Vartegn dækkes til: Ikonisk gavlmaleri går til i byfornyelse

Nørrebrogade bliver et vartegn fattigere, når gavlmaleriet Cyklende Pige med kommunalt tilskud dækkes til. Flere borgmestre kalder det ærgerligt. Ejerne er åbne for et nyt gavlmaleri.

I mere end 25 år har man på hjørnet af Nørrebrogade og Ravnsborggade kunnet nyde synet af Seppo Mattinens ikoniske vægmaleri Cyklende Pige.

Det er snart slut.

Inden for de kommende måneder bliver gavlmaleriet dækket til.

Med støtte fra kommunens byfornyelsespulje skal andelsboligforeningen AB Virkliheden, hvis facade prydes af værket, foretage en renovering af bygningen -  en renovering, hvor gavlen skal isoleres med plader, der vil dække for kunstværket.

- Lige nu er gavlen både nedslidt og lukker varme ud. Så det er en energioptimering, der skal laves. Det betyder jo så desværre, at kunstværket dækkes helt til, forklarer Michael Brinch, der er bestyrelsesmedlem i AB Virkliheden.

quote Det er da ærgerligt, at det går til. Men omvendt har vi været i tæt kontakt med kunsteren bag, som er helt med på det

Michael Brinch, bestyrelsesmedlem i AB Virkliheden

Kunstneren Seppo Mattinen står bag værket. Her ses han foran gavlmaleriet i 1996.
Kunstneren Seppo Mattinen står bag værket. Her ses han foran gavlmaleriet i 1996.
Foto: Søren Lorenzen - Ritzau Scanpix

- Vi har selvfølgelig gjort os overvejelser om maleriet, og det er da ærgerligt, at det går til. Men omvendt har vi været i tæt kontakt med kunsteren bag, som er helt med på det og endda bakker op om det, forklarer Michael Brinch.

Den københavnske teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten, stiller sig pragmatisk over for problematikken, men ærgrer sig over, at et skattet kunstværk afskærmes.

- Det er vigtigt, at københavnerne bor i sunde boliger uden fugt og svamp, og derfor forstår jeg til fulde, at AB Virkliheden ønsker at isolere bygningen. Desværre har det den konsekvens, at kunstværket Cyklende Pige forsvinder. Det er ærgerligt, for det har i mange år i høj grad afspejlet en del af hverdagslivet på Nørrebro, og gavlmalerier giver generelt noget særligt til byen, siger hun i en skriftlig kommentar til TV 2 Lorry.

Kulturborgmesteren ærgrer sig

Trods energibesparelse og kommunens velsignelse, så ærgrer Københavns kulturborgmester sig over, at kunstværket går til.

- Jeg synes det er enormt ærgerligt, når byens kunst bliver tromlet af tekniske og økonomiske overvejelser. Cykelpigen er absolut med til at give byen sjæl, og maleriet er en vigtig del af fortællingen om København og Nørrebro, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet til TV 2 Lorry.

- København er verdens bedste cykelby, så er det jo meget ikonisk at man har en gade, der er fyldt med cyklende at man netop har et maleri, der billedliggør en by af cyklende indbyggere.

quote Cykelpigen er absolut med til at give byen sjæl, og maleriet er en vigtig del af fortællingen om København og Nørrebro

Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester

- Gavlmalerier er et storbyfænomen, som beriger med anderledes vartegn end de klassiske. Og dem synes jeg, vi skal værne om, siger Franciska Rosenkilde og forklarer, at der for nyligt er givet penge til bevaring af gavlmalerier i Københavns nordvestkvarter.

Seppo Mattinen

Den finsk-danske Seppo Mattinen, født i 1930, er en maler og kunstner, der var toneangivende i en årrække fra 1970'erne og frem.

 

Seppo Mattinen blev uddannet på Kunstindustriskolen i Helsinki 1949-51 og Kunstakademiet i København 1955-60.

 

Ifølge Gyldendals 'Den Store Danske' skitserede Mattinen i naivistisk stil med træk fra folkekunsten og inspiration fra Marc Chagall hverdagslivet, især den menneskelige isolation og det erotiske forhold mellem mand og kvinde.

 

Seppo Mattinen har været medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen siden 1975.

 

Kilde: Gyldendals 'Den Store Danske'

Boligforening: Et nyt lærred opstår

Hvad der skal ske med den nye facade på gavlen, når renoveringsarbejdet er overstået, er endnu uvist.

Ifølge Nørrebro/Nordvest Bladet er der ikke afsat eller ansøgt om penge til genopmaling af Cyklende Pige. Bestyrelsen forklarer dog til TV 2 Lorry, at der forud for beslutningen blev arbejdet for at skaffe penge til en genopmaling, men at dialogen og ansøgningerne desværre ikke bar frugt.

I bestyrelsen afviser man ikke, at et nyt gavlmaleri kan opføres, mens man heller ikke afviser muligheden for at få den cyklende pige genopmalet.

- Jeg vil da gerne sige, at vi i foreningen vil synes, at det vil være dødærgerligt, hvis der skulle opstå en blank væg, forklarer Michael Brinch fra andelsboligforeningen.

- Nørrebros befolkning ændrer sig, og det gør bydelens udtryk også. Det kunne være, at der kunne opføres et maleri, der behandler et mere aktuelt emne. Vi er åbne for forslag, siger han.

I stedet for et nyt maleri mener kulturborgmester Franciska Rosenkilde, at man bør bevare eller genopmale den cyklende pige. Der er masser af gavle i København, hvor man kan påmale nye billedfornyelser af byen, som hun udtrykker det. 

- Jeg kunne godt finde på at snakke med Alternativets repræsentant i teknik- og miljøudvalget og borgmesteren og forhøre, hvad der er af muligheder for at bevare kunstværket, siger hun.

En genopmaling er også håbet hos Enhedslistens teknik- og miljøborgmester:

- Gavlen er AB Virklihedens ejendom og det er i sidste ende deres beslutning, hvad der sker med gavlen. Jeg håber, at de har lyst til at genopføre maleriet efter gavlen er blevet isoleret, og at de måske kan få en fond eller andre interessenter til at se værdi i at få Cyklende Pige genopført, så værket også i fremtiden bliver en del af Nørrebro, siger Ninna Hedeager Olsen.

Byggesager i Københavns Kommune behandles, så byggeri påbegyndes i foråret eller forsommeren. Det forventes derfor, at Cyklende Pige vil tildækkes inden sommeren.

I galleriet herunder kan du se nogle af Seppo Mattinens mere kendte værker.

1 / 8

Fotograf: Steen Wrem.
Billedtekst: Seppo Mattinen foran kunstværket Cyklende Pige på Nørrebrogade i 1993.

2 / 8

Fotograf: Alex Hutzelsider.
Billedtekst: Maleri af Seppo Mattinen fra udstilling i marts 1995.

3 / 8

Fotograf: Alex Hutzelsider.
Billedtekst: Maleri af Seppo Mattinen fra udstilling i marts 1995.

4 / 8

Fotograf: Jens Christian Top.
Billedtekst: Varde Kommuners bogbus fra 1986 blev i 2002 dekoreret af kunstneren Seppo Mattinen med støtte fra Statens Kunstfond. I 2016 blev den 30 år gamle bogbus taget ud af drift. Her holder den i Fåborg i Varde Kommune.

5 / 8

Fotograf: Alex Hutzelsider.
Billedtekst: Maleri af Seppo Mattinen fra udstilling i marts 1995.

6 / 8

Fotograf: Thomas Wilmann.
Billedtekst: ’Badepiger’ af Seppo Mattinen.

7 / 8

Fotograf: Anders Vendelbo.
Billedtekst: Fra Seppo Mattinens udstilling på Galleri M i Bogense.

8 / 8

Fotograf: Anders Vendelbo.
Billedtekst: Fra Seppo Mattinens udstilling på Galleri M i Bogense.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik