Vesterbro er blevet for pæn: Nu skal fest få det brune tilbage

Dyre boliger, cafe latte og hipsterliv har fordrevet et ægte og lettere snuskede Vesterbro-miljø. Nu skal en fest, få mangfoldigheden tilbage.

Der var engang, hvor der var langt mellem caféerne og designerbutikkerne på Vesterbro - og engang, hvor beboerne var af en noget mere broget karakter. - sådan er det ikke mere. Nu er det dyre boliger, hipsterliv - og store sociale skel.

Og det er ærgerligt, lyder det fra en beboer lige i midten af det hele - på Saxogade.

Så nu skal et nyt initiativ bringe bydelens nye tilflyttere tættere sammen med dem, der stadig er en del af det gamle Vesterbro.

Skellet mellem folk på Vesterbro i København er stort. Og det vokser i takt med boligpriserne.

- For 10 år siden var det helt anderledes - det kan man mærke, fortæller Kom Kjær, der har boet 17 år på Vesterbro.

Forståelsen mellem dem der sidder i de milliondyre lejligheder og den barfodede bums på gaden er sat på prøve. Ibrahim har boet på Vesterbro i 35 år.

- I gamle dage man kan kommunikere sammen man kan hygge sig sammen. Men det er blevet dyrere og der er kommet rige mennesker. Du kan mærke det på folk du kan mærke det på mennesker og det påvirker folk.

Foreningen Settlementet der bland andet står bag værestedet Cafe Sonja på Vesterbro forsøger nu at bringe de forskellige befolkningsgrupper sammen.

- Vi har opfundet et ord der hedder uhomogene fællesskaber. Det er for at imødegå den tendens vi alle har at vi vil være sammen med dem der ligner os selv. Vi vil være i noget homogent. Jeg mener faktisk vi bliver mere dannede som mennesker hvis vi møder noget anderledes end os selv, lyder det fra Margrethe Wivel, der er forstander på Settlementet.

Derfor afholder foreningen Settlement gadefest med samtale-saloner hvor både top og bund på Vesterbro kan mødes. Og hvem ved måske få en større forståelse for hinanden.

- Dem der er kommet hertil de har ligesom, de fornemmer ikke at dem som har været her i mange år også har noget at tilbyde.

Christoffer Lindhardt More er tilflytter. Han har meldt sig som frivillig i foreningen Settlementet for at skabe et bedre sammenhold på Vesterbro.

- Jeg tror i hvert fald det bliver svært at stoppe den udvikling der hedder at kvadratmeterprisen stiger. Men jeg tror vi kan gøre nogle ting for mig at se så er vi blevet for dårlige til at tale sammen på gaden og i supermarkedet og med sine naboer. Det er en af de ting der er vigtige.

Det er 30 gang foreningen Settlementet med 150 frivillige afholder Saxogadefesten.

- Det er meningen at vi skal lære hinanden at kende på tværs af de skel som bliver dybere og dybere i København, afrundet Margrethe Wivel.

Saxogadefesten på Vesterbro afvikles lørdag klokken 12-22


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik