Kollega drillede med vandmelon: Politiker vil forbyde tøj med politiske budskaber

Danmarksdemokraterne i Gladsaxe foreslår, at politikere i byrådssalen ikke må bære tøj med budskaber, der er politiske.

På billedet over artiklen her ser du Trine Henriksen, der er medlem af Gladsaxe Byråd for Enhedslisten.

Læg godt mærke til hendes hættetrøje, som prydes af en vandmelon. Vigtigt er det dog at se, at der nedenunder står "This is not a watermelon" (Dette er ikke en vandmelon, red.).

For vandmelonen er med sine røde, grønne, hvide og sorte farver også et symbol på det palæstinensiske flag og dermed en støtte til det palæstinensiske folk, i en periode hvor det i Israel ikke er tilladt at bruge selvsamme flag offentligt.

Trine Henriksens hættetrøje er ikke acceptabel i byrådssammenhæng i Gladsaxe.

Det mener i hvert fald Danmarksdemokraternes medlem af byrådet, Susanne Damsgaard. 

Da byrådet mødtes onsdag, fremsatte hun derfor et forslag om et forbud mod politiske budskaber på politikernes tøj.

"Forslaget går i sin enkelthed ud på, at det ikke skal være tilladt at have beklædning på, hvor det tydeligt fremgår, hvilken politisk sag du støtter op om", hedder det i forslaget.

quote Det er ikke i orden, at man møder op i neutralt tøj for så at smide sin skjorte og flashe en T-shirt.

Susanne Damsgaard, Danmarksdemokraterne, Gladsaxe

Politikere koordinerede tøjvalg

Når Danmarksdemokraterne fremsatte forslaget i Gladsaxe, hænger det sammen med en sag fra byrådet i Albertslund, hvor en politiker tog sin skjorte af og indenunder den bar en T-shirt med netop det palæstinensiske flag.

Også her vakte det debat.

I anledning af forslaget i Gladsaxe valgte Enhedslistens medlemmer at møde op med tøj, der mere eller mindre subtilt viste deres politiske holdning - og i den her situation - støtte til det palæstinensiske folk i Gaza.

Ud over Trine Henriksen mødte Enhedslistens Michael Dorph Jensen op i en T-shirt med teksten "Break Down The Wall" - en T-shirt, der for 20 år siden blev lavet af Folkekirkens Nødhjælp i protest mod den sikkerhedsbarriere, Israel begyndte at etablere i 2002. Teksten på hans T-shirt står på både engelsk, arabisk og hebraisk.

Enhedslistens sidste medlem, Signe Rosa Skelbæk, bar en T-short med flygtningebudskabet "Noone is illegal"

- Vi gjorde det ikke som en provokation. Men det var en reaktion på forslaget, siger Trine Henriksen til TV 2 Kosmopol og bekræfter beredvilligt, at de tre politikere havde koordineret deres tøjvalg til mødet i onsdags.

- Men jeg havde faktisk også min hættetrøje på ved det foregående byrådsmøde. Der var der ingen, der lagde mærke til den.

- Jeg er overrasket over, at det kan provokere, at man har en T-shirt med et flag på, lyder det fra Trine Henriksen.

quote Jeg er overrasket over, at det kan provokere, at man har en T-shirt med et flag på.

Trine Henriksen,. Enhedslisten, Gladsaxe

Men hvad så, hvis en politiker har en T-shirt, der prydes af et stort hagekors?

- Det ville jeg blive provokeret af. Men det er noget andet, for så er budskabet folkedrab, jødeforfølgelse og undertrykkelse af andres holdninger. Men skal man forbyde den slags? Det skal man da overveje meget grundigt -  og så skal man huske, at det i sidste ende er vælgerne, der derefter vurderer det, siger hun.

Den blodige konflikt mellem Israel og Hamas er i særklasse en international begivenhed, der sætter spor internationalt - også her i Danmark.

(Artiklen fortsætter efter boksen) 

Spørg Os - Formular

_

Når internationale konflikter kommer til Danmark

Gang på gang har Københavns gader været fyldt med demonstrationer, hvor deltagerne protesterer mod folkedrab og efterlyser en dansk holdning til Israels bombardementer af Gaza.

I Københavns Borgerrepræsentation blev et forslag fra DF-politikeren Finn Rudaizky om at oplyse rådhuset i Israels blå-hvide farver stemt ned, og da der søndag blev afviklet festgudstjeneste i Aarhus Domkirke med deltagelse af kongeparret mødte en imam op med et partisantørklæde om halsen.

Hans politiske tilkendegivelse vakte efterfølgende kritik for at være fejlplaceret.

Og nu har debatten om de selvsamme tilkendegivelser altså også ramt byrådet i Gladsaxe, hvor Danmarksdemokraterne ønsker et helt neutralt tøjvalg.

Susanne Damsgaard, hvorfor har du stillet forslaget?

- Det var primært, fordi jeg blev orienteret om sagen fra Albertslund. Det ramte mig. Godt nok er vi politisk valgt, og der skal være plads til forskelle og dialoger. Men for mig at se var det en ren provokation. Det er ikke i orden, at man møder op i neutralt tøj for så at smide sin skjorte og flashe en T-shirt, siger hun.

Hvad synes du så om Enhedslistens tøjvalg, da I skulle diskutere dit forslag?

- Det er da en provokation. Og det blev jeg bekræftet i, da viceborgmesteren (SF's Serdal Benli, red.) stod og sagde, at det er godt med provokationer. Og borgmesteren har tidligere sagt, at provokationer kan foregå i udvalgene. Men her skete det i byrådssalen, og så er det noget andet, synes jeg.

Ifølge mediet NB Kommune afviser Serdal Benli begrænsninger på det, han kalder folkets talerstol. Men Susanne Damsgaard understreger, at det for hende alene handler om tøjvalg, der er provokerende.

Hvad så med en kvindelig muslim, der bærer tørklæde? Ser du et politisk budskab i det?

- Det er deres påklædning, så det ville jeg ikke opfatte som en provokation, siger hun og tilføjer, at kristne kors eller en jødisk kalot på samme måde heller ikke er en provokation

Lærere skal passe på

Til gengæld mener Susanne Damsgaard, at for eksempel lærere skal være varsomme med deres påklædning.

- Hvis en lærer havde en trøje med en vandmelon på, ville børnene næppe vide, hvad det var. Men hvis jeg som forælder eller bedsteforælder blev opmærksom på det, så ville jeg da rejse debatten, siger hun.

Og spørger man ejeren af hættetrøjen med vandmelonen, Trine Henriksen, så ville hun også være varsom med at have den på, hvis hun var lærer og skulle undervise børn.

quote Jeg kan sige, at det har i hvert fald ikke forstyrret mig

Trine Græse, (S) borgmester, Gladsaxe

- Her skal man nok være mere neutral. Og lærere skal jo ikke demonstrere, men der er da ikke noget galt i, at man ved, hvor folk står. På samme måde ved folk, der stemmer på Enhedslisten også, hvad vi står for - også når det ikke er et lokalpolitisk emne som her, siger hun.

Forslaget fik én stemme

Sagen blev lagt ned i Gladsaxe, og den socialdemokratiske borgmester, Trine Græse, lagde da heller ikke skjul på, at det ifølge forretningsordenen er hendes opgave at forbyde aktiviteter, der ikke er "forenelige med afviklingen af byrådsmødet".

- Det, at man med en T-shirt, en anden beklædningsgenstand eller et emblem, som ikke stikker ud og som ikke er til gene for mødeafviklingen, og at man på den måde tilkendegiver en politisk holdning, mener jeg ikke er unaturligt for os. 

- Vi er politikere med holdninger, som udtrykkes på mange forskellige måder. Og jeg har også bemærket, at der er et symbol på noget tøj her i byrådssalen i dag, og jeg kan sige, at det har i hvert fald ikke forstyrret mig, og jeg har heller ikke observeret, at det forstyrrer andre, lød det.

Susanne Damsgaards var den eneste, der stemte for sit forslag, som blev stemt ned med stemmer fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF, Moderaterne, venstre, Enhedslisten og Suleman Naim, der er uden for parti.

Her kan du se byrådets behandling af forslaget om påklædning.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik