Udsigten til mørklagte gader bekymrer unge i Frederikssund

Flere kommuner slukker for gadebelysningen om natten, og snart er turen kommet til Frederikssund Kommune. En beslutning som blandt andet bekymrer de unge.

I Frederikssund Kommune er det snart slut med tændte gadelygter om natten.

- Jeg synes, det er en vildt dårlig idé, fordi vi er rigtig mange unge i Jægerspris, og det bliver utrygt at gå hjem, siger Kimmi Amanda Jensen.

Vennerne Casper, Kimmi, Krisitan og Mia er i starten af 20’erne, og de er ikke glade for beslutningen om, at kommunen nu skal mørklægges i nattetimerne fra klokken 01-05.

- Man ved aldrig, hvad der kan ske i mørket. Jeg er ikke særlig tryg ved det, så vil jeg hellere blive derhjemme, siger Kristian Schjølin Gullaksen.

De fire venner er bekymrede for at skulle færdes udenfor i nattetimerne i deres egen by, når gadelygter slukkes fra 01 til 05 om natten. 
De fire venner er bekymrede for at skulle færdes udenfor i nattetimerne i deres egen by, når gadelygter slukkes fra 01 til 05 om natten. 

- Jeg er bange for at blive overfaldet, også selvom jeg er en dreng på 20 år, der kan passe på mig selv, siger Casper Harild-Ankersen.

Er det ikke fair nok at slukke lyset fra 01-05, hvor de fleste mennesker ligger og sover?

- Umiddelbart ja måske for dem der er voksne, men der er rigtig mange unge, som ikke sover på det her tidspunkt - især ikke i weekenden. Man kan så måske sige, at i hverdagene, der kunne det måske godt lade sig gøre. 

Kommunen slukker for at spare

I slutningen af januar begynder kommunen at slukke vejbelysningen. Det sker først i Slangerup, dernæst i Jægerspris, Frederikssund og Skibby. I landsbyerne rundt omkring i kommunen slukkes der også for lyskilderne. Det er kun de store statsejede veje, der forbliver lyst op.

Byrådet vedtog i oktober sidste år at slukke for gadebelysningen, og det vil give Frederikssund Kommune en årlig besparelse på omkring en halv million kroner.

- Det er en del af et budgetforlig, og der har vi altså prioriteret de varme hænder fremfor lys, siger John Schmidt Andersen, borgmester (V) i Frederikssund Kommune.

Men er det ikke så lille en besparelse i et kommunalt budget, at man kan finde et andet sted og undgå utrygge borgere?

- Jeg havde også helst set, vi ikke skulle spare på belysning, men nu er det et bredt budgetforlig, hvor vi blev enige om, at det var der, der skulle spares. Og det bakker jeg 100 % op omkring. Så kan man jo altid vende tilbage og sige: var det klogt? Vi får et budget igen, vi skal forhandle. Så må vi jo kigge på det der, tilføjer han.

Se hvilke kommuner, der har slukket, dæmpet eller tændt gadebelysningen i nattetimerne

Gennem en rundspørge til kommunerne har vi undersøgt, hvor mange af kommunerne i Lorryland, der slukker helt eller delvist for lyset i nattetimerne? 

24 kommuner har svaret. 

 

Slukket gadebelysningen i nattetimerne på alle eller nogle af ugens dage: 

Frederikssund
Solrød

Lejre

 

Dæmpet gadebelysning i nattetimerne helt eller delvist: 

København

Rudersdal

Glostrup

Høje-Taastrup

Greve

Lyngby-Taarbæk

Halsnæs

Allerød

Hørsholm

 

Tændt gadebelysning i nattetimerne: 

Hillerød

Hvidovre

Stevns

Roskilde

Ballerup

Herlev

Køge

Brøndby

Fredensborg

Gentofte

Tårnby

Gladsaxe

Bekymring for ulykker, flere indbrud og utryghed blandt både unge og ældre

Det er ikke kun de unge mennesker, som er bekymrede for, at der nu bliver mørkt i nattetimerne.

- Heromkring har der været en del indbrud de sidste år, og det bliver ikke mindre. Jeg ser det som et tag-selv-bord, hvis man begynder at slukke gadelamperne, siger Berit Stehr fra Jægerspris.

I Facebookgruppen "Frederikssund Kommune" bliver den slukkede gadebelysningen i disse dage heftigt debatteret. Der er en overvægt af bekymrede borgere, som mener mørklægningen kan få konsekvenser.

I Frederiksssund Kommune skal alle gadelygter være slukket 1. marts 2019 i både de større byer og landsbyerne. 
I Frederiksssund Kommune skal alle gadelygter være slukket 1. marts 2019 i både de større byer og landsbyerne. 

- Der er risiko for flere overfald, der er risiko for flere indbrud måske. Der kan også være flere cyklister, der måske kommer til skade, fordi de bliver sorte i trafikken – mere end de er i forvejen, og borgerne vil være utrygge ved bare at gå ud, siger Linda Vrist fra Frederikssund.

I Lejre er de glade for mørket

Lejre er en af de kommuner, hvor man slukker for næsten al gadebelysning på alle ugens dage fra halv to om natten til kvart i fem om morgenen. Tæt på alle de borgere TV 2 Lorry talte med i byerne Lejre og Hvalsø var godt tilfredse med de mørke nattetimer. 

- Jeg synes, det er dejligt, at det bliver mørkt, og man kan se stjernerne og månen. Jeg kender ikke nogen, som har behov for lys mellem to og fem om natten. Der tror jeg, de fleste ligger og sover, siger Marie Væver Hasling fra Lejre.

Før 2014 slukkede kommunen klokken 00.30, men netop det gjorde borgere utrygge, så derfor udskød man slukningen af gadelygterne en time til klokken 01.30.

Unge efterlyser anden løsning

De fire venner fra Jægerspris efterlyser, at også Frederikssund-politikerne lytter til borgernes bekymringer og finder en anden løsning end at slukke helt for lyset fra kl. 01 til 05 om natten alle ugens dage.

-  Man kunne måske skærpe det til, at man gør det i hverdagene og ikke i weekenderne. Måske kan man gøre det i sommerperioderne, hvor det er længere lyst - og så sparer man stadig penge, siger Kimmi Amanda Jensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik