Ulla er ærke-københavner og ryger sine smøger med et "bumserør"

Ulla er ærke-københavner, ryger sine smøger med et "bumserør" - eller som man også kaldte det - "luderrør" - og hun er det mest charmerende og kloge menneske gadefotografen længe har mødt.

"Jeg ruller selv mine cigaretter og så er det bedre at ryge dem af et trærør, så jeg ikke får tobak i munden. Og det smager også bedre! Sådan er det med alt man gør sig umage med og tar sin tid til - resultatet bliver bedre. Jeg pisker da også mit flødeskum med en gammeldags håndpisker, for det kan jo smages, at der er lagt en indsats i det"

Hun voksede op i Borgergade/Adelgade-kvarteret, dengang det var et rigtigt "rabarberkvarter".

"Min mor og min mormor og min onkel og mine søskende boede i en lille lejlighed i 3. baggård - vi var "rosset". De "fine" boede ud til gaden. Jo længere bagude i baggårdene man boede, jo længere nede af den sociale rangliste var man!

"Og gu´ var det hårdt, men man lærte at klare sig og bruge sin fantasi. Min mor knoklede - så fra jeg var 4 år, måtte jeg følge min lillesøster til dagplejen. Det var på 5. sal og jeg bar hende op ad trapperne hver morgen - og jeg tabte hende ALDRIG!"

Man skulle have noget på hovedet
"Men jeg er også fra et hjem med klaver, for min mor arvede sådan et, og min onkel viste sig at være et naturtalent: Han lærte sig lynhurtigt at spille. Alt muligt! Klassisk og jazz! Så tog han rundt på værtshusene og spillede for at tjene lidt ekstra. Og gæsterne ville jo tit give en øl, så han havde en aftale med tjenerne om at de serverede et glas kold te for ham i stedet - det lignede jo øl, og så kunne han og tjeneren dele prisen på den øl, som gæsten betalte, men som aldrig blev åbnet - og i øvrigt blev han ikke fuld på den måde. Han havde også en lille lædermappe med et udvalg af slips som han lejede ud til gæsterne for 10 øre - dengang skulle man have slips på for at komme ind. Du kunne komme i dit mest snavsede arbejdstøj, men slips skulle man altså ha´ på!"

"Den slags var der meget af - en kvinde kunne heller ikke gå på gaden uden at have noget på hovedet. Helst en hat, men havde man ikke råd til det, så i det mindste tørklæde! Det var helt uhørt at gå uden! Og så har vi i dag al den snak om muslimske kvinder og deres tørklæder - det er altså ikke mere end 50 år siden vi var nøjagtig ligesådan!"

(Artiklen fortsætter under billedet.) 

"Min mor og min mormor og min onkel og mine søskende, boede i en lille lejlighed i 3. baggård - vi var "rosset". De "fine" boede ud til gaden. Jo længere bagude i baggårdene man boede, jo længere nede af den sociale rangliste var man!
"Min mor og min mormor og min onkel og mine søskende, boede i en lille lejlighed i 3. baggård - vi var "rosset". De "fine" boede ud til gaden. Jo længere bagude i baggårdene man boede, jo længere nede af den sociale rangliste var man!
Foto: Anders Bentzon - "Typer i København"

Har fået fire børn
"Vi lærte jo at klare os og der var mange flere muligheder for at sno sig, alting var ikke så styret som det er i dag. Meget er alt for styret! Se bare folkeskolereformen fx… alt er lagt i faste rammer, der er ikke plads til det spontane og til at improvisere. Man mister jo begrebssansen på den måde! Lad mig give et eksempel: En stol er noget man sidder på - færdig! Da jeg var lille, kunne man fx lægge stolen ned og så var den måske en bil eller et tog eller med et tæppe hen over, en hule - osv. Du dræber evnen til at observere og opleve alt muligt, når man styrer alting - og det du oplever, lærer du af! Som regel meget bedre end i skolen."

"Ja, og så blev jeg jo pædagog som 36-årig efter at have fået 4 børn - det første som kun 17-årig. Sådan var det bare!"

"Man behøvede heller ikke nødvendigvis at elske den mand, man fik - det var ikke noget, man selv bestemte! Tænk igen på, at det kun er 50 år siden, så mon ikke der sker en masse de næste 50 år med de nydanskere vi har så travlt med at kritisere!"

Cigaretten er næsten røget op af sig selv nu…

"Men jeg ruller da bare en ny. Og lige en ting til om det dér bumserør: Det var jo tit de fattigste der brugte det - deraf navnet - for bumserne samlede skod på gaden og rullede dem i et nyt stykke cigaretpapir - hvis man havde råd til dét - og så så det jo lidt finere ud med et rør. I dag kan man ikke købe dem nogen steder mere, men min søn fandt et sted på Bornholm på nettet, hvor de stadig laver dem… heldigvis."

… og pludselig havde vi stået og snakket en lille times tid - og min dag var blevet beriget betydeligt!

Typer i København

TV 2 Lorry og gade-fotografen Anders Bentzon har indgået et samarbejde, hvor vi løbende bringer portrætter fra den populære facebookside, Typer i København.

Se mere her: https://www.facebook.com/typerikoebenhavn/?fref=ts

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik