Vinterbadere i Nordsjælland smider tøjet og samler ind til hjemløse

Igen i år samles hundredevis af vinterbadere i nordsjælland til en kold dukkert. Samtidigt samler de ind til fordel for hjemløse.

Søndag var kulden på dagsordenen i det nordligste nordsjælland. På flere måder.

Den lokale forening Tisvildeleje Vinterbadere holdte liv i traditionerne og inviterede sammen med Livredningstjenesten til vinterbadning på stranden for femte år i træk.

Arrangementet trak hundredevis af glade badere til på tværs af alle aldre og arrangørerne brugte samtidigt kulden til at sætte fokus på hjemløshed. De opfordrede alle deltagere til at donere tøj, for som de skrev på indbydelsen:

"Du kan hjælpe os med at hjælp dem, som intet har og gøre en væsentlig forskel for nogen, som har et særligt behov."

Koldt gys

Mere end 200 deltog i den lokale tradition og hoppede i bølgerne, hvor de fik gys for alle pengene. På stranden var der indbydende - opvarmede - vildmarksbade, hvor snakken gik lystigt og saunaerne længere oppe ad stranden var ligeledes fyldte.

Der var en konstant strøm af mennesker, som bevægede sig fra de varme forhold og til de kolde. Selvom der var flere fra den lokale klub, var der også friske nybegyndere.

På vej op ad vandet fra sin anden dukkert, fangede vi Charlotte Friis Antonisen. 

quote Folk er utroligt gavmilde og støtter meget op omkring den her del af arrangementet

Morten Walbeck om indsamlingen til hjemløse

- Det var meget koldt. Det var kun anden gang jeg prøvede det, og første gang jeg prøvede det var lidt tidligere i dag. Jeg så reklame for det på Facebook og tænkte hvorfor ikke, det skulle jo være sundt, siger hun med en tør housecoat om sig.

På stranden var der flere vante gengangere, som hurtigt kunne ryste kuldeskæret af sig. Gitte Eckert var med for anden gang med sine børnebørn.

Hvad får jer til at vende tilbage til det her arrangement?

Det er et skægt og folkeligt arrangement. Alle er i godt humør og det er en god familieting, man kan lave sammen, siger hun.

Frivillige kræfter og donationer

Dagens vinterbadning fik opbakning fra både lokale og regionale erhvervsdrivende, der mødte op med prøver på deres produkter, blandt andet egnens speciallavede is.

Derudover var der mange frivillige kræfter, blandt andet som i sammenspil med foreningen sørgede for sikkerhed omkring den gode oplevelse.

- I dag er der faktisk 19 frivillige, der er med til at stable det her på benene, ikke mindst Livredningstjenesten. Vi vil gerne give folk den oplevelse, som vi har næsten dagligt, det kick det giver at komme i vandet og hvad det gør ved ens krop, så de måske bliver vinterbadere på sigt, siger Jens Ulrik Nielsen, formand i Tisvildeleje Vinterbadere.

Udover den gode og opkvikkende oplevelse, så bruger arrangørerne også dagen til indsamling af tøj til de hjemløse. På en trailer står der "støt de hjemløse" og i de bare to timer vinterbade-arrangementet stod på, strømmede det ind på plastiksække fyldt med tøj.

- Folk er utroligt gavmilde og støtter meget op omkring den her del af arrangementet, siger Morten Walbeck, udpeget bademester på dagen.

Alle donationer bliver givet videre til Mændenes Hjem i København og Skansegården i Hillerød. Hvis man ikke vil donere tøj, kan man mobilepay en skilling istedet, men tøjet indeholder selvfølgelig en meget virkelighedsnær værdi på den her kolde årstid.

- Som vinterbadere ved vi, hvad kulden kan gøre for os, men det er noget positivt - vi kan styre det og kontrollere det, det kan de hjemløse ikke, derfor samler vi ind; Når nu vi kan lave den kobling med kulden og kan samle så mange mennesker, siger Morten Walbeck.

Søndag besøgte TV 2 Lorry Tisvildeleje og fulgte de glade vinterbadere. Se indslaget her.

Søndag besøgte TV 2 Lorry Tisvildeleje og fulgte de glade vinterbadere. Se indslaget her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik