Udviklingshæmmede Martin må ikke stemme, fordi han har en værge

Martin Rosenlind fra Greve har lagt sag an mod Økonomi- og Indenrigsministeriet. Han har nemlig ikke stemmeret ved folketingsvalg.

Tv'et bliver tændt, når der er nyheder og dagens Metroexpress snuppet i toget på vej til arbejde.  

35-årige Martin Rosenlind, der er udviklingshæmmet, er interesseret og følger med i, hvad der sker i samfundet omkring ham. 

På trods af det har han ingen indflydelse på, hvem der sidder i Folketinget.

Han er nemlig én af de cirka 2000 personer, som har en økonomisk værge og som konsekvens deraf har fået frataget stemmeretten. 

Det mener han ikke er retfærdigt, og derfor har han sammen med tre andre personer, der ligesom ham har en værge, lagt sag an mod Økonomi- og Indenrigsministeriet. Et søgsmål, der er støttet af Institut for Menneskerettigheder.

De eneste uden stemmeret

- Jeg har en værge for at passe min økonomi, betale mine regninger til tiden og være en god borger. Det synes jeg selv, at jeg er, når jeg vælger at få en værge på, fortæller Martin Rosenlind.

Han tilhører den eneste gruppe voksne danske statsborgere bosat i landet, som ikke må stemme til Folketingsvalg: 

Loading...

Loading...

Den retlige handleevne fratages, hvis dette er nødvendigt for at hindre, at den pågældende udsætter sin formue, indkomst eller andre økonomiske interesser for fare for at forringes væsentligt, eller for at hindre økonomisk udnyttelselyder det i loven. 

Før 1. juli 2016 kunne gruppen heller ikke stemme ved valg til kommuner, regionsråd og EU-parlamentet. Det kan de nu - men Folketinget har de stadig ingen indflydelse på. 

- Systemet er forkert

Til dagligt passer Martin Rosenlind et arbejde som receptionist på TV Glad, der en tv-station for mennesker med funktionsnedsættelser. 

At det gik sværere med at passe økonomien vil han ikke straffes for.

- Systemet er forkert, mener han.

Han er godt klar over, at der i gruppen af personer under værgemål også er eksempelvis svært demente, der ikke kan orientere sig i samfundet. Men han mener ikke, at alle kan skæres over én kam:

 

Advokat: Det strider mod internationale konventioner

- Man kæder en økonomisk situation sammen med en stemmeret-situation - det giver ikke nogen mening, udtaler Christian Dahlager, der er advokat for Martin Rosenlind og de tre andre sagsøgere.

Han mener, at de har en god sag og vil blandt andet slå på, at fratagelsen af stemmeret strider mod internationale konventioner.

Slaget skal slås i morgen

Retssagen i Østre Landsret begynder i morgen torsdag. Der forventes at falde dom inden for fire til seks uger. 

Vi ville gerne have haft en kommentar fra Økonomi- og Indenrigsministeriet eller deres advokat, Sune Fugleholm, om deres syn på sagen. Men de ønsker ikke at udtale sig inden afgørelsen. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik