Borgmesterkup bag facaden: Tilfældigt telefonopkald, trekantsdrama og skole-sag banede vejen

Karsten Søndergaard (V) nåede at være borgmester i tre dage, inden han blev overrumplet af Vicky Holst Rasmussen (S). Hun vækkede ham en lørdag morgen for at meddele, at hun nu selv havde sikret sig magten de næste fire år i Egedal Kommune. Af Christian S. N. Therkildsen

I novembermørket var socialdemokraten Vicky Holst Rasmussen på vej til en ganske særlig aftale.

Hun havde kort tid forinden afsluttet et omkring to timer langt møde med den gruppe af partier, der konstituerede sig bag Karsten Søndergaard (V) på valgnatten på Egedal Rådhus. På mødet - der begyndte 17.30 - blev de sidste detaljer og aftaler om udvalgsformandsposter forhandlet på plads.

Men klokken 20.00 skulle hun mødes med repræsentanter fra andre partier. Det skete hjemme hos et medlem af den nystiftede Lokallisten Ny Egedal, der få dage forinden var stormet ind i byrådet med fire mandater.

I det næstkommende døgn lavede Socialdemokratiet, Lokallisten Ny Egedal, Konservative, SF og Enhedslisten en aftale om at gøre Vicky Holst Rasmussen til borgmester.

En konstitueringsaftale blev revet i stykker - en anden blev skrevet under.

Dette er historien om en konstituerings anatomi. Det er også historien om et borgmesterkup i Egedal Kommune - men historien kunne have foregået i enhver anden kommune - med et andet persongalleri, med andre interne forhold og andre lokale sager med afgørende betydning.

Historien går helt tæt på politikerne - og hvordan de handler - når borgmesterposten skal besættes i de afgørende minutter og timer.

Tirsdag den 16. november klokken 22.00

På den røde velour-dug kunne kaffekopper, colaflasker og en enkelt halvt fyldt flaskeøl ikke længere tage kampen om opmærksomheden op med den bærbare computer lige ved siden af.

Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Vicky Holst Rasmussen, stod bøjet ind over bordet og stirrede på skærmen, hvor valgresultaterne for Egedal Kommunes ni valgsteder løbende tikkede ind. 

Forsvinder ud gennem dør

På en stol ved siden af sad en medarbejder fra Socialdemokratiets kampagnestab og opdaterede hjemmesiden. De var begge iklædt en sort bluse med rød blazerjakke over.

I rådhusets store sal i stueetagen var kandidaterne samlet i klynger ved hver deres pyntede partibord. De kiggede indforstået på hinanden og skævede engang imellem op på storskærmen, der også opdaterede med resultater.

Nuværende 1. viceborgmester og far til Vicky Holst Rasmussen, Ib Sørensen (S), vinker til kameraet, da de tre spidskandidater trækker sig for en kort stund.

Da de allersidste resultater var ved at være på plads, går den siddende borgmester Karsten Søndergaard (V), Vicky Holst Rasmussen (S) og den konservative spidskandidat, Charlotte Haagendrup, pludselig ud gennem en dør i hjørnet af salen.

Da Vicky Holst Rasmussen kom tilbage i salen, talte hun med sin far - den nuværende 1. viceborgmester, Ib Sørensen. 

Egedal Kommune havde på to borgmestre på tre døgn


Vicky Holst Rasmussen - Socialdemokratiet

Vicky Holst Rasmussen

Borgmester i 2. konstitueringsaftale præsenteret lørdag den 20. november


  • Konstituerede sig med Lokallisten Ny Egedal, De Konservative, SF og Enhedslisten

Karsten Søndergaard - Venstre

Karsten Søndergaard

Borgmester i 1. konstitueringsaftale præsenteret på valgnatten den 17. november


  • Konstituerede sig med Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale


Tirsdag den 16. november klokken 22.35

Spidskandidaterne tager elevatoren op til borgmester Karsten Søndergaards kontor.

Kommunaldirektør Christine Brochdorf trådte ind i salen med et udprint af valgresultatet. Hun læste partiernes mandattal op.

I baggrunden smilede spidskandidaten fra Lokallisten Ny Egedal, Ulrik John Nielsen. Han var før valget udset til at spille en nøglerolle i det trekantsdrama, der kunne udspille sig på valgnatten - og nu havde han fået et kanonvalg.

Borgmester taget teten

Sekunder efter endt oplæsning trådte borgmester Karsten Søndergaard frem foran forsamlingen med en iPad i hånden.

- Som nuværende borgmester vil jeg foreslå, at alle partier, der er valgt, går op på mit kontor om lidt for at drøfte, hvordan vi får omsat de her resultater til virkelighed, sagde han. 

mandater i alt
0 % optalt
liveblog  Opdateres om 0 sekunder

    Hvad er en konstituering?

    På selve valgaftenen sætter de forskellige partier og lokallister sig sammen for at finde et politisk flertal for deres borgmesterfavorit. Det kalder man for konstitueringsprocessen.


    Under konstitueringsprocessen vil udvalgsposter og konkret politik som regel også være op til diskussion.


    Den juridisk bindende konstituering sker først mellem 1. og 15. december. I Egedal Kommune sker det den 8. december.


    Her vælger kommunalbestyrelsen endegyldigt en borgmester og en viceborgmester.


    Samtidig bliver pladserne i udvalgene under kommunalbestyrelsen fordelt mellem kommunalbestyrelsens medlemmer.

    Onsdag den 17. november - først på natten

    Byrådets partier samlede sig på fjerde sal. 

    TV 2 Lorry har talt med flere kilder tæt på forløbet, der fortæller, at der skete en hel del de næste godt tre en halv time. Flere hændelser skulle vise sig at blive afgørende.

    - Jeg kunne se, at jeg var det største parti (på antal stemmer, red.), og jeg kunne håbe, at jeg blev forhandlingsleder. Det skete ikke rigtigt, siger Vicky Holst Rasmussen til TV 2 Lorry i dag.

    Hun havde et flertal sammen SF, Enhedslisten og Lokallisten Ny Egedal.

    - Jeg forelagde den nuværende borgmester (Karsten Søndergaard, red.), at der var mulighed for at indgå en aftale. Jeg havde et flertal bag mig. Men han var ikke interesseret, siger Vicky Holst Rasmussen.

    quote Jeg kunne håbe, at jeg blev forhandlingsleder. Det skete ikke rigtigt

    Vicky Holst Rasmussen (S)

    Flertallet bag hende begyndte dog også at smuldre.

    - Jeg skulle finde sammen med nogle (SF, Enhedslisten og Lokallisten Ny Egedal, red.), men det blev sværere og sværere i forhandlingslokalet. På et tidspunkt kunne jeg se, at det blev alt for svært, siger hun.

    Den udlægning er der dog delte meninger om.

    For senere på aftenen udtalte Ulrik John Nielsen fra Lokallisten Ny Egedal til TV 2 Lorry, at han sammen med SF og Enhedslisten “serverede borgmesterposten på et sølvfad” til Vicky Holst Rasmussen.

    Ulrik John Nielsen (Lokallisten Ny Egedal)
    Ulrik John Nielsen (Lokallisten Ny Egedal)


    En gammel skoleaftale bliver bragt i spil

    Og det er lige netop på det her tidspunkt af natten - i en pause fra forhandlingerne - at en helt konkret politisk sag blev bragt op: Den lukkede Søagerskolen i Smørum og den lukkede Toftehøjskolen i Ølstykke.

    SF sagde til sn.dk på valgnatten, at man ville pege på Socialdemokratiet, “hvis vi til gengæld kunne få bremset salget af skole-grundene i Smørum og Ølstykke,” mens Ny Egedal sagde, at de nævnte deres ønske om at kigge på skole-salgene en ekstra gang, “men ellers var der ingen krav.”

    quote Jeg så hverken et sølvfad eller en ægte borgmesterpost serveret

    Vicky Holst Rasmussen (S)

    - Jeg så hverken et sølvfad eller en ægte borgmesterpost serveret. For det første stiller de krav om, at jeg skal skifte kurs i den politik, Socialdemokratiet står for, sagde Vicky Holst Rasmussen efterfølgende til sn.dk.

    Når Vicky Holst Rasmussen ser tilbage på forløbet i dag, siger hun:

    - Det kan godt være, man får tilbudt noget, men omstændighederne var der ikke. Det handlede blandt andet om den skolelukning, men også andre ting. Der skal være et samarbejdsmiljø. Hvem var tydelige nok - og hvem var ikke tydelige nok?

    Hun afviser at komme det nærmere.

    - Jeg har respekt for det forhandlingsrum, der var der, siger Vicky Holst Rasmussen. 

    Søgerskolen i Smørum.
    Søgerskolen i Smørum.

    Tvisten om Søagerskolen og Toftehøjskolen kræver en lynhurtig forklaring, for den kommer til at spille en central rolle igen senere på natten - og senere samme uge.

    • I efteråret 2018 besluttede et flertal med blandt andet Socialdemokratiet og Venstre at lukke Søagerskolen i Smørum og Toftehøjskolen i Ølstykke.
    •  Baggrunden for beslutningen var blandt andet, at skolerne var udslidte, og at det ikke var muligt at renovere eller udbygge.
    • Flere partier var splittede internt, da sagen kom til afstemning - flere af dem, der stemte imod, endte med at blive en del Lokallisten Ny Egedal, der blev dannet godt to år senere.
    • Der er nu planer om at bygge boliger på Søagerskole-grunden, og det har ført til heftig debat.


    Konservativ mægler

    Tilbage på Egedal Rådhus natten til onsdag havde Karsten Søndergaard og Venstre nu for alvor sat sig i førersædet i forhandlingerne. Der tegnede sig et flertal bag den siddende borgmester. Men Lokallisten Ny Egedal var ikke med.

    Flere kilder har igennem længere tid fortalt til TV 2 Lorry, at Karsten Søndergaard og Ulrik John Nielsen, der var blevet smidt ud af Venstre kort tid før beslutningen om at lukke Søagerskolen, ikke har det bedste personlige forhold. Snarere tværtimod.

    I en rådhus-korridor forsøgte Charlotte Haagendrup, spidskandidat fra De Konservative, at gyde olie på vandene.

    - Jeg stod og snakkede med Karsten og Ulrik ude på gangen på et tidspunkt. Men det endte ikke med, at vi kom ind i det samme lokale os tre sammen, siger Charlotte Haagendrup til TV 2 Lorry.

    quote Jeg stod og snakkede med Karsten og Ulrik ude på gangen på et tidspunkt. Men det endte ikke med, at vi kom ind i det samme lokale os tre sammen

    Charlotte Haagendrup (K)

    Hun havde gerne set, at der kom en konservativ borgmester ud af den rådslagning, men der var ikke reelle snakke om det, siger hun.

    - Jeg sagde flere gang i løbet af natten, at det er dumt, at vi forbigår Lokallisten Ny Egedal. Det var også tydeligt, at Lokallisten ikke vil pege på Karsten. Men jeg synes, vi skulle hive dem ind, siger den konservative spidskandidat.

    Charlotte Haagendrup foreslog også at skrive ind i konstitueringsaftalen, at man ville genoverveje salget af grunden, hvor Søagerskolen i dag stadig ligger øde hen.

    - Jeg gjorde det for at imødekomme og række ud. Jeg sagde, at vi skulle vise, at vi ville samarbejde. Hvis ikke det var kommet med, var jeg ikke sikker på, at jeg havde skrevet under, siger Charlotte Haagendrup. 

    Charlotte Haagendrup (K).
    Charlotte Haagendrup (K).
    Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

    Onsdag den 17. november klokken 02.01

    Karsten Søndergaard (V) bebuder, at han tager fire år mere som borgmester.

    Karsten Søndergaard, Vicky Holst Rasmussen, Charlotte Haagendrup og Rikke Mortensen fra De Radikale gik sammen ned ad trappen til den ventende skare af journalister og partifæller i rådhusets stueetage.

    Karsten Søndergaard stillede sig foran mikrofonen.

    - Vi er stadig i gang med konstitueringsforhandlingerne, og de kommer formentlig til at tage lang tid. Vi er nået til et væsentligt punkt. Én aftale. Og det er, at jeg fortsætter som borgmester, sagde Venstre-manden.

    Bagefter pegede han med udstrakt arm på først en lettere sammenbidt Vicky Holst Rasmussen og en ditto Charlotte Haagendrup, som blev udpeget som henholdsvis ny 1. viceborgmester og 2. viceborgmester.

    Lokallisten Ny Egedal, SF og Enhedslisten var ikke med i aftalen.

    quote Jeg forsøgte virkelig

    Karsten Søndergaard (V)

    - Jeg er skuffet over, at Karsten Søndergaard fortsætter, efter at han har fået en vælgerlussing, sagde Ulrik John Nielsen efterfølgende i et interview til TV 2 Lorry.

    Han var på ingen måde interesseret i “mere af det samme konsensuspolitik” med Venstre i spidsen og Socialdemokratiet som medspiller, lod han forstå.

    Karsten Søndergaard siger i dag, at han lagde sig i selen for at lande en bred aftale.

    - Jeg forsøgte virkelig. Men vi var ikke engang begyndt at snakke indhold, da Lokallisten, SF og Enhedslisten gik. Det forstår jeg ikke, siger Karsten Søndergaard i dag. 

    - Jeg er skuffet over, at Karsten Søndergaard fortsætter, efter at han har fået en vælgerlussing, siger Ulrik John Nielsen til TV 2 Lorry

    Venstre, Socialdemokratiet, De Konservative og De Radikale fortsatte konstitueringsforhandlingerne.

    - Vi skal snart have lavet en vision for Egedal Kommune, men det ønskede jeg ikke at skrive ind i aftalen, for det skal et samlet byråd være med til at beslutte. Og det, synes de andre, var superfint, siger Karsten Søndergaard i dag.

    Han siger, at parterne måtte skrive aftaleteksten om et par gange, inden man var færdig og klar til at underskrive klokken 06.30.

    I aftalen stod der, at salget af Søagergrunden skulle genovervejes, men at bygningerne skal rives ned hurtigst muligt.

    På vej ud af rådhuset hilste spidskandidaterne på de morgenfriske rådhusmedarbejdere, inden de gik hjem i seng. 

    Onsdag den 17. november - formiddag

    Vicky Holst Rasmussen vågnede klokken 11.15 efter omkring tre timers søvn. Hun tænkte straks tilbage på nattens forløb.

    - Det trak ud, og det blev sent. Jeg var interesseret i at lukke en god aftale uden at vente flere dage. Da jeg vågner kigger jeg på valgresultatet igen. Jeg tænkte: ‘det var ikke det rigtige. Det var ikke det, borgerne stemte på. Der var et andet flertal’.

    quote Jeg var interesseret i at lukke en god aftale uden at vente flere dage

    Vicky Holst Rasmussen (S)

    Hun ringede hurtigt til den lokale partiformand - hun sad også med de samme tanker, siger Vicky Holst Rasmussen i dag.

    - Vi skulle i gang med at gøre noget, siger hun.

    - Så vil skæbnen, at jeg får en opringning fra en god ven, som ønsker mig tillykke med valgresultatet. Det var fuldstændigt tilfældigt, siger Vicky Holst Rasmussen.

    'For faen, vi skal jo noget nyt'

    Denne “ven” var en politiker fra Lokallisten Ny Egedal. Ulrik John Nielsen siger til TV 2 Lorry i dag, at han havde hørt på vandrørene, at ikke alle parter var lige glade for den aftale, der blev lavet på Karsten Søndergaards kontor. 

    Men han siger også, at han ikke kendte til denne telefonsamtale. Han har dog fået den refereret.

    - I løbet af den snak siger han: ‘For faen, vi skal jo noget nyt. Vi står her som det tredjestørste parti og har ingen indflydelse. Det kan ikke være rigtigt.’ Og så gik det slag i slag, siger Ulrik John Nielsen i dag.

    - Der var nogen, der var gået frem, og nogen var blevet store. Det følte jeg mig dybt ansvarlig over for, siger Vicky Holst Rasmussen i dag.

    Havde du ringet til Lokallisten Ny Egedal, hvis ikke de havde ringet til dig?

    - Jeg havde nok foretaget mig noget. Men det er svært at spå om, siger Vicky Holst Rasmussen.

    quote Der var nogen, der var gået frem, og nogen var blevet store

    Vicky Holst Rasmussen (S)

    Hjemme hos Charlotte Haagendrup blev der heller ikke ligefrem skålet i champagne i løbet af onsdagen.

    - Om eftermiddagen bliver jeg ringet op af Vicky. Hun og partiet kan ikke se sig selv i den aftale, vi lavede på valgnatten. Hun har valget mellem at gå fra aftalen og samle sig et nyt sted. Hun byder mig på en uformel snak.

    Charlotte Haagendrup talte med sit bagland. Hun kunne vælge at blive i den gamle aftale, hvor der ikke længere så ud til at være flertal, eller gå med i det, der kunne blive en ny aftale. Hun havde ikke de afgørende mandater nogle af stederne. 

    Torsdag den 18. november - aften

    Socialdemokratiet, Lokallisten Ny Egedal og De Konservative ender med at sætte et uformelt møde op torsdag aften klokken 20.00. De mødes hos et medlem af Lokallisten Ny Egedal.

    Nogle timer før - klokken 17.30 - mødes partierne i den oprindelige konstitueringsaftale bag Karsten Søndergaard for at forhandle de sidste detaljer på plads.

    - De har altså siddet og forhandlet noget, der var fake. Det er skandaløst. Det er ikke en måde, man arbejder på. Jeg er enormt skuffet over, at Socialdemokratiet vælger at løbe den vej. Vi har en forfærdelig historik i Egedal Kommune, siger Karsten Søndergaard i dag.

    quote De har altså siddet og forhandlet noget, der var fake. Det er skandaløst

    Karsten Søndergaard (V)

    Han henviser til, at der i forbindelse med sammenlægningen af Ledøje-Smørum, Ølstykke og Stenløse Kommuner i 2007 skete noget tilsvarende. Et internt drama i Venstre endte med, at tre folk brød ud af en konstituering for selv at tage borgmesterposten.

    - Hun (Vicky Holst Rasmussen, red.) var en del af dem, der blev kuppet dengang. Vi snakker stadig om, hvor forfærdelig en periode, det var. Det gik ud over samarbejdet og de fornuftige beslutninger. Tænkt, at man nu ønsker det igen. Det løber mig koldt ned ad ryggen, siger Karsten Søndergaard.

    quote Jeg er interesseret i at række hånden ud

    Vicky Holst Rasmussen (S)

    Vicky Holst Rasmussen, risikerer du ikke at være skyld i, at byrådet igen får et dårligt arbejdsklima?

    - Jeg er interesseret i at række hånden ud. Jeg ved godt, at det ved første øjekast var en ting, og nu er noget andet, men jeg må igen forholde mig til, at det er det her, borgerne gerne ville. Jeg er optimistisk og håber, at vi kan komme i gang med en god periode, siger Vicky Holst Rasmussen.

    Men efter det indledende møde torsdag aften ventede der dog endnu et sværdslag, før Vicky Holst Rasmussen kunne kalde sig borgmester de næste fire år. 

    Fredag den 19. november

    Fra Ulrik John Nielsen hjem er der udsigt over markerne vest for Ganløse. 

    Her var han selv og Lokallisten Ny Egedal, Socialdemokratiet, De Konservative, SF og Enhedslisten samlet fredag for at finde frem til en ny konstitueringsaftale.

    - Vi skulle mødes i ro og fordragelighed. Det handlede nok også mest om at lytte på dem, som var udenfor i den første aftale, siger Vicky Holst Rasmussen.

    Parterne tog udgangspunkt i det aftalepapir, der blev lavet på Karsten Søndergaards kontor på valgnatten. SF og Lokallisten Ny Egedal lagde hurtigt vægt på ét afgørende punkt.

    - Vi spillede ind med Søagerskolen, og det var de andre åbne over for. Det var gode forhandlinger, hvor alle havde respekt for hinanden, siger Ulrik John Nielsen.

    quote Vicky var nok ikke blevet borgmester med vores stemmer, hvis ikke den sætning var taget ud

    Ulrik John Nielsen (Lokallisten Ny Egedal)

    Parterne blev enige om at beholde punktet om at genoverveje salget af Søagergrunden. Men til forskel for den første aftale blev der dog ændret én væsentlig detalje, da følgende sætning blev slettet:

    “Dog ligger det fast, at der hurtigst muligt arbejdes for en nedrivning af de nuværende bygninger.”

    Og det var helt afgørende, siger Ulrik John Nielsen i dag til TV 2 Lorry.

    - Vicky var nok ikke blevet borgmester med vores stemmer, hvis ikke den sætning var taget ud. Dermed ikke sagt, at vi ikke vil sælge den om et år eller to, hvis det giver bedst mening, siger han.

    'Den sætning gav ikke mening'

    Ulrik John Nielsens argument er, at nogle af bygningerne på grunden måske kan renoveres og bruges som lilleskole eller daginstitution - der er stort behov for sidstnævnte. 

    Men det kan også være, at det viser sig at være klogest at rive alle bygninger ned og bygge en ny institution og boliger på grunden, mener Ulrik John Nielsen.

    Lokallisten Ny Egedal og SF havde også håbet på, at beslutningen om at sælge grunden, hvor Toftehøjskolen i dag ligger, kunne klemmes ind i aftalen. 

    Her pointerer Vicky Holst Rasmussen dog, at der allerede i december skal tages en endelig beslutning om den grund af det “gamle” byråd - og det ville hun ikke blande det nye byråd ind i.

    - Det er ikke ansvarligt at stoppe det, bare fordi der har været et valg, siger hun.

    Men hvordan kan det være, at I går imod jeres egen beslutning fra 2018 om at sælge grunden ved Søagerskolen?

    - Vi synes ikke, det gav mening med den sætning. Vi sætter det i bero for at trække vejret omkring det, siger hun i dag.

    Klokken 00.30 natten til lørdag var de fem partier enige om en ny konstitueringsaftale. Nu manglede bare offentliggørelsen. 

    Lørdag den 20. november klokken 08.00

    Vicky Holst Rasmussen, Ulrik John Nielsen, Charlotte Haagendrup, Jens Skov fra SF og Helle Bovien fra Enhedslisten præsenterer den nye aftale.

    Karsten Søndergaard sov stadig, da telefonen ringede lige omkring klokken 08.00. På under 30 sekunder fortalte Vicky Holst Rasmussen i den anden ende af røret, at der var blevet indgået en ny aftale.

    - Jeg når ikke at reagere. Hun tog mig på sengen. Jeg når ikke at sige andet, end at det lød underligt. Og så var det slut, siger Karsten Søndergaard i dag.

    Han stod op og tændte for fjernsynet. På TV 2 News kunne han se Vicky Holst Rasmussen, Ulrik John Nielsen, Charlotte Haagendrup, Jens Skov fra SF og Helle Bovien fra Enhedslisten side om side.

    De smilte alle, mens Vicky Holst Rasmussen fortalte, at hun står i spidsen for den nye flertalsgruppe.

    quote Hun tog mig på sengen. Jeg når ikke at sige andet, end at det lød underligt. Og så var det slut

    Karsten Søndergaard (V)

    - Jeg er stadig enormt skuffet. En ting er, at det er uhæderligt at løbe fra en aftale, man har skrevet under på. Men hvis man vågner om morgenen og ikke kan se sig selv i det, kan man ringe og sige, man ikke er tilfreds. Så kan vi kigge på det, siger Karsten Søndergaard.

    Men hvis man har mulighed for at gå efter borgmesterposten, så gør man det vel?

    - Jo, men det handler ikke om politisk indhold, men om personer. For mig handler det ikke om at få borgmesterposten, men om at lave det bedste arbejde for Egedal, siger Karsten Søndergaard. 

    Uddrag fra TV 2 Lorrys interview med Vicky Holst Rasmussen få timer efter, at hun har kuppet Karsten Søndergaard.

    Vicky Holst Rasmussen, hvad mener du om, at Karsten Søndergaard kalder dig uhæderlig?

    - Det er nok meget naturligt, at man gør det, når nogle af dem, man har forhandlet med, ikke var tilfredse og så en mulighed for at gøre noget andet. Jeg har respekt for, at han bliver vred og skuffet, men mere vil jeg ikke kommentere på det.

    Karsten Søndergaard har afvist, at han vil forsøge at generobre borgmesterposten. 

    Vicky Holst Rasmussen kan formelt tiltræde som borgmester 1. januar 2022, hvis et flertal bakker hende op på det konstituerende møde i byrådet den 8. december.