Taxabranche om menneskesmugling: Lav reglerne om

Brancheforeningen Taxiførere i Danmark vil have lavet reglerne om, så chauffører ikke risikerer dom for menneskesmugling for at passe deres arbejde.

En svensk taxachauffør er allerede dømt ved retten i Malmø for at have kørt en afghansk familie med falske papirer over Øresundsbroen.

I dag skal endnu en sag om menneskesmugling for retten i Malmø. Men frygten for at ende med en dom for menneskesmugling er ikke kun en frygt hos svenske chauffører, der fragter kunder over Øresund.

quote Nu skal de vurdere kunderne på en helt ny måde og vurdere, hvad de har af papirer - er deres pas nu gyldigt, er deres papirer nu ægte? 

Søren Nicolaisen, formand i brancheforeningen Taxiførere i Danmark

Flere danske taxachauffører er også uforvarende blevet blandet ind i sager om menneskesmugling. 

I juni oplyste svensk politi at 23 danske chauffører er blevet stoppet for at køre personer uden papirer til Sverige. Fire af chaufførerne blev ifølge det svenske justitsministerium frihedsberøvet i den forbindelse. 

Grænsekontrollen over Øresund betyder, at en dansk taxachauffør skal kunne skelne falske ID-papirer fra ægte, hvis han vil fragte kunder til Sverige.

 - Chauffører har nogle udfordringer nu, som de ikke har haft før, nu skal de vurdere kunderne på en helt ny måde og vurdere, hvad de har af papirer - er deres pas nu gyldigt, er deres papirer nu ægte? Må vi i det hele taget køre denne her tur? Forklarer Søren Nicolaisen, der er formand i brancheforeningen Taxiførere i Danmark til TV 2 Lorry. 

Det er problematisk, at en taxachauffør nu skal være ekspert i identitetspapirer, hvis han vil være sikker på at undgå en tiltale for menneskesmugling, for det branchen er slet ikke gearet til.

 - Vi har ikke det udstyr, man fx ser i lufthavne, hvor man bruger mange penge på maskiner, der kan afkode, om et pas eller papirer er forfalskede - nu forventer man så, at vi skal sidde i en taxa og udfører det samme arbejde - måske ovenikøbet en mørk nat, siger formanden.

quote Vi har ikke det udstyr, man fx ser i lufthavne, hvor man bruger mange penge på maskiner, der kan afkode, om et pas eller papirer er forfalskede 

Søren Nicolaisen, formand i brancheforeningen Taxiførere i Danmark

Derfor vil brancheforeningen for Taxiførere i Danmark have lavet reglerne om, og har nu bedt politikerne om hjælp, så de danske chauffører ikke risikerer at havne i samme situation som de svenske kolleger.

 - Vi vil have en aftale med de svenske myndigheder, så man som chauffør trygt kan køre over broen til Sverige - og henvende sig til en svensk politimand og måske sige - jeg er lidt usikker på, dem jeg har med her - og dermed ikke risikere, at skulle tre måneder bag tremmer i Sverige, siger formand Søren Nicolaisen.

Brancheforeningen Taxiførere i Danmark har sendt en mail til medlemmerne af Folketingets Retsudvalg, for at gøre opmærksom på deres problem.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik