Kommune knækker koden mod overvægt i folkeskolen

Antallet af overvægtige børn i Gladsaxe Kommunes folkeskoler er så godt som halveret.

Siden 2006 er antallet af overvægtige børn i indskolingen, mellemtrinet og udskolingen i Gladsaxe Kommune i gennemsnit faldet med 42 procent.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Faldet har betydet, at blot 15 procent af eleverne fra 0. til 9. klasse i dag er overvægtige, hvilket svarer til 360 ud af i alt 2400 elever. Til sammenligning var 26 procent af eleverne overvægtige i 2007.

Årsagen skal i høj grad findes i de forskellige tiltag med fokus på mental sundhed, som Gladsaxe Kommune siden 2006 har oprettet. Det er nemlig lige så vigtigt at tælle følelser som kalorier, når børn skal tabe sig.

- Vores tanke har hele tiden været, at børnene skal hjælpes til at få et godt forhold til deres krop. Hvis man har udfordringer med at spise, uanset om man er overvægtig eller undervægtig, så handler det grundlæggende om mental sundhed. Børnene skal få en tro på, at de er gode, og at de kan noget. Det handler om at give dem selvværd og troen på sig selv, og det har virkelig givet pote, siger Eva Falk, souschef i Gladsaxes sundhedspleje i en pressemeddelelse.

En følelse af at lykkes

Et af tiltagene er blandt andet mindfulness-kurser, som alle folkeskoleelever i kommunen med overvægt siden 2014 har fået tilbudt.

Her er der fokus på underliggende udfordringer såsom lavt selvværd, stress, sorg eller ensomhed, der kan være årsag til overvægt. Kurserne er designet som en række øvelser, der alle har til formål at anerkende børnene, så de får en følelse af at kunne lykkes med noget.

- Børnene får en værktøjskasse til at håndtere deres følelser, når de er kede af det eller helt fyldt op af krav, stress eller tankemylder. På holdene skaber vi et frirum, hvor børnene får plads til at udvikle sig, og det gør, at børnene får styrket deres mentale trivsel, så de kan mestre hverdagen på en ny måde. Vi har et stort fokus på børnenes vejrtrækning, som øger koncentrationsevnen og selvværdet, og det har en positiv påvirkning på flere områder, blandt andet vægttab, siger Heidie Graversen, kursets forebyggelses- og trivselscoach.

Landsgennemsnittet af overvægtige skolebørn fra 0. til 9. klasse er ifølge Sundhedsstyrelsens seneste tal på 16 procent.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik