Udvist filippinsk mor gået under jorden med 3-årig datter

Et hemmeligt sted i København gemmer Imee Joy Arellano sig med sin 3-årige datter. Barnet har dansk far, men moren er udvist. Nu skal de begge rejse.

Siden fredag har 34-årige Imee Joy Arellano opholdt sig illegalt i Danmark.

Hun er blevet udvist af landet og skal flytte tilbage til Filippinerne. 

quote Jeg kan ikke trække vejret ordentligt, og jeg kan ikke sove, fordi jeg tænker på alt det negative.

Imee Joy Arellano

På en hemmelig adresse i København befinder hun sig sammen med sin 3-årige datter Christine. Datteren har en dansk far og er født og vokset op i Danmark. Hun går i en dansk børnehave, taler dansk og er dansk statsborger.

Alligevel bliver hun nu nødt til at forlade Danmark og flytte til Filippinerne sammen med sin mor, fordi der ikke er andre til at tage sig af hende.

Faren vil ikke kendes ved datteren, og moren er eneforsøger. Derfor mener myndighederne, at familens tilknytning til Filippinerne er større end til Danmark. 

Lige nu prøver Imee Joy Arellano bare at få dagene til at hænge sammen.

- Jeg er nødt til at fortsætte med mit liv. Jeg bliver nødt til at tage mig af min datter, siger Imee Joy Arellano til TV2 Lorry. 

Den usikre situation påvirker hende meget:

- Jeg kan ikke trække vejret ordentligt, og jeg kan ikke sove, fordi jeg tænker på alt det negative, siger Imee Joy Arellano. 

Serien "De Usynlige" giver indblik i livet som illegal immigrant i København – og hvorfor tusindvis af mennesker fra hele verden er havnet lige her.

Afslag fra Udlændingestyrelsen

Under et aupair-ophold i 2012 blev Imee Joy Arellano gravid med en dansk mand. Men han nægter faderskabet. 

I 2015 fastslog retten dog ved hjælp af DNA, at manden er faderen, og at Christine dermed er dansk statsborger - men faderen ønsker fortsat ingen kontakt til sin datter.

quote Jeg er ked af regeringens beslutning, jeg synes, det er uretfærdigt. Ikke for mig, men for min datter, for hun er dansker.

Imee Joy Arellano

Som eneforsøger søgte Imee Joy Arellano derfor om opholdstilladelse i Danmark, så hun kan blive i Danmark sammen med sin datter. 

I februar fik hun afslag fra Udlændingestyrelsen.

Selvom Christine, der fylder fire år i april, er vokset op i Danmark, mener Udlændingestyrelsen ikke, at hun har en særlig tilknytning til Danmark. De ser derfor ingen hindring i, at Christine rejser til Filippinerne med sin mor.

- Jeg er ked af regeringens beslutning, jeg synes, det er uretfærdigt. Ikke for mig, men for min datter, for hun er dansker, forklarer Imee Joy Arellano.

Man er først tilknyttet i skolealderen

I en mail til TV2 Lorry har Udlændingestyrelsen denne kommentar til afslaget.

- Vi har givet afslag i denne sag, fordi barnet ikke er gammelt nok til, at der efter vores praksis er tale om en sådan selvstændig tilknytning til Danmark, at den i sig selv kan danne grundlag for en opholdstilladelse til moderen. Det vil først være tilfældet, når barnet når den skolepligtige alder. Vores afgørelse kan påklages til Udlændingenævnet, og det ser ikke ud som om, ansøger har benyttet sig af den mulighed.

Udlændingestyrelsen mener heller ikke, at barnet er afhængigt af, at moren får opholdstilladelse for ikke at stå helt uden omsorgspersoner. 

quote Vi har givet afslag i denne sag, fordi barnet ikke er gammelt nok til, at der efter vores praksis er tale om en sådan selvstændig tilknytning til Danmark, at den i sig selv kan danne grundlag for en opholdstilladelse til moderen.

Udlændingestyrelsen

"Der er ikke tale om en situation, hvor et barn - som er unionsborger - er afhængig af opholdstilladelse til moderen for at have en omsorgsperson. Faderen er principielt barnets omsorgsperson, også selv om han tilkendegiver, at han ikke vil være det", skriver Udlændingestyrelsen til TV2 Lorry.

"Efter vores praksis er det afgørende, om hans situation eller personlige forhold udelukker, at han kan tage vare på barnet. Det kunne eksempelvis være tilfældet, hvis han sad i fængsel, var svært handicappet eller alvorligt syg. I den situation ville moderen som udgangspunkt have mulighed for at få opholdstilladelse for at være hos barnet".

Ender det med, at mor og datter skal rejse tilbage til Filippinerne, bliver det, ifølge Imee Joy Arellano, til et liv under fattige og svære kår.

- Jeg hører ikke til en rig familie, min familie er landmænd, siger Imee Joy Arellano.

Alt, hvad hun ønsker, er blot det, som enhver anden mor ønsker for sit barn. 

- Min drøm er at kunne give hende en god fremtid, siger Imee Joy Arellano.

Hun har nu, sammen med sin advokat, valgt at anke dommen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik