"Stripperstang" indføres i fængsler for at hapse mobiler

Tre fængsler og arresthuse i Hovedstadsområdet begynder nu at bruge magnetdetektorer for at dæmme op for de indsattes indsmugling og brug af mobiltelefoner.

Der bliver hvert år konfiskeret mellem 1.700 og 1.900 ulovlige mobiltelefoner i de danske fængsler og arresthuse.

Det vil Kriminalforsorgen gerne til livs, og derfor er man ifølge Ingeniøren i øjeblikket ved at installere såkaldte mobildetekteringsanlæg i blandt andet Vestre Fængsel, Helsingør Arrest og Køge Arrest.

Overser slukkede mobiltelefoner

Mobildekteringsanlæggene er skjult inde i de eksisterende kabelføringsveje nær cellevæggene og fungerer som en slags radiomodtagere, der lokaliserer tændt elektronik. 

De overser altså slukkede mobiltelefoner, og derfor har Kriminalforsorgen også anskaffet sig 16 såkaldte magnetdetektorer. 

Det er en 20 kilo tung stang på hjul, der afslører de slukkede mobiltelefoner på grund af eksempelvis magneter i højtalerne. Ifølge Ingeniøren bliver den i fængselsverdenen kaldt for "stripperstangen".

- Der var lige en indkøringsperiode, som skulle overstås, hvor folk kom til at opstille stængerne for tæt på døre med metal i, så der kom forstyrrelser. Men de har fungeret rigtig godt efter indkøringsperioden - eksempelvis til brug i adgangskontroller, fortæller Finn Heiselberg, som er sikkerhedskonsulent i Kriminalforsorgen, til Ingeniøren.

Total forbud mod mobiler

Fra 1. august 2016 har det været forbudt for alle at have mobiltelefoner og lignende kommunikationsudstyr med i fængsler og arresthuse.

Det har hele tiden været forbudt for besøgende til indsatte i fængsler og arresthuse at have mobiltelefonen med ind. Fra 1. august blev forbuddet udvidet, så det gælder for alle, der kommer i fængslet eller arresthuset – også de ansatte.

Det vil sige, at forbuddet nu gælder både personer, der er på besøg eller på rundvisning, behandlingspersonale, håndværkere, vagtlæger, politi og alle andre, der opholder sig i fængslet eller arresthuset i forbindelse med deres arbejde.

Forbuddet mod mobiltelefoner kom i kølvandet på, at Folketinget i juni måned ændrede straffeloven for at styrke indsatsen mod mobiltelefoner i Kriminalforsorgens institutioner, samt at Justitsministeren i marts har udmeldt 21 tiltag mod mobiltelefoner. Det er et led i at sikre, at mobiltelefoner og lignende udstyr ikke kommer i hænderne på indsatte.

Forhåbentlig en præventiv virkning

Iveren for at komme mobilsnakken til livs skyldes blandt andet en redegørelse, som påviste sikkerhedshuller i sagen om de fem varetægtsfængslede personer, der var tiltalt for medvirken til angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København i 2015. Mens de sad i arresten, havde de adgang til mindst 12 og muligvis flere mobiltelefoner.

Med de nye mobildetekteringsanlæg og magnetdetektorer også kaldet "stripperstænger" vil det forhåbentlig være slut med den slags sager.

- Med det her udstyr skal vi nok finde mobilerne, og når de indsatte ved, vi har den slags udstyr, har den viden forhåbentligt en præventiv virkning, så de ikke gider ulejlige sig med at indsmugle elektronik, der alligevel bliver opdaget, siger Finn Heiselberg til Ingeniøren.   


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik