Ny aftale om letbane: Det siger de politiske hovedpersoner

Det ser lysere ud for en letbane i Storkøbenhavn - men intet er sikkert endnu.

'Dejlig morgen! Letbanen i Københavns Omegn reddet ved midnat.'

Sådan skrev socialdemokraten Morten Bødskov fredag morgen på Twitter, efter at forligspartierne bag den storkøbenhavnske letbane sent torsdag aften nåede frem en ny aftale.

Den nye aftale går i korte træk ud på, at staten skal have et flertal i letbane-bestyrelsen, at budgettet skal undersøges af eksterne revisorer, og at man får hensat 30 procent i reserve, hvilket svarer til det beløb, staten ville sætte i reserve, hvis det var statens eget projekt.

Det sagde transportminster Hans Christian Schmidt umiddelbart efter mødet torsdag aften.

Men er det så ensbetydende med, at den 28 kilometer lange letbane, der skal forbinde 11 kommuner i hovedstadsområdet, bliver til noget, som Morten Bødskov mener at vide? Nej, det er tilsyneladende først sikkert, når det første spadestik er taget.

Det ser dog umiddelbart ud til, at letbanen går en lysere fremtid i møde. 

- Overordnet er det bestemt en god dag, for nu har vi fået letbanen tilbage på de skinner, hvor den skulle have kørt siden april. Nu skal vi have anlægsloven igennem. Det er anlægsloven, det handler om. Før vi har vedtaget den, så kan man ikke sætte udbuddet i gang, siger Gladsaxes socialdemokratiske borgmester, Karin Søjberg Holst, til TV 2 Lorry.

Borgmesteren er talskvinde for de 11 kommuner, der er involveret i letbane-projektet, og hun synes, det er besynderligt, at staten vil have et flertal i bestyrelsen. 

- Staten har 40 procent af ejerskabet, mens region og kommuner tilsammen har 60 procent.  Det er lidt spøjst, at de så vil have et flertal, men jeg tror, alle er parate til at strække sig langt for at få letbanen, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

Det socialdemokratiske medlem af Folketingets transportudvalg, Jeppe Bruus, mener, at transportministeren undsiger sit eget ministerium med den aftale, der blev indgået torsdag aften, og han vil følge de borgerlige partier nøje i den kommende tid.

- Jeg føler mig sikker på, at anlægsloven bliver vedtaget, men med de krumspring, Venstre og Liberal Alliance har fundet på, så er arbejdet ikke overstået endnu. Indtil det første spadestik er taget, kæmper jeg videre og holder øje med, hvad de finder på, siger Jeppe Bruus, til TV 2 Lorry.   

Han ærgrer sig gevaldigt over, at letbane-projektet er blevet trukket i langdrag. 

- Man har skabt stor usikkerhed for investorer, og det har allerede haft omkostninger. Investorerne ved ikke, om de kan stole på de aftaler, der bliver lavet, og det er gift for projektet, siger Jeppe Bruus til TV 2 Lorry.  

Hos Liberal Alliance føler man sig nu mere tryg ved hele letbane-projektet, lyder det. 

- Jeg har hele tiden været bekymret for økonomien, men nu får vi en en ekstern undersøgelse, og staten får mere kontrol over processen. Det er en meget stor ændring, og jeg føler mig mere betrygget i forhold til økonomien, end jeg gjorde for en måned siden, siger Liberal Alliances transportordfører Villum Christensen til TV 2 Lorry.

Han er tilsyneladende mest bekymret for, om de 11 kommuner nu kan finde fælles fodslag. 

- Der er en god vilje til at presse letbanen igennem. Der, hvor jeg har et spørgsmålstegn, det er, hvordan den anden part vil håndtere det. Når 11 byråd skal mene det samme på samme tid, så er det ikke bare en walk-over, siger han. 

De Konservatives Rasmus Jarlov mener dog ikke, at man nu er kommet nærmere, at letbanen bliver en realitet.

- Vi har bare fået skrevet ned, hvad betingelserne er. Vi respekterer den aftale, vi har med socialdemokraterne, men vi vil også have, at økonomien er i orden, siger Rasmus Jarlov til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi er nu blevet enige om betingelserne for at gennemføre letbanen. Hvis budgettet kan overholdes, så bliver letbanen til noget, hvis budgettet ikke kan overholdes, så bliver den ikke gennemført. Det afhænger helt, hvad de eksterne revisorer siger.

Som tidligere nævnt er socialdemokraternes Morten Bødskov meget positiv i forhold til letbanens tilkomst.

- Det er et rigtigt projekt. Det er et godt styret projekt. Det er et projekt, der giver enormt mange milliarder til Københavns Omegn. Nu står vi her altså glade med en aftale, således at borgerne i Københavns Omegn nu får en letbane, sagde Morten Bødskov sent torsdag aften til TV 2 Lorry.

Det sagde Morten Bødskov umiddelbart efter mødet torsdag aften.

Om Morten Bødskov får ret, vil tiden vise. 

Klokken 14 fredag mødes transportminister Hans Christian Schmidt med regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen og Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst. Her skal parterne diskutere den nye aftale om letbanen.    

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik