Undersøgelse: Tykke mennesker har oftere tykke hunde

Overvægtige mennesker giver godbidder til hunden, fordi det er hyggeligt. Og så bliver den tyk.

Tre forskere og to specialestuderende fra Københavns Universitet har publiceret en længere undersøgelse af risikofaktorer for hundes risiko for at blive fede.

En af konklusionerne er, at har du en hanhund, som bliver kastreret, så har den langt større risiko for at blive overvægtig end hvis den ikke var blevet opereret.

Samtidig viser undersøgelsen, at overvægtige hundeejere oftere har tykke hunde end tynde hundeejere.

- De slanke ejere bruger ofte godbidderne som træningsværktøj, hvor den overvægtige ejer hellere vil bruge dem i forbindelse med hygge. For eksempel når man slapper af i sofaen og deler ostemadden med hunden, siger Charlotte R. Bjørnvad fra Institut for Klinisk Veterinærmedicin på Københavns Universitet ifølge en pressemeddelelse.

Hun er hovedforfatter af den videnskabelige forskningsartikel, som er kommet ud af de fem forskeres projekt. Artiklen er er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Preventive Veterinary Medicine.

Overvægt er en risiko

Forskerne har også fundet ud af, at overvægt kan være et problem for hunde - nøjagtigt ligesom det er for mennesker.

- Ofte tænker folk ikke, at det er et problem, at deres hund er overvægtig. Og det er måske medvirkende til, at hundene netop bliver overvægtige. Men overvægt og fedme har stor effekt på hundes sundhed - det betyder ofte et kortere liv og et tungere sygdomsforløb i slutningen af hundens liv, siger professor i bioetik  Peter Sandøe fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Peter Sandøe er medforfatter på den videnskabelige artikel.

Kastrerede hunde er tykkere

Undersøgelsen inddrager også en masse andre elementer, der handler om hundes risiko for at udvikle overvægt. De fem forskere, der har fået støtte fra hundemadsmærket Royal Canin, har også konstateret, at kastrerede hanhunde har en øget tendens til overvægt i forhold til dem, der ikke er kastreret.

Og hvor hundeejere ofte har fået at vide, at en steriliseret hunhund ville få tendens til overvægt, så viser det sig overraskende ikke at være tilfældet ifølge den nye undersøgelse. Risikoen for at udvikle overvægt er lige høj for hunhunde uanset om de er steriliseret eller ej.

- Der er mange forskellige holdninger til, om hunde skal kastreres eller steriliseres. I USA er det ikke normalt at have en hund, som ikke er kastreret eller steriliseret, mens holdningen i Sverige er helt modsat. i Danmark befinder vi os midt imellem. Men vores undersøgelse viser altså, at hvor kun 10 procent af de intakte hunde (ikke-kastrerede er overvægtigere, red.), så er tallet tre gange højere, når hundene bliver kastreret, siger Charlotte R. Bjørnvad til TV 2 Lorry. 

Forskerne har undersøgt 268 danske hunde, som er rekrutteret til undersøgelsen via dyreklinikker i hovedstadsområdet og på Sjælland.

Undersøgelsen bestod af spørgeskemaer samt undersøgelse af de enkelte hunde, hvor blandt andet mængden af kropsfedt blev vurderet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik