Byrd / Steven Knap

Demonstrant: - Som sort i Danmark mærker jeg også nogle ting

TV2 har talt med en af de mange demonstranter ved søndagens demonstration.

- Jeg synes, at det er rigtig vigtigt at støtte op om dette. Det er et internationalt problem, og vi ser alle de her videoer på sociale medier, siger Jacob Sumana, der arbejder som fitnesstræner, til TV 2.

Han havde et særligt behov for at deltage i dagens demonstration.

- Som sort i Danmark mærker jeg også nogle ting, og det er virkelig vigtigt at gøre alvor ud af det her og vise, at vi også tager det alvorligt, siger Jacob Sumana.

Han mener dog ikke, at der er de samme problemer med systemisk racisme i Danmark, som der er i USA. 

- Men selvfølgelig er der nogle stereotyper om, hvad man kan, hvis man har en anden farve end hvid, lyder det. 

46-årige George Floyd mistede mandag livet, efter den nu tidligere betjent Derek Chauvin sad i ni minutter sad på hans hals, da han blev anholdt.

Hændelsen skete i storbyen Minneapolis i delstaten Minnesota, og der har efterfølgende været store demonstrationer og voldelige optøjer i både Minneapolis, Atlanta, New York og stribevis af andre amerikanske storbyer.

Søndagens demonstration i København er angiveligt arrangeret af bevægelsen Black Lives Matter Denmark.

På Facebook skriver bevægelsen, at de kræver, at den danske regering siger fra over for USA, når det gælder politivold mod sorte, og samtidig kræver de, at regeringen vil gå i gang med at udrydde det, som Black Lives Matter Denmark betegner som "systematisk racisme" i både Danmark og USA.  

Black Lives Matter Denmark har i omegnen af 8000 følgere på Facebook.

 
 
Foto: Byrd / Steven Knap
 
 
Foto: Byrd / Steven Knap
 
 
Foto: Byrd / Steven Knap

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik