Vikingeboplads afslører magtkamp om Harald Blåtands borg

En ualmindeligt velholdt vikingeboplads gemmer på en magtkamp mellem konger i vikingetiden.

quote Det der har været mest overraskende, er at der er nogle bygningsdetaljer på husene, som vi kender fra Lejre, hvor vi har en teori om, at der boede en af datidens mægtigste konger.

Nanna Holm, museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark og udgravningsleder på borgring

Det ligner bare nogle sorte pletter på jorden, men for arkæolog Nanna Holm gemmer en mark i Bjæverskov tæt ved Køge på en ualmindeligt velholdt vikingeboplads.

-Det ligner bare sorte og brune pletter, men vi bliver begejstrede, når vi kigger på huller i jorden. Vi kan visuelt rejse stolperne op for vores indre øje, siger Nanna Holm, museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark og udgravningsleder på borgring.

Pladsen blev opdaget ved et tilfælde, da Energinet i 2013 gravede langs motorvejen til Køge. Nu viser det sig, at jorden skjulte et hav af skatter - op til 200 danefæ er fundet - og resterne af en halbygning og huse.

Bopladsen har siden vist sig at være ekstraordinær - ikke kun fordi den er velholdt - men fordi bygningerne under jorden afslører, at en mand der var særdeles højt på strå, ejede Ågård, som arkæologerne kalder bopladsen. 

- Det der har været mest overraskende, er at der er nogle bygningsdetaljer på husene, som vi kender fra Lejre, hvor vi har en teori om, at der boede en af datidens mægtigste konger. Og for at at have magt som konge, så skal man have nogle allierede i form af stormænd, fogeder eller politikere. Det må være manden på Ågård, siger Nanna Holm. 

Harald Blåtand ændrede Ågård

Nu graver og graver arkæologerne i håb på at kunne samle beviser, der kan ændre danmarkshistorien. 

quote Vi ser, om der er nogle skift i, hvordan vikingepladsen fungerede, da Harald Blåtand byggede sine borge. Og vi kan se, at Ågård på et tidspunkt forsvinder.

Nanna Holm, museumsinspektør på Museum Sydøstdanmark og udgravningsleder på borgring

- Vi ser, om der er nogle skift i, hvordan vikingepladsen fungerede, da Harald Blåtand byggede sine borge. Og vi kan se, at Ågård på et tidspunkt forsvinder - altså at der ikke bliver bygget nye huse, siuger Nanna Holm. 

Det kan derfor tyde på, at Ågård har været en del af en magtkamp mellem en Lejre-konge og Harald Blåtand, der var konge og kristnede danerne. Men det er stadig for tidligt at lave endelige konklussioner. 

- Vi ved en del om Harald Blåtand, men ikke om tiden før ham med Gorm den Gamle. Derfor vil vi gerne videre med vores forskning, så vi kan få styr på historien og forstå, hvad det er for et samfund, som borgene blev bygget i, siger hun. 

Nu fortsætter holdet af arkæologer udgravningerne, så længe landmanden, der ejer marken oven på vinkingebopladsen, vil lade dem gøre det. 

Du ser den snittede (udgravede) væggrøft i gavlen, fyldt med brændte sten. De dybe nedgravninger er to stolpehuller fra den tagbærende konstruktion.
Du ser den snittede (udgravede) væggrøft i gavlen, fyldt med brændte sten. De dybe nedgravninger er to stolpehuller fra den tagbærende konstruktion.
Foto: Museum Sydøstdanmark

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik