Gik i gang med at rive historisk skorsten ned: Så slog naboer alarm

Entreprenør gik i gang med at nedrive en 130 år gammel skorsten i det nedrivningsdømte Slagtergårdene. Men ifølge lokalplanen må skorstenen ikke røres.

Fra vinduerne omkring Slagtergårdene på Vesterbro kunne en række beboere torsdag formiddag til deres store overraskelse konstatere, at en byggepladsmedarbejder fra toppen af en kran var godt i gang med at rive områdets historiske vartegn ned.

Mursten for mursten tumler den mere end 130 år gamle skorsten ned, kan man se på naboernes videooptagelser af nedrivningen.

Der er bare et problem: Skorstenen er bevaringsværdig. Ifølge lokalplanen må den ikke nedrives.

quote Mage til arrogance skal man lede længe efter

Dorte Petersen, nabo

- Da jeg så det, tænkte jeg, det er løgn. Den er jo fredet, siger Jens Henningsen, der som beboer i området gennem 32 år har kæmpet imod nedrivningen af Slagtergårdene.

- Det er jo direkte ulovligt. De må ikke røre skorstenen. Mage til arrogance skal man lede længe efter, siger Dorte Petersen, der er nabo til byggepladsen.

Her river entreprenøren dele af den historiske skorsten ned.

En betændt sag

For et år siden besluttede et flertal i Københavns Borgerrepræsentation at rive de gamle historiske slagtergårde på Vesterbro ned til fordel for nybyggeri.

Nedrivningsarbejdet startede tidligere på året, da entreprenøren Normann & Petersen Nedbrydning A/S rykkede ind på grunden – til stor fortvivlelse for en større beboergruppe, der blandt andet har oprettet Facebookgruppen ’ Bevar Slagtergårdene, Vesterbro Kulturarv’.

quote Det her er jo vold på en bevaringsværdig bygningskonstruktion

Jens Henningsen, beboer i området

Slagtergårdene er nogle af Vesterbros sidste tilbageværende oprindelige bygninger fra slutningen af 1800-tallet, hvor baghusene oprindeligt blev brugt til at slagte dyr i, mens slagterne selv boede i forhusene.

Slagtergårdene skal omdannes til lejligheder.
Slagtergårdene skal omdannes til lejligheder.
Foto: Københavns Kommune

Enkelte bygninger er ifølge lokalplanen registeret med høj bevaringsværdi – herunder den sidste skorsten, der indtil i dag hævede sig 31 meter op i luften.

Da nedrivningsarbejdet af den sidste skorsten torsdag morgen begyndte, skabte det derfor stor frustration for mange naboer i området, der kæmper for at bevare det historiske islæt. Straks anmeldte de sagen til både kommunen og politiet.

- Vi modtog en anmeldelse om at en skorsten var ved at blive revet ned uden at det var godkendt af kommunen. Det reagerede vi på og var på stedet med henblik på at standse arbejdet midlertidigt. Så har vi taget kontakt til kommunen for at få afklaret, om der er givet godkendelse eller ej, sagde Riad Tolba, vicepolitiinspektør i Københavns Politi til TV 2 Lorry omkring middagstid torsdag.

I feburuar demonstrerede flere hundrede københavnere mod nedrivningen af Slagtergårdene.

Entreprenør mener at have tilladelse

Ejeren af Slagtergårdene på Enghavevej 10-14 har gerne ville rive skorstenen ned, men det har der fra kommunens side ikke været tilladelse til.

Ifølge ejeren udgør skorstenen nemlig en fare for byggearbejdet. Den er faldefærdig og i nedstyrtningsfare, mente ejeren, der fremførte sin sag over for Københavns Kommune.

quote Der er blevet givet tilladelse til at rive 11 meter ned af skorstenen

Arne Petersen, entreprenør

Ejeren har efterfølgende givet entreprenør Normann & Petersen Nedbrydning A/S ordre om at rive skorstenen ned, og det var det arbejde, der påbegyndte torsdag morgen.

Borgere tilkaldte politiet, der standsede for nedrivningen, indtil Københavns Kommune mødte op.
Borgere tilkaldte politiet, der standsede for nedrivningen, indtil Københavns Kommune mødte op.
Foto: Vibeke Mortensen / Facebook

- Der er blevet givet tilladelse til at rive 11 meter ned af skorstenen. Det er en tilladelse givet af kommunen, der har været ude og besigtige skorstenen. På halvanden time tog vi fire meter ned med hånden uden at bruge hammer, koben eller andet værktøj, siger entreprenør Arne Petersen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Man kan skubbe stenene ned, så skorstenen ville være livsfarlig, hvis den bare står deroppe i luften, for murstenene sidder fuldstændig løse. Jeg var bange for at den skulle vælte ind i liften.

Forvaltning udsteder straksforbud

Hos Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune bekræfter de, at bygherren har ansøgt om at få lov til at forkorte skorstenen med 11 meter. Men den sag er ikke færdigbehandlet endnu.

quote Ejeren har fået at vide af forvaltningen, at der ikke måtte ske nogen former for nedrivning

Kevan Kjølby Hansen, enhedschef

Da forvaltningen modtager anmeldelserne fra borgerne, sender de derfor en byggesagsbehandler til stedet med det samme.

Her er dommen klokkeklar: Skorstenen må ikke røres.

Bevaringsværdig eller fredet?

Forskellen på en fredet bygning og en bevaringsværdig bygning er, at de fredede bygninger har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter, der fortæller om betydningsfulde perioder i landets historie, der kan siges at have national betydning.

 

De bevaringsværdige bygninger kan på samme måde fortælle om byggeskik, arkitektur og kulturhistorie, men på et regionalt eller lokalt plan.

 

En fredning gælder hele bygningen, ude som inde, medens en udpegning som bevaringsværdig alene gælder bygningens ydre.  

 

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

- Teknik- og Miljøforvaltningen har i dag været i dialog med ejeren af ejendommen på Enghavevej 12 og udstedt et såkaldt straks-påbud om straks at standse arbejdet med at nedtage skorstenen, da nedrivningen ikke er lovlig, udtaler konstitueret enhedschef Kevan Kjølby Hansen i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Ifølge forvaltningen har ejeren for nylig fået at vide, at skorstenen ikke måtte røres.

- Ejeren har på et møde på ejendommen tirsdag den 11. december fået at vide af forvaltningen, at der ikke måtte ske nogen former for nedrivning, siger han.

Enhedschefen oplyser, at kommunen nu vil have ekstra opmærksomhed på ejendommen for at sikre, at nedrivningen ikke fortsætter.

Skorstenen før og efter entreprenørens påbegydte nedrivning.
Skorstenen før og efter entreprenørens påbegydte nedrivning.
Foto: Privatfoto

Naboer: Viser, at ejer er ligeglad

Ifølge naboerne i området er torsdagens hændelse endnu et eksempel på, at grundens ejer, der vil opføre boliger med en værdi på flere hundrede millioner, er ligeglad med reglerne.

- I et byggeprojekt, der til sammen vil indbringe ejerne adskillige millioner, er en bøde for at nedrive et fredet kulturmærke jo ingenting. Det her er jo vold på en bevaringsværdig bygningskonstruktion, siger Jens Henningsen.

- Hvis de ovenikøbet har vidst siden i tirsdags, at de ikke måtte røre skorstenen, så er det jo værre, end vi hidtil havde troet. Det viser jo bare, at de er fuldstændig ligeglade, siger Dorte Petersen, der fortæller at naboerne fremover vil holde et ekstra vågent øje med byggepladsen for at sikre, at byggeriet sker efter reglerne.

Slagtergårdene - her set før nedrivning - var en række gamle bygninger på Enghavevej 10-14 på Vesterbro. Baghusene blev oprindeligt brugt til at slagte dyr i, mens slagterne selv boede i forhusene. Indtil nedrivningen holdt kreative småerhverv til i bygningerne. 
Slagtergårdene - her set før nedrivning - var en række gamle bygninger på Enghavevej 10-14 på Vesterbro. Baghusene blev oprindeligt brugt til at slagte dyr i, mens slagterne selv boede i forhusene. Indtil nedrivningen holdt kreative småerhverv til i bygningerne. 
Foto: Cecilie Midskard Hundebøll

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik