Svimlende: Finn Juhl-stol solgt for 860.000 kr

Finn Juhls høvdingestol fra 1949, opnåede et hammerslag på hele 860.000 kroner.

Det må have været med en vis tilfredshed, at auktionarius slog hammeren i træet og markerede et salg, da Finn Juhls Høvdingestol i går gik for intet mindre end 860.000 kroner. 

- Vi har ikke tidligere solgt en Høvdingestol til den pris hos Bruun Rasmussen, så det var en rigtig god aften! Men stolen hører da også til blandt Nordens smukkeste og mest ikoniske møbelklassikere, og den betragtes som flagskibet i Finn Juhls virke. Dagens auktion vidner om, at den i dag har opnået international status af at være et kostbart samlerobjekt, fortæller Peter Kjelgaard, leder af Bruun Rasmussens designafdeling.

Med inspiration hentet fra oprindelige kulturer

Høvdingestolen formgav Finn Juhl i 1949, og den blev udført af hans faste samarbejdspartner, snedkermester Niels Vodder. 

Aftenens eksemplar er af teaktræ og betrukket med det originale cognacfarvede skind. Som mange af arkitektens andre møbler er sæde, armlæn og ryg adskilt fra det bærende stel, og stolens særprægede form er inspireret af brugsgenstande og våben fra oprindelige kulturer fra Afrika og Oceanien.

Hvordan stolen fik sit navn

Ifølge Finn Juhl selv fik stolen sit navn efter, at Frederik IX havde prøvesiddet den på Snedkerlaugets Udstilling i 1949. En journalist spurgte efterfølgende Finn Juhl, om stolen så skulle hedde "Kongestolen", men det var for prætentiøst for arkitekten, der svarede "Kald den hellere en Høvdingestol". 

Hvor denne nysolgte høvdingestol skal bo i fremtiden, har Bruun Rasmussen valgt ikke at oplyse. 

Toneangivende inden for ”Danish Modern”

Finn Juhl var oprindeligt uddannet bygningsarkitekt, men det var møbelformgivning, kunsthåndværk og indretning, der blev hans hovedbeskæftigelse.

Med sit organiske og skulpturelle formsprog fornyede han dansk møbelkunst og blev en af de mest toneangivende personligheder i designbevægelsen "Danish Modern".

Mange har ligefrem tilskrevet ham æren for, at udlandet fik øjnene op for danske møbler, og at Danmark omkring 1950 blev betragtet som en af verdens førende designnationer.

Til hans mest kendte møbler hører ”Høvdingestolen”, ”Poeten”, ”Pelikanen” og ”FJ45”. Hans indretning af Formynderskabsrådets sal i FNs hovedsæde i New York står i dag som et arkitektonisk hovedværk og blev for nogle år siden gennemrenoveret af de to unge danske stjernearkitekter Kasper Salto og Thomas Sigsgaard.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik