Æd dem! Minister og kokkeskole i fælles fremstød mod invasive arter

Landet plages af invasive dyre- og plantearter. Men vi kan spise os ud af en del af problemet.

Var det noget med en gåsebolle? Eller en gang voldsnegle-tatar og måske friterede stillehavsøsters til at starte med? Hvis du kaster dig over disse retter, gør du noget godt for den danske natur, for ingredienserne i madretterne stammer fra invasive arter, som bør bekæmpes med næb og kløer.

Mandag præsenterede Hotel- og Restaurantskolen i København i samarbejde med Miljø- og Fødevareministeriet en kogebog, der præsenterer gourmetagtige retter, som indeholder invasive ingredienser.

- Invasive arter er udefrakommende arter, som presser vores egen natur. Med den nye kogebog kan alle være med i bekæmpelsen. Så kan man både imponere middagsgæster med en anderledes middag og hjælpe naturen blot ved at spise, siger miljøminister Lea Wermelin, der var mødt op på Hotel og Restaurantskolen for sammen med nogle af eleverne at kaste sig over den invasive kogekunst.

Fra krebs til roser

Den nye kogebog rummer hele 31 opskrifter med ingredienser som sortmundet kutling, stillehavnsøsters, invasive krebs, invasive gæs, amerikansk skarveand, rynket rose, armensk brombær, plettet voldsnegl og muntjak (en meget lille, og aldeles uønsket hjort, red.).

Og kogebogen kan samtidig give naturoplevelser - for man tager jo ikke lige en tur i Irma, når man skal bruge plettet voldsnegl eller sortmundet kutling. Nogle gange er man nødt til selv at gå på jagt i naturen.

Den sortmundede kutling, der stammer fra Sortehavet og Det Kaspiske Hav, udvider sit område i danske farvande med cirka 30 kilometer om året. Den er nu også spottet i Københavns Havn. Men den kan spises!
Den sortmundede kutling, der stammer fra Sortehavet og Det Kaspiske Hav, udvider sit område i danske farvande med cirka 30 kilometer om året. Den er nu også spottet i Københavns Havn. Men den kan spises!
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

- Jeg håber, at den nye kogebog kan inspirere danskerne til selv at tage del i bekæmpelsen af de invasive arter, vi har i Danmark. Hvis man samtidig selv går på jagt efter østers i fjorde eller rynket rose langs kysterne, er man garanteret en naturoplevelse med i købet, lyder det fra Lea Wermelin.

Miljøskadende gave

På Hotel- og Restaurantskolen er der begejstring for projektet.

Det er en miljøskadende og ubelejelig gave, vi har fået med de invasive arter, men det er da for fantastisk at kunne spise sig til et bedre miljø i østers, blæksprutter og krebs. 

Skolens elever er i gang med at uddanne sig til at mestre et erhverv, og med kogebogen håber vi, at deres viden og håndelag kan inspirere andre til at bekæmpe de uindbudte arter ved noget så simpelt som at finde dem, hjembringe dem og lave dejlig mad ud af dem, siger direktør på Hotel- og Restaurantskolen Anne-Birgitte Agger.

Den nye kogebog, der har den gode danske titel, "If you can´t beat them - eat them" kan fra 16. december afhentes ganske gratis på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, men hvis man vil nøjes med en digital udgave, så kan den hentes her.

Tatar på voldsnegl og kalv med sneglekaviar

Vi har fået lov at bringe en af opskrifterne fra den nye kogebog. Særligt snegleelskere vil blive begejstrede.

 

Du skal bruge:

 

2 stk. rødbede

1 stk. pasteuriseret æggeblomme

1 dl rapsolie

1 fed hvidløg

100 g persille

200 g kogte voldsnegle

400 g okseinderlår - eller filet uden fedt og sener

2,5 spsk cognac eller brandy

1 stk skalotteløg

1spsk. god olivenolie

1 stk. flute til brødchips

2 spsk kapers

20 gram sneglekaviar

1 stk revet økologisk citronskal

Salt, peber, bladgrønt til pynt

 

Sådan gør du:

 

1: Bag rødbederne ved 150 grader i ca. en time til de er møre og tørret noget ind. Skær dem herefter i fine tern.

2: Imens piskes æggeblommer, olie og lidt salt til en mayonnaise. Hak persille, riv hvidløg og lidt citronskal og bland i mayonnaisen.

3: Skær oksekød i små tern og kom det og sneglene i en fodprocessor. (Blend kun meget lidt ad gangen, da det ikke skal være mos, men bare findeles og stadig have en grov struktur.)

4: Rør kødet med salt, peber, cognac, bagte rødbedetern, finthakket løg, lidt olivenolie og lidt citronskal.

Skær brød i ultratrynde skiver/chips, rist dem i lidt olivenolie på en pande til de er let gyldne. Gnid dem herefter med hvidløg.

Friter kapers i lidt olie til de puffer og er sprøde.

 

Anretning

Anret tataren med brødchips, friterede kapers og mayonnaise. Pynt med lidt sneglekaviar og urter/bladgrønt.

 

Velbekomme!

 

Allerede i sommeren 2002 foreslog en kok, at man kunne spise den udskældte dræbersnegl.

Han udviklede en opskrift, og TV 2 Lorrys udsendte tog ud for at smage. Men dræbersnegle-ragout blev aldrig den helt store succes - se indslaget herunder.  

Kok steger dræbersnegle.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik