Strid om tæer: Kommune beskyldes for at være på kant med loven

Det er i strid med serviceloven, når plejehjem ikke ordner negle på syg 90-årig, lyder det fra Alzheimerforeningen. Borgmesteren moderer nu sine udtalelser.

En familie fra Frederiksværk har følt sig tvunget til at købe ekstra hjælp til deres 90-årige mor på Arresø, Plejecenter Løvdalen. 

Hun får nemlig ikke den fornødne omsorg, mener sønnen, der bruger 6.000 kroner hver måned, så moren får ordnet negle og kommer ud i den friske luft. 

- Jeg har aldrig før set min mor med snavsede bukser i flere dage, brysterne hængende nede på maven, og morgenhår om eftermiddagen, før at hun kom på plejehjemmet, siger sønnen Flemming Hansen til TV 2 Lorry. 

Alzheimerforeningen: Det er i strid med serviceloven

Hans mor lider af sygdommen Alzheimers, der medfører demens og til sidst døden, men masser af aktivitet kan faktisk forlænge hendes liv. 

Derfor er det også særligt vigtigt, at hun kommer ud dagligt, lyder det fra Alzheimerforeningen, der langer ud efter Halsnæs Kommune og borgmester Steen Hasselriis (V). 

I et interview med Frederiksborg Amts Avis udtaler borgmesteren, "at få klippet negle er ikke en del af den pakke, man køber på plejehjemmet." 

quote Dem, der lider, er uhelbredeligt og dødeligt syge, som bliver uskyldige ofre.

Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen

Og det er i direkte strid med serviceloven, mener direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen:

- Vi synes, det er uværdigt. At en af landets svageste borgere ikke kan få hjælp til at komme i stand på en måde, som hun har været vant til. Vi taler jo ikke om, at det her er ekstravagant. Man mister simpelthen sin værdighed, hvis man skal gå rundt i en slåbrok, siger han til TV 2 Lorry. 

Ifølge direktøren er det her et af utallige eksempler, hvor kommuner tolker lovgivningen langt udover, hvad der er tænkt fra Folketingets side, for på den måde at overholde budgetterne. 

Ankestyrelsens principafgørelse 33-16 om fodpleje, fodbehandling og personlig pleje

Kommunen skal tilbyde personlig hjælp og pleje til personer, som på grund af midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre disse opgaver. Dette omfatter også fodpleje.

Kilde: Retsinformation.dk

- Vi reagerer, fordi vi er bekymrede for den nedadgående spiral, som vi oplever i hjemmeplejen, når man overlader det til kommunerne at tolke på lovgivningen. Det går ud over almindelige mennesker. Dem, der lider, er uhelbredeligt og dødeligt syge, som bliver uskyldige ofre. Folketinget bør træde i karakter, siger han og tilføjer:

- Man bør modtage samme behandling, lige meget om man er fra Greve, Hillerød eller Halsnæs. Og kommunen bør i dette tilfælde sikre sig, at der er tilstrækkeligt personale på plejehjemmet, så de kan opfylde legitime krav. Så beboeren kan opretholde sin selvrespekt og værdighed. 

quote Beboerne på vores plejecentre får klippet negle på hænder og fødder, med mindre de er nedgroede.

Steen Hasselriis (V), borgmester, Halsnæs

Borgmester: Jeg har muligvis udtalt mig upræcist

Efter at TV 2 Lorry har kontaktet Halsnæs' borgmester Steen Hasselriis (V) modererer han nu sine udtalelser. 

- I forbindelse med interviewet i Frederiksborg Amts Avis om servicen på vores plejecentre udtalte jeg mig måske lidt upræcist ved at sige, at negleklipning ikke er en del af den service, vi yder. Det er ikke dækkende for praksis, erkender borgmesteren nu. 

- Beboerne på vores plejecentre får således klippet negle på hænder og fødder med mindre de er nedgroede, eller vedkommende har diabetes, hvor det i henhold til reglerne skal håndteres af en fagprofessionel, skriver han i en mail til TV 2 Lorry.

Kommunen hjælper derimod ikke med at lægge neglelak, oplyser borgmesteren, der mener, at kommunens serviceniveau er helt tilfredsstillende. 

- Det dokumenterer en helt ny tilsynsrapport fra det pågældende plejecenter også. Samtidig er de fysiske rammer for beboerne langt bedre i dag, end de var for få år siden. Alle vores plejecentre er således enten nybygget inden for de senere år eller gennemrenoveret. Så jeg køber ikke præmissen om, at niveauet generelt er for nedadgående, skriver han og anerkender dog, at kommunen har en udfordring.

- Vi er udfordret af, at der generelt er stigende forventninger til, hvad vi som kommune kan levere af service med de penge, vi har til rådighed, ligesom vi hele tiden er nødsaget til at prioritere vores samlede ressourcer, så der både på skoler, daginstitutioner og på ældreområdet er et rimeligt serviceniveau, lyder det fra Steen Hasselriis. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik