Butikker vil bygge ramper til kørestolsbrugere, hvis kommunen hjælper

Efter kritik fra Dansk Handicap Forbund vil handelsstandsforeningen i indre København nu gerne være med til at bygge butikstrin om til ramper. Kommunen er villige til at hjælpe.

På grund af store trin ved indgangspartierne kan lokalformanden for Dansk Handicap Forbund i København, Hans J. Møller, kun komme ind i 13 ud af 31 butikker i den nordøstlige del af Strøget. Det er skammeligt, lyder det nu fra handelsstandsforeningen i Indre By, der lover at arbejde for bedre vilkår.

- Tallene skulle da helst have været omvendt, eller endda mere end det. Det havde været noget bedre, men der ligger altså en udfordring, og den må vi nu tage op. Så jeg vil indstille til vores medlemmer, at de tænker i de baner her, for alle skal være velkomne, siger John Hansen, der er direktør i handelsstandsforeningen for erhvervsdrivende i Indre By, KCC.

quote Det er jo ikke hjernekirurgi, så jeg vil tro, at der er masser af muligheder for at løse det, også inden for rimelige økonomiske grænser

John Hansen, direktør, KCC

KCC erkender, at tilgængelighed ikke er et emne, der hidtil har fyldt meget på dagsordenen.

- Det er jo ikke noget, jeg har tænkt på hver dag, hvis jeg skal være ærlig. Men det er da klart, at når spørgsmålet kommer, så bliver vi da nødt til at tage det til efterretning og sige, hvad så? For jeg kan da ikke forestille mig, at det er nogen butikker, der ikke har lyst til at få kørestolsbrugere som kunder i butikken, siger John Hansen.

Ikke hjernekirurgi at lave ramper

Dansk Handicap Forbund har i mange år forsøgt at råbe både butikker og kommuner op, for at få en løsning med ramper til butikkerne. Men selvom de altså er bekendt med problematikken, så kommer omfanget af utilgængelighed bag på lokalformand Hans J. Møller, da han sammen med TV 2 Lorry talte Strøget op butik for butik.

- At det bliver 18-13 til utilgængelighed er jo i virkeligheden forfærdeligt. Det burde simpelthen være en betingelse for at drive butik i gadeplan, at der er tilgængeligt for folk også på hjul, siger Hans J. Møller.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

De fleste af de 13 butikker, hvor kørestolsbrugere godt kan komme ind, har bygget en lille rampe op fra Strøget til butikken. Ofte er rampen integreret i brostensbelægningen, så handlende ikke tænker over det.

- Der er i virkeligheden ikke nogen faglig begrundelse for, at der skal være sådan et trin, når man lige så vel kan lave en rampe, siger Hans J. Møller om de mange steder, hvor et lille stejlt trin blokerer for, at kørestolsbrugere kan komme ind i butikken.

Denne butik har valgt at gøre butikken kørestolsvenlig. Rampen kan godt nok være tung at komme op ad, men det muligt. Det er denne løsning, som Dansk Handicap Forbund gerne ser udbredt til flere butikker.
Denne butik har valgt at gøre butikken kørestolsvenlig. Rampen kan godt nok være tung at komme op ad, men det muligt. Det er denne løsning, som Dansk Handicap Forbund gerne ser udbredt til flere butikker.
Foto: Martin Kiil

Den vurdering er handelsstandsforeningen langt hen ad vejen enig i. En stor del af problematikken burde derfor kunne løses indenfor overskuelig fremtid.

- Det er jo ikke hjernekirurgi, så jeg vil tro, at der er masser af muligheder for at løse det, også inden for rimelige økonomiske grænser. Så en positiv holdning herfra til at arbejde videre med det, siger John Hansen fra KCC.

Håber kommunen vil samarbejde om løsninger

Det meste af gågadearealet er ejet af kommunen, og derfor kan butikkerne ikke uden videre bare bygge ramper. Det skal de have kommunens tilladelse til. Derfor håber KCC, at man sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen kan finde nogle smidige løsninger, der er lette at håndtere for alle butikker.

- Mit bedste forslag til at komme videre på, det er, at vi laver et samarbejde mellem kommunen, handicapforbundet og os, så vi sammen kan udarbejde nogle forslag, som vi kan præsentere for de erhvervsdrivende i København, siger direktør i handelsstandsforeningen KCC John Hansen.

quote Det lyder som et utrolig interessant samarbejde. Det vil jo være rigtig fint

Ninna Hedeager Olsen, Teknik- og Miljøborgmester, Enhedslisten

Teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), har i et forsøg selv tidligere prøvet at køre igennem Indre By i en kørestol. Derfor ved hun godt, at fremkommeligheden mange steder halter.

- Det var meget tydeligt, at det ikke var nemt at komme rundt. Tilgængelighed til butikker er et stort problem, men det er desværre sådan, at vi som kommune ikke kan gå ind og tvinge butikker til at lave handicapadgang, før de søger om en ombygning, siger Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten.

Følg kørestolsbruger Hans J. Møller, når han tester, hvor mange af de 31 butikker i den nordøstlige del af Strøget, som kan kan komme ind i.

Da TV 2 Lorry fortæller hende, at de erhvervsdrivende gerne vil samarbejde med kommunen, bliver hun derfor positivt overrasket.

- Det lyder som et utrolig interessant samarbejde. Det vil jo være rigtig fint, siger Ninna Hedeager Olsen.

Hver enkelt ombygning fra trin til rampe behøver ifølge KCC ikke at være specielt dyr, men da den er gal i rigtig mange butikker, så kan det samlet set godt blive en dyr fornøjelse. KCC håber derfor, at kommunen vil være med til at medfinansiere ombygningerne.

- Vi vil da gøre alt for, at kommunen går ind og er med i projektet og på den måde er en del af løsningen, siger John Hansen fra KCC.  

Og den opfordring bliver umiddelbart taget godt imod af teknik- og miljøborgmesteren.

 - Hvis butikkerne vil lave deres del, så vil det jo netop give rigtig god mening, at kommunen tilsvarende samtidig står for vores del. Vi har nogle udfordringer med anlægsloftet, men jeg vil rigtig gerne gøre alt, hvad jeg kan, for at finde penge til sådan et samarbejde i budgetforhandlingerne, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik