Borgmester med ”omvendt” løsning på selvisolation: Vil sende raske på hotel

Borgmester Ole Bjørstorp (S) vil sende raske på hotel og lade de coronasmittede blive hjemme. Det er modsat i forhold til det forslag, sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede tirsdag.

Regeringens nye plan for opsporing og eliminering af smittekæder indeholder et punkt, hvor alle kommuner får ansvar for at finde isolationsfaciliteter målrettet personer, der ikke har mulighed for at isolere sig i egen bolig.

Her er det meningen, at kommunen skal tilbyde den smittede at gå i frivillig isolation, for eksempel på et hotel.

Men den løsning er ikke optimal, mener Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S).

- Hvis coronavirussen flytter på hotel eller vandrehjem, er det ikke en særlig god ide for mig at se, siger han.

Derfor foretrækker kommunen en omvendt løsning på isolationsspørgsmålet, hvor den syge bliver hjemme i trygge rammer, og kommunen i stedet tilbyder den raske resterende del af husstanden at flytte på hotel.

- Vi gør os den overvejelse, om det ikke var en bedre idé at gøre det omvendt og sige, at det er de raske i familien, du kan sende på hotel og så lade de syge blive hjemme, hvor de befinder sig bedst.

Borgmester Ole Bjørnstorp (S) mener at have en mere logisk løsning til spørgsmålet om selvisolering end den, regeringen lægger op til.
Borgmester Ole Bjørnstorp (S) mener at have en mere logisk løsning til spørgsmålet om selvisolering end den, regeringen lægger op til.
Foto: TV 2 Kosmopol

Den melding går stik imod, hvad sundhedsminister – og partifælle – Magnus Heunicke præsenterede tirsdag. Her sagde ministeren følgende, om hvem som kunne benytte tilbuddet om frivillig isolation uden for hjemmet:

- Hvis man er testet positiv, og hvis man vurderer, man har brug for det.

Her er hovedelementerne i tilbuddet om frivillig selvisolation

  • Oprettelsen af frivillige isolationsfaciliteter skal medvirke til at hindre smittespredning og beskytte særlige risikogrupper som fx borgere med kronisk sygdom.
  • Tilbuddet er målrettet personer, der ikke har mulighed for at isolere sig i egen bolig. Eksempelvis smittede personer i familier, der bor tæt og ikke kan reservere et værelse i husstanden til den smittede person. Det kan også dreje sig om borgere med konstateret smitte, som deler husstand med en person i risikogruppen.
  • Der er tale om et frivilligt tilbud til borgere, der er smittet med COVID-19.
  • Regeringen vil snarest muligt fremsætte lovforslag, der gør det muligt at give kommunerne ansvaret for at stille isolationsfaciliteter til rådighed i forbindelse med COVID-19 epidemien.
  • Isolationsfaciliteterne forventes bl.a. oprettet i form af leje af hoteller, feriecentre eller lignende kommercielle overnatningsfaciliteter.
  • Det bliver kommunerne der i samråd med borgerens læge visiterer til isolationsfaciliteterne. Tilbuddet er kun for personer, der er selvhjulpne.

 

Kilde: Sundhedsministeriet

Men Ishøj-borgmesteren Ole Bjørstorp mener, at de hoteller og vandrehjem som modtager coronasyge borgere, kan få problemer med deres øvrige forretning.

- Hvis du sender bare et par coronasyge på hotel, så kan de jo ikke få raske til at overnatte. Hvor skal de være? Hvis man siger, at det er de raske, man tager ind og lader de syge blive hjemme i deres vante omgivelser, så synes jeg, det er en fin ide. Det er altså en omvendt ordning, end den jeg hører lige i øjeblikket.

Ishøj-borgmesteren ser helst, at hoteller som Zleep Hotel i Ishøj fyldes med raske gæster frem for syge.
Ishøj-borgmesteren ser helst, at hoteller som Zleep Hotel i Ishøj fyldes med raske gæster frem for syge.
Foto: TV 2 Kosmopol

Han vil nu lade sin administration arbejde videre med idéen og forhøre sig i Sundhedsministeriet, om den har gang på jord.

- Vi har ikke vendt det med ministeriet endnu. Det er nogle tanker, vi har gjort, og vi vil selvfølgelig undersøge det nærmere, inden det træder i kraft, for det er faktisk en meget bedre ide, siger Ole Bjørstorp.

Sundhedsminister Magnus Heunicke fremsætter lovforslaget om oprettelse af frivillige isolationsfaciliteter i næste uge, så kommunerne ved, hvad de skal rette sig efter.

Loven skulle ifølge sundhedsministeriet gerne træde i kraft senest 1. juni.

I et svar fra Sundhedsministeriet til TV 2 Lorry, fremgår det, at kommunerne bliver fuldt kompenseret af staten for de udgifter, som er forbundet med at sende borgere i isolation.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik