Boligområde kom på omstridt liste: Nu truer børnekaos, mener borgmester

Ishøj Kommune risikerer bøvl og en regning i millionklassen på daginstitutionsområdet, efter at Vejleåparken er kommet på listen over parallelsamfund.

En forskel på omkring to personer med en plettet straffeattest i boligområdet Vejleåparken i Ishøj kan ende med at skabe pasningsproblemer og koste kommunekassen et større millionbeløb.

Efter Vejleåparken i december måned blev placeret på Social-, Bolig og Ældreministeriets liste over parallelsamfund - tidligere kaldet ghettolisten - skal kommunen nu overholde en række lovkrav, som får konsekvenser, mener Ishøj Kommunes borgmester, Merete Amdisen (S).

- Regeringen har udpeget Vejleåparken, der er et af vores allerstørste boligområder, til listen over parallelsamfund. Her bor 20 procent af alle kommunens borgere. Det presser os på blandt andet daginstitutionsområdet. Det bliver en kæmpe udskrivning for vores lille kommune, siger Merete Amdisen til TV 2 Kosmopol.

I Vejleåparken bor omkring 4.800 borgere. Over 50 procent er indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande. Derfor var området i spil til at få betegnelsen parallelsamfund, hvis altså det også kunne opfylde to af fire kriterier udpeget af Christiansborg.

Området havde for både mange voksne beboere uden en uddannelse ud over grundskole, men som noget nyt havde området nu også for mange borgere med en plettet straffeattest. I 2022 var grænsen 2,18 procent, men i 2023 blev den sat ned til 2,05. I Vejleåparken var 2,10 dømte. Det svarer til, at to dømte beboere betød, at Vejleåparken endte på listen over parallelsamfund.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er et parallelsamfund?

Ved et parallelsamfund forstås et alment boligområde med mindst 1000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.

  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 procent.

  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Social-, Bolig- og Ældreministeriet

Derfor skal Ishøj Kommune nu rette sig efter en række regler udstukket af Christiansborg. Fra nu af må kun 30 procent af alle børn, der begynder i kommunens daginstitutioner, bo i parallelsamfund. Og så skal der rykkes rundt på børn internt i kommunen. 

Men det kan være svært at fylde daginstitutionerne i Vejleåparken op med børn uden for området. For hvis forældre får tilbudt en plads i en dagsinstitution i et område, der er på listen over parallelsamfund, skal forældre ifølge reglerne også tilbydes en plads uden for området. 

Administrationen i Ishøj Kommune vurderer derfor:

  • At det kan blive svært at tiltrække børn uden for Vejleåparken.
  • At det udfordrer dagtilbuddene i Vejleåparkens muligheder for at fordele børn på tværs af kulturelle og socioøkonomiske forhold. 
  • At der forventes at blive ledige pladser i Vejleåparkens dagtilbud. 
  • At ledige pladser i Vejleåparkens dagtilbud vil presse kommunens kapacitet på dagtilbud og kan få betydning for kommunens mulighed for at overholde pasningsgarantien.

Det fremgår af en dagsorden for det næste møde i Børne- og Undervisningsudvalget.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Vejleåparken.
Vejleåparken.
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Nul tomme pladser

Lige nu går Vejleåparkens børn i tre dagtilbud, Femkanten, Firkløveren og Piletræet. Men kravet om at flytte en stor del af børnene ud til andre institutioner “er svært i en lille kommune som Ishøj,” lyder det fra borgmesteren.

For når det forventes, at der kommer ledige pladser i Vejleåparkens dagtilbud, får kommunen nu travlt med at oprette nye pladser rundt omkring i kommunen. Der er brug for 50, fremgår det dagsordenen. 

- Det betyder, at mange børn nu skal bevæge sig et stykke væk. Og vi har jo heller ikke 50 tomme pladser nogen steder, siger Merete Amdisen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Boligområder har tidligere kritiseret ghettolisten

Flere boligområder i TV 2 Kosmopols sendeområde har tidligere kritiseret den såkaldte ghettoliste.

En stor del af fordelingen af pladser i kommunens institutioner sker 1. april, og derfor bliver det “det muliges kunst” med alternative lokationer på skoler og udvidelse af et andet børnehus, oplyser Merete Amdisen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

20210114-161502-4-1920x1280we
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Alt i alt kan Ishøj Kommune se frem til en regning på over syv millioner kroner, fremgår det af dagsordenen for næste møde i Børne- og Undervisningsudvalget.

- Det er penge, vi skal finde på besparelser andre steder i den kommunale velfærd, siger Merete Amdisen.

Alternativet kunne være at bygge en ny institution, men det vil være at “gamble med borgernes penge,” fordi det er så små marginaler, der afgør, om Vejleårparken er på listen over parallelsamfund eller ej, mener Amdisen.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørg Os - Formular

_


Frygter at forældre vil fravælge

Ud over de økonomiske konsekvenser kan børnefamilier også opleve konsekvenser, mener borgmesteren. Børn kan risikere ikke at komme i den institution, hvor man selv og ens venner bor. 

Derudover frygter kommunen som sagt, at forældre fra andre dele af Ishøj fremover vil fravælge Vejleårparkens dagtilbud.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Her er de udsatte boligområder og parallelsamfundsområder i hovedstadsområdet

Parallelsamfundsområder:

Tåstrupgård, Høje-Taastrup

Vejleåparken, Ishøj (ny)

Askerød, Greve

Udsatte boligområder:

Tåstrupgård, Høje-Taastrup

Vejleåparken, Ishøj (ny)

Nivåhøj, Fredensborg (ny)

Askerød, Greve

Derfor håber Merete Amdisen på, at byrådet kan blive enige om at sætte flere penge af til normeringer, der kan “holde hånden under” Vejleåparkens dagtilbud, “så forældre kan føle sig trygge i, at deres børn er sikret en høj kvalitet i pasningstilbuddet.”

quote Vi arbejdet med det her i mere end 20 år, og vi har flyttet os i en positiv retning

Merete Amdisen (S), borgmester i Ishøj Kommune

Merete Amdisen anfører, at kommunen og boligselskaber gennem lang tid har arbejdet på at øge gennemsnitsindkomsten, uddannelse og beskæftigelsesgraden i Vejleåparken. Nu mener hun, at området bliver stigmatiseret.

- Vi bliver i højere grad stemplet for det negative og ikke anerkendt for den positive udvikling, siger Merete Amdisen.

Har flyttet sig

Men man har jo politisk valgt at have de her meget præcise regler for at holde jer op på, at I skal gøre en indsats for at området ikke ender i en negativ udvikling?

- Lovgivningen er lavet til nogle kommuner, der ikke ligner Ishøj. 44 procent af vores borgere har anden etnisk baggrund end dansk. Reglerne er måske lavet for at andre kommuner ikke bliver som vores, men jeg er rigtig godt tilfreds med den sammensætning, vi har. Uanset etnicitet bidrager borgerne til vores lokalsamfund.

Er du ikke enig i regeringen - og dit eget partis - ambition om at undgå parallelsamfund?

- Jeg er ikke enig i, at det er det, Vejleåparken er. Regeringen skulle komme på besøg og se, hvordan man lever på tværs af etniciteter i et velfungerende boligområde.

Kunne I ikke have gjort noget noget tidligere for at nedbringe antallet af borgere, der er straffet og borgere, der kun har grundskole som uddannelse?

- Vi arbejdet med det her i mere end 20 år, og vi har flyttet os i en positiv retning i forhold til beboersammensætningen, siger Merete Amdisen.

Merete Amdisen retter nu henvendelse til børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S) - der selv har rødder på Vestegnen - for at søge om dispensation for reglerne på daginstitutionsområdet.

- Jeg håber og tror på, at børne- og undervisningsministeren vil lytte til os og kan se de udfordringer, vi har, og at han kommer os i møde. Men indtil da, der arbejder vi selvfølgelig på at finde løsninger på det, vi er forpligtede til, siger Merete Amdisen.

Og måske er der håb om hjælp fra ministeren. I hvert fald skriver han i en mail til TV 2 Kosmopol fredag eftermiddag:

-Jeg har allerede været i dialog med kommunen og er derfor opmærksom på problemstillingen. Ishøj kommune er i en helt særlig situation, fordi Vejleåparkens beboere udgør så stor en del af kommunens samlede befolkning. Vi er derfor ved undersøge, hvilke muligheder der kan være inden for den nuværende lovgivnings rammer. Jeg har selv arbejdet i boligområdet, da jeg var murer. Det er blevet et dejligt område med velfungerende daginstitutioner og en god skole. Jeg er kun interesseret i at hjælpe Ishøj kommune i del aktuelle situation.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik