Chok-ventetid: Demensramte venter et år på diagnose

Patienter på Hillerød Hospital må vente 50 uger på en demensudredning. En udredning, der skal fastslå, om de har demens eller ej. Chokerende, siger direktør for Alzheimerforeningen.

Lange ventetider er virkeligheden på flere af Region Hovedstadens demensafdelinger, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

quote Vi vidste godt, at der var lange ventetider, men at vi er nået helt op på 50 uger, det er faktisk chokerende.

Nis Nissen, direktør for Alzheimerforeningen

Værst er det på Hillerød Hospital, hvor man lige nu venter 50 uger på at komme til demnesudredning – altså 50 uger fra den praktiserende læge laver sin henvisning, til den første undersøgelse går i gang.

- Vi vidste godt, at der var lange ventetider, men at vi er nået helt op på 50 uger, det er faktisk chokerende – det er jo et helt år, siger direktør for Alzheimerforeningen, Nis Nissen.

Flere syge til det samme antal læger

Hillerød Hospital har tidligere oplevet ventetider mellem tolv og tredive uger og skriver i en mail til TV 2 Lorry, at de oplever en forøget ventetid, fordi der henvises flere patienter til det samme antal læger.

En stigning i antallet af patienter skyldes både en øget opmærksomhed omkring sygdommen, men det skyldes også en stigning i forekomsten af demens.

quote Antallet af mennesker, der bliver henvist, stiger langt mere, end vi kan følge med.

Gunhild Waldemar, professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens

25.000 i Region Hovedstaden har en demenssygdom, skønner Nationalt Videnscenter for Demens, og det tal vil frem mod 2030 stige med 36 procent.

- Vi har brug for, at der ansættes flere folk. Antallet af mennesker, der bliver henvist, stiger langt mere, end vi kan følge med, siger professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar. 

Ventetiden er hård ved demente

De lange ventetider kan gå hårdt udover dem med en demenssygdom.

Ikke alene kan uvisheden udvikle sig til stress og være med til at forværre sygdommen. Man kan heller ikke påbegynde en behandling, før man får stillet den korrekte diagnose, oplyser Alzheimerforeningen.

quote Man er jo i et mærkeligt limbo, hvor man ikke ved, hvad man skal stille op med sig selv.

Mette Skou Møller, Alzheimerpatient

- Det medicin, der er udviklet til at forsinke sygdommen og afhjælpe symptomerne, kan man ikke få adgang til, før man er diagnosticeret. Man kontakter heller ikke Alzheimerforeningen for at modtage hjælp og råd, hvis ikke man ved, at man har en demenssygdom, siger Nis Nissen.

I februar 2016 fik Mette Skou Møller diagnosen Alzheimer. Inden da havde hun ventet et halvt år fra henvisningen fra egen læge til den første undersøgelse på Glostrup Hospital. Hun er overbevist om, at den lange ventetid har haft stor betydning for hendes sygdomsforløb.

- Jeg kunne have fået medicin tidligere og fået en forståelse af, hvorfor jeg havde det, som jeg havde det. I stedet for at gå og spekulere over, om det var stress eller andre sygdomme. Man er jo i et mærkeligt limbo, hvor man ikke ved, hvad man skal stille op med sig selv, siger Mette Skou Møller.

Siden 2013 har man som patient i Danmark haft ret til at begynde sin udredning inden 30 dage.  Hvis hospitalerne ikke kan leve op til det, har de 30 dage til at lave en udredningsplan, hvor det fremgår, hvornår patientens udredning starter.

Hillerød Hospital forventer, at ventetiden vil være nedadgående efter sommerferien. Hospitalet vil dog ikke uddybe, hvad de bygger den forventning på.

Ventetid på demensudredning i 2017

Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler:   10 uger
Sjællands Universitetshospital, Roskilde: 12 uger
Herlev og Gentofte Hospital:                            24 uger
Sjællands Universitetshospital, Køge:         31 uger
Hospitalerne i Nordsjælland:                            50 uger
Kilde: eSundhed.dk

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik