- Den er god nok denne gang, råbte lærlingen til sine kolleger, før flammerne åd sig ind på Børsen

I samarbejde med TV 2
af Laura Kongsmark Schuldt & Emma Klinker Stephensen 

De trodsede flammerne for at redde Børsen. Her fortæller fire personer om det dramatiske døgn.

Røgdykker Thomas Thode vidste med det samme, at der var tale om en helt ekstraordinær situation, da han og hans hold nåede frem til Børsen tirsdag morgen.

Det handlede om minutter. Sekunder. At redde, hvad end der var muligt.

Røgdykkerne fandt vej op på Børsens tag. Herfra kunne de se de ildglødende flammer brede sig omkring Børsens ikoniske tårn og spir.

Fra det yderste af taget forsøgte de at slukke flammerne på ydersiden af tårnet med vand fra store slanger.

Imens kravlede Thomas Thode ind gennem et vindue og manøvrerede sig herfra ned under tårnets tag. Her blev han mødt af et flammehav, der dækkede hele området.

- Jeg tænkte, jeg skulle have mine røgdykkere derind hurtigst muligt for at have en chance for at redde det, siger han.

Røgen fik fat om det ikoniske dragespir på toppen af Børsen, og det kollapsede tirsdag morgen.
Røgen fik fat om det ikoniske dragespir på toppen af Børsen, og det kollapsede tirsdag morgen.

Tirsdag morgen stod danskerne op til meldingen om, at den historiske og 400 år gamle bygning Børsen på Slotsholmen i København stod i flammer.

Hvis Børsen skulle reddes, og de kostbare kunstværker og skulpturer inden for murene evakueres, var der intet andet for. Politifolk, beredskab, Folketingets vagter og sågar medarbejdere fra Dansk Erhverv måtte trodse ilden og bevæge sig ind i flammerne.

Fire af dem fortæller her, hvordan de oplevede det dramatiske døgn.

Råbte: "Den er god nok denne gang"

Kort tid inden Thomas Thode og hans røgdykkerhold var nået frem til Børsen, var ti kobbersmede fra firmaet Toft Kobber i gang med dagens arbejde.

På toppen af taget havde lærling Kenneth Dyrring siddet og været ved at lave samlinger på kobbertaget.

En høj hyletone fra brandalarmen havde afbrudt hans arbejde. Først tænkte lærlingen, at det var falsk alarm, for på grund af restaureringsarbejdet på bygningen var han vant til lyden.

quote Vi løb allesammen rundt i panik, for at se, hvor røgen kunne komme fra

Kenneth Dyrring, kobbersmed-lærling hos Toft Kobber

Fra alarmen gik, til røgen stod op fra tagryggen, gik der fem minutter, hvor Kenneth Dyrring var kravlet op og ned ad stilladset, frem og tilbage, for at se efter røg.

Pludselig kunne han se flammer nede under brædderne, fortalte han i P1 Morgen.

- Jeg kunne ikke se, hvor det kom fra. Der var bare lidt røg, så vi løb alle sammen rundt i panik for at se, hvor røgen kunne komme fra, fortalte han i DR-programmet.

Kenneth Dyrring måtte råbe til sine kolleger, der stod på den anden side af taget, at "den er god nok denne gang", og så var det bare med at komme ned derfra.

Københavnerne stod op til sort røg, da de vågnede tirsdag morgen. Flere stoppede på ruten i morgentrafikken for at se det historiske øjeblik med egne øjne.
Københavnerne stod op til sort røg, da de vågnede tirsdag morgen. Flere stoppede på ruten i morgentrafikken for at se det historiske øjeblik med egne øjne.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Kenneth Dyrring havde arbejdet på at restaurere Børsens tag on og off i et år, forklarede han til P1. At lave Børsens tag var en særlig opgave, som mange kobberlærlinge kun kunne drømme om at komme i nærheden af.

Derfor havde Kenneth Dyrring også forestillet sig, at han skulle køre forbi Børsen, pege ud ad bilruden og fortælle sine fremtidige børn og børnebørn, at det tag, det havde han lavet.

Sådan blev det ikke.

Da de ti kobberlærlinge kom ned fra taget, stod de blot og betragtede flammerne vokse sig højere og højere over bygningen.

- Sindssygt hektisk

Indsatsleder hos Hovedstadens Beredskab Tim Ole Simonsens vagt var ved at være slut, da der klokken 07.36 tikkede en melding ind om, at alarmen var gået i Børsen.

På det tidspunkt havde indsatslederen været på arbejde hele natten.

Men et par minutter senere stod Tim Ole Simonsen sammen med en af brandfolkenes holdledere inde i Børsen for at tjekke alarmskabet i bygningen. Her kunne de se, at flere alarmer var gået, og at der var sket en kortslutning.

Indsatsleder Tim Ole Simonsen ved myndighedernes orientering om branden.
Indsatsleder Tim Ole Simonsen ved myndighedernes orientering om branden.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Da Tim Ole Simonsen var trådt ud fra bygningen, havde en gruppe håndværkere på stilladset over ham råbt: "Der er brand!".

- Da jeg kiggede op mod taget, kunne jeg tydeligt se store flammer og masser af røg. Jeg tænkte: Det her er alvorligt. Vi står med en bygning, der er 400 år gammel, og taget brænder, siger han.

Omkring 300 personer blev tilkaldt til at hjælpe med at slukke flammerne tirsdag.
Omkring 300 personer blev tilkaldt til at hjælpe med at slukke flammerne tirsdag.
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Tim Ole Simonsen begyndte straks at kalde assistance ind.

20 minutter efter blev røgdykkere sendt i ilden. Køretøjer kom til for fuld udrykning, vand blev hentet, holdledere briefet og overleveringer til lederkolleger videreformidlet.

- Det var sindssygt hektisk. På det tidspunkt kunne vi ikke se, hvad vi kunne redde, og vi var nødt til at arbejde med en plan, a, b, c og d, fortæller han.

Røgdykkerne havde hurtigt fokus på det ikoniske dragespir, hvor flammerne fra begyndelsen havde taget fat. Klokken 08.30 faldt det til jorden.

Hurtigt stod det også klart for Tim Ole Simonsen og hans folk, at der særligt var én væg inde i bygningen, som røgdykkerne skulle holde øje med; en mur placeret imellem trappetårnet og den del af Børsen, der ikke var i brand.

- Hvis vi formår at holde branden i den ene del af bygningen, så lykkes vi med vores opgave. Men kommer branden forbi muren, så taber vi hele Børsen, siger han.

Den ene halvdel af Børsen stod ikke til at redde. Kun ydermurene står tilbage.
Den ene halvdel af Børsen stod ikke til at redde. Kun ydermurene står tilbage.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Der var brandfolk på alle etager, og på et tidspunkt måtte Tim Ole Simonsen ind i bygningen og bevæge sig fra kælder til kvist for at se, hvordan branden havde spredt sig.

Tim Ole Simonsen gik i gang med at bære kulturskatte ud. Det brændte ikke i den del af bygningen, men indsatslederen kunne se flammerne i bygningen under spirret rykke tættere mod ham.

quote Vi har lavet en indsats i går i et utrolig risikofyldt miljø

Tim Ole Simonsen, indsatsleder Hovedstadens Beredskab

Klokken 23.00 var Tim Ole Simonsens dag slut. Det lykkedes ham og hans styrker at holde branden i væk fra den anden del af bygningen.

Tim Ole Simonsen har været i branchen i over 35 år, og branden i Børsen er en af de værste, han har været med til at slukke. I løbet af dagen var over 300 mennesker kaldt ind for at hjælpe med at redde bygningen.

- Situationen ændrede sig sekund for sekund, og sikkerheden for vores personale skulle hele tiden vurderes. Indsatsen var i et utrolig risikofyldt miljø. Vi har hele tiden måttet vurdere, om det var forsvarligt, siger han.

Fik besked på cyklen

Tidligere samme dag var Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, som har kontorer i Børsens lokaler, mødt ind til, hvad der skulle vise sig at blive "den mest dramatiske dag i sit liv".

På cyklen på vej til arbejde var han blevet ringet op af en medarbejder, der havde hørt alarmen.

Først troede Brian Mikkelsen ikke på det. Men lugten af røg konfronterede ham med, at det var sandt. Hans værste mareridt.

- Det var helt vildt. Vi skulle derind med det samme, og jeg fik overbevist indsatslederen om, at der var værdier derinde, som var umistelige og som vi ikke ville miste kulturarvsmæssigt. Vi skulle derind, fortæller han.

Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, hjælper med at bære historiske malerier ud af den brændende bygning.
Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, hjælper med at bære historiske malerier ud af den brændende bygning.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Brian Mikkelsen begyndte selv at hjælpe med at fragte kunsten ud af den brændende bygning.

Men ikke alt kunne reddes. Der måtte prioriteres.

Derfor satte Brian Mikkelsen sig på asfalten sammen med sin direktørkollega og en række kunstkyndige og bladrede febrilsk i et tykt ringbind. Det var fyldt med billeder af den kunst, som indtil nu havde hængt i sikkerhed på Børsens vægge.

Direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, og CFO i Dansk Erhverv, Philip Werner Willerslev-Olsen lister, hvilke malerier der skal hurtigst ud fra bygningen.
Direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, og CFO i Dansk Erhverv, Philip Werner Willerslev-Olsen lister, hvilke malerier der skal hurtigst ud fra bygningen.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Brian Mikkelsen løb ind i bygningen med en gruppe brand- og politifolk og en del kolleger fra Dansk Erhverv. En politikvinde blev løftet op på skuldrene af en anden betjent, så hun med hammer kunne forsøge at få malerierne, der var boltet fast til væggen, fri.

- Vi løb bare fra væg til væg, mens ilden faktisk stod omkring os derinde, for vi skulle have den kulturarv ud, fortæller han.

Imens var flere og flere mennesker strømmet til pladsen ude foran Børsen. Flere forbipasserende var mødt op for at se det med egne øjne. At det virkelig var sandt.

Flere forbipasserende stoppede op for at se det historiske og tragiske øjeblik med egne øjne.
Flere forbipasserende stoppede op for at se det historiske og tragiske øjeblik med egne øjne.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Nogle havde stillet sig op og set chokeret til. Andre tog billeder og videoer af den grå røg, der steg op over Københavns tårne. En person havde cyklet forbi og straks smidt cyklen i asfalten for at tage fat om et af de store malerier, som Brian Mikkelsen og hans kolleger var i færd med at slæbe ud.

Brian Mikkelsen er rørt over den omsorg, som folk fra nær og fjern har vist ham. Tirsdag fik han flere hundrede mails fra personer, der tilbød deres hjælp. Og når han har gået på gaden onsdag, har fremmede krammet ham, fortæller han.

Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, fik onsdag overleveret spiret, som var blevet fundet på stedet.
Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, fik onsdag overleveret spiret, som var blevet fundet på stedet.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da Brian Mikkelsen var mødt ind tidligt onsdag morgen, var en brandmand kommet løbende efter ham med tårer i øjnene. I hånden havde han toppen af dragespiret.

- Han sagde: "Jeg har fundet noget til dig, som jeg har gemt i min bil, fordi jeg ville give det til dig." Det er håbet ovenpå det vanvittige, der skete i går, sagde Brian Mikkelsen onsdag.

- Helt ekstrem situation

For Thomas Thode og hans røgdykkerkolleger udviklede missionen sig til en både nervepirrende og potentielt livsfarlig opgave, som flammerne tog fat og åd sig ind på Børsen.

Taget over dem kunne styrte ned over dem med fatale konsekvenser. Da røgdykkerne sad i flammerne, brændte varmen mod deres dragter, og de måtte anstrenge sig for ikke at lade påvirke.

Som Thomas Thode siger: Det var en "helt ekstrem situation at stå i".

- De sad i en utrolig kraftig strålevarme, og deres dragter begyndte at afgasse. De var presset på det yderste på mandskab, men de gutter gav den virkelig en skalle og gjorde alt, hvad de kunne, siger han.

Slukningen af branden var en stor operation, som både var farlig og kompliceret for de mange styrker, der kæmpede mod ilden.
Slukningen af branden var en stor operation, som både var farlig og kompliceret for de mange styrker, der kæmpede mod ilden.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Thomas Thode og hans folk havde ikke givet op. Men hurtigt kunne de også se, at røgen spredte sig med stor hast.

De måtte koncentrere sig om at få stoppet ildebranden, hvor de sad, for den skulle ikke sprede sig til den bygning, der ikke var i brand. Til sidst sad tre røgdykkerhold med hver deres slange og forsøgte at slukke tårnet og taget indefra.

- Vi prøvede at gøre, hvad vi kunne, for det er jo en fantastisk bygning, men det vigtigste var at sørge for, at resten af bygningen ikke brændte ned, siger han.

Brandfolkene måtte gå direkte ind i flammerne.
Brandfolkene måtte gå direkte ind i flammerne.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Thomas Thode og resten af røgdykkerne endte med at sidde i tårnet i fem en halv time. Da de trådte ud på gaden klokken 13.30, stod de bare og betragtede røgen.

De vidste, at de havde præsteret til det yderste. Gjort hvad de kunne.

- De var helt udmattede. Samtidig med at havde udført et godt stykke arbejde og have en følelse af at have gjort det godt, står man og kigger på den del, der er brændt helt væk. Det er stadig en mærkelig situation og dybt tragisk, fortæller han.

Brandfolk ude foran Børsen tirsdag morgen.
Brandfolk ude foran Børsen tirsdag morgen.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix