Ulidelige ventetider til køreprøver: ”Vi er helt oppe i det røde felt”

Månedlange ventelister til køreprøver skaber stor frustration blandt køreskolelærere og elever på hele Sjælland.

Køreskoler på Sjælland oplever i øjeblikket stor mangel på motorsagkyndige fra politiet, der kan lade elever gå til køreprøve. Det betyder kilometerlange ventelister på køreprøver for elever.

Ved Skaanings Trafikskole i Roskilde må ejer Anders Skaaning være hurtig hver gang politiet offentliggør nye køreprøver.

quote Vi er nået så langt ud kørelærermæssigt, at vi er helt oppe i det røde felt og kan ingenting gøre

Anders Skaaning, Skaanings Trafikskole, Roskilde

- Vi er nået så langt ud kørelærermæssigt, at vi er helt oppe i det røde felt og kan ingenting gøre, siger Anders Skaaning.

Mette Sofie Petersen har ventet over to måneder på at kunne tage sin køreprøve. Hun frygter, at det bliver svært at bestå, næste gang hun skal til den eftertragtede prøve.

- Det har været frustrerende ikke at vide, hvornår jeg skulle op. Det har den konsekvens, at jeg kommer så langt væk fra min rutine i at køre, at jeg skal tage flere køretimer, og det koster penge, siger hun.

quote Jeg kommer så langt væk fra min rutine i at køre, at jeg skal tage flere køretimer, og det koster penge

Mette Sofie Petersen, køreskoleelev

Kørelærer: Vi kan ikke bestille prøver nok

Elevernes teoriprøver udløber efter et år, og det betyder, at de må tage en ny teoriprøve, hvis de ikke når at komme til en køreprøve inden.

- Det er meget kritisk i øjeblikket. Førhen, for bare et halvt år siden, havde man mulighed for at gå ind og finde en køreprøve til eleven. Det kan man slet ikke i dag, siger Anders Skaaning og tilføjer:

- I dag må man vælge den elev, der er bedst egnet til at komme op til køreprøven først, og så er der nogen, der kommer til at vente lang tid, og det er et stort problem. 

Stort problem på hele Sjælland

De lange ventetider presser mange køreskoler på Sjælland, og det fik i oktober 2016 flere kørelærere til at demonstrere på Christiansborg Slotsplads ved Folketingets åbning. Og problemet er fortsat stigende.

quote Det er ikke kun her i Roskilde, det er på hele Sjælland, at det er et problem

René Arnt, landsfmd., Dansk Kørelærer-Union

- Det er ikke kun her i Roskilde, det er på hele Sjælland, at det er et problem, siger Anders Skaaning.

Det bakkes op af landsformand for Dansk Kørelærer-Union, René Arnt. Han mener, at efterspørgslen fortsat vokser, og det bliver kun værre det næste stykke tid. Det skyldes blandt andet, at 17-årige fremover også kan tage kørekort.

- Vi kan jo godt være bekymret for, hvordan det kommer til at gå i 2017, for vi har jo blandt andet lige fået indført kørekort til de 17-årige, som jo selvfølgelig giver en hel årgang mere, fortæller René Arnt. 

Politi: Vi mangler ressourcer

Hos Midt- og Vestsjællands Politi medgiver de, at der er et problem med ventetiden på køreprøver. Det skyldes blandt andet, at ressourcerne er prioriteret til andre af politiets opgaver.

- Vi har i Midt- og Vestsjællands Politi været nødt til at afgive ressourcer til bevogtning, og derfor har vi blandt andet trukket på ressourcerne fra færdselsafdelingen. Det har givet en pukkel af køreprøver siden forsommeren, siger politikommissær ved Midt- og Vestsjællands Politi, Anders Larsen.

quote Hvornår ventetiderne kommer ned, kan vi ikke spå om

Anders Larsen, politikommissær ved Midt- og Vestsjællands Politi

Han håber dog på, at ventetiden snart kan bringes ned. Hvornår det sker er dog fortsat uvist.

- Fra efteråret har vi fået flere civile ind og uddannet som køreprøvesagkyndige. Vi venter vi nu på at få uddannet nye prøvesagkyndige. I mellemtiden bruger vi alle de ekstra ressourcer, vi kan. Men hvornår ventetiderne kommer ned, kan vi ikke spå om, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik