Københavnsk skole vil grave i egen nazi-fortid

Den dansk-tyske skole, Sankt Petri Skole, vil nu en gang for alle kaste lys på sin fortid som nazi-højborg i Danmark.

Den tysk-danske skole, Sankt Petri Skole, i København vil ikke længere lade fortid forblive fortid.

Skolen har besluttet at nedsætte en uafhængig kommision, der for alvor skal slå fast, hvad der skete på skolen før, under og efter det nazistiske styre i Tyskland og Danmarks besættelse under 2. verdenskrig. Det skriver Berlingske.

quote Vi var den tyske skole i København, så kunne man overhovedet have undgået, at der kom børn af nazister på skolen, når nu hele det danske samfund blev nazificeret?

Marc-Christoph Wagner, skolebestyrelsesformand for Sankt Petri Skole

TV 2 Lorry har talt med formand for skolebestyrelsen, Marc-Christoph Wagner, om beslutningen. Han fortæller, at skolens historie hidtil kun har været nedskrevet af personer, der havde en part i skolen.

- Vi er landets næstældste skole, vi er den ældste, tyske, udenlandske skole i verden. Selvfølgelig skal en institution som vores, som blandt andet har en kongelig patron, have styr på sin historie, siger han.

Formand for skolebestyrelsen Marc-Christoph Wagner, glæder sig over at få dykket ned i skolens historie omkring 2. verdenskrig.
Formand for skolebestyrelsen Marc-Christoph Wagner, glæder sig over at få dykket ned i skolens historie omkring 2. verdenskrig.
Foto: Thomas Lekfeldt - Scanpix

Jødiske elever mobbet ud

Historikeren Ole Brandenborg Jensen har tidligere kritiseret skolen for at skjule sin nazistiske fortid.

Han udgav sidste år en bog om det tyske nazistparti NSDAP's danske afdeling, "Landesgruppe Dänemark". Her kom det frem, at Sankt Petri Skolen var partiets højborg under besættelsen, og at over halvdelen af skolens lærere var medlem af NSDAP eller andre nationalsocialistiske partier. Derudover var skolen også stedet, hvor Hitler Jugend holdt til.

Skolens jødiske elever, der gik på skolen op igennem 1930'erne, blev chikaneret og mobbet ud, så der i 40'erne ikke var nogle jødiske elever tilbage.

Marc-Christoph Wagner er enig i, at der hidtil ikke har været lagt nok vægt på, at skolen var nazificeret under krigen - derfor denne kommision, der blev foreslået i januar sidste år. 

- Vi skal da kende vores historie og stå ved den i alle de nuancer, som den har - på godt og ondt. Men tænk lige over, at landet jo var besat. Vi var den tyske skole i København, så kunne man overhovedet have undgået, at der kom børn af nazister på skolen, når nu hele det danske samfund blev nazificeret? Det er det, denne her historieskrivning skal afklare. Hvilket manøvrerum havde skolen egentligt, siger Marc-Christoph Wagner.

Et centralt mødested

Sankt Petri Skolen havde et ønske om at dykke ned i hele skolens historie fra dens grundlæggelse i 1575, men man starter med perioden omkring nazi-tiden, da denne har været mest til debat. 

For at kommisionen skal blive til virkelighed, kræver det støtte fra fonde, og man vil indlede arbejdet omkring sommer eller efteråret 2018. Hvor lang tid arbejdet vil tage, er endnu uvist, men man forventer, at resultatet blandt andet vil blive brugt til en udstilling i Sankt Petri Kirke og en række projekter for eleverne på skolen. 

Professor Per Øhrgaard, der er ekspert i tyske forhold ved Copenhagen Business School, står i spidsen for den fem mand store kommisionen, der skal udpege en forsker, der skal redegøre for skolens historie fra 1918 til 1956.

- Sankt Petri er et helt centralt mødested for den danske og tyske kultur og dermed for det danske og tyske sprog i Danmark. Jeg glæder mig til sammen med en række dygtige kolleger at dykke ned i begge institutioners historie og belyse denne med alle dens nuancer, siger han i en pressemeddelelse.

TV 2 Lorry har tidligere besøgt Sankt Petri Skolen for at finde ud af, hvordan det er at gå på en skole med tyske rødder. Se med her:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik