Trods lovændring: Kommuner sundhedstjekker fortsat flygtninge

Når flygtninge kommer til Danmark bærer en del af dem alvorlige sygdomme med sig. Selvom kommunerne ikke længere skal, tilbyder de fleste stadigvæk sundhedstjek.

Alvorlige sygdomme som tuberkulose eller smitsom leverbetændelse, eller torturskader, der kræver en lægefaglig vurdering.

Det er virkeligheden for en del af de flygtninge, der kommer til Danmark.

Derfor vagte det opsigt, da Kommunernes Landsforening og regeringen i foråret indgik en topartsaftale, hvor de valgte at fjerne det obligatoriske lægetjek af flygtningene.

Men en rundringning til de fem kommuner i Region Hovedstaden, der har modtaget flest flygtninge, viser, at alle fortsat sundhedstjekker flygtningene. Det skriver DR P4 København.

Ifølge borgmester i Frederikssund Kommune, John Schmidt Andersen (V), er det penge godt givet ud.

- For at kunne navigere og få fodfæste i det danske samfund, så er det vigtigt, at man rask, og derfor laver vi helbredsundersøgelsen, siger han til DR P4 København.

Det er Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), enig i. Han glæder sig dog over, at lægetjekket ikke længere er obligatorisk.

- Mange flygtninge har modtaget et sundhedstjek for eksempel i asylcentret, og det betyder, at vi ikke behøver at bruge penge på endnu et tjek af en ellers rask person, siger han til DR P4 København.

Men de nye regler bekymrer også. Christian Wejse, der er afdelingslæge på Infektionsmedicinsk afdeling ved Aarhus Universitetshospital, så fortsat gerne, at alle flygtninge bliver sundhedstjekket i kommunerne.

- Det er jo meget nemmere at integrere en rask flygtning end at rende ind i en sygdom undervejs i integrationsprocessen, siger han til DR P4 København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik