Stop deling af digital mobning: 5 gode råd til takt og tone

I Gentofte har man netop etableret et digitalt korps af unge, der skal vejlede skolebørn i god digital pli.

Meget af unge menneskers kommunikation foregår gennem sociale medier på telefonen, tablets eller computere. 

Det giver en masse muligheder for at følge sine venner tæt hele døgnet, men det skaber også en del gråzoner og misforståelser, der kan føre til skamfulde eller kede unge mennesker. 

Derfor har man nu i Gentofte Kommune etableret et såkaldt digitalt korps, der får til opgave at vejlede unge mennesker i god digital takt og tone. 

Korpset består af gymnasieelever, for det giver bedre resultater, når det er unge, som taler til unge. 

- Hvis vi kommer ud, så kommer vi ikke til at virke som en ekspert, men som én der har oplevet det (digital mobning, red.) eller været med til det, forklarer Max Voxted, der er en del af ungekorpset, som skal besøge kommunens skoler. 

Ud over at fortælle om god og venlig kommunikation, så skal ungekorpset også gøre skoleeleverne opmærksom på, at spredningen af billeder og beskeder kan gå stærkt og ofte vil være ude af hænderne på den, der står bag.

Hævnporno og anden digital spredning af intimt indhold er nemlig et udbredt problem. 

Hvis uheldet er sket, så Børns Vilkår lavet fem gode råd til, hvordan man stopper spredningen af billeder. 

 

5 gode råd, du kan give til børn og unge

1) Stop op
Hvis du er kommet til at sende et billede videre af en pige eller en dreng, der er nøgen,  så tag en dyb indånding. Du kan få hjælp til at få stoppet billedet. Sig til dem, du har sendt det til, at det var en fejl, og at de skal slette billedet. Hvis du har lagt billedet eller videoen op på nettet, så skriv til dem, der styrer hjemmesiden, at billedet skal fjernes. På Facebook kan man blokere indhold og anmelde det til Facebook.

2) Vær ærlig
Fortæl til dine forældre, hvis du er kommet til at sende et billede af andre videre uden samtykke. Du hader måske tanken om at sige det til dine forældre, men de kan hjælpe dig. Du kan også tale med en anden voksen, du stoler på. Vær ærlig om, hvad der er sket. Det vigtigste er at få stoppet billedet, inden det ryger videre rundt. Du kan også ringe eller skrive til BørneTelefonen på telefon 116 111 skrive på chatten.

3) Slet billedet
Hvis en af dine venner sender dig et nøgenbillede, så må du ikke sende det videre uden at spørge personen først. Hvis man ikke har fået lov, er det ulovligt at dele det. Man kan få en bøde for at dele det. Slet det billede eller den video, du har modtaget. Sig, du ikke vil være med til at dele noget, der kan gøre andre kede af det. Tænk på, hvordan du selv ville have det, hvis et billede af dig røg rundt til alle i klassen.

4) Stop spredningen
Hvis du tror, billedet er blevet delt med flere, så spørg dine bedste venner om hjælp. De kan kontakte deres venner og få dem til at slette billedet. Hvis du ser nogen, der deler nøgenbilleder eller videoer på et socialt medie, så anmeld det til siden. Både Facebook, Skype, YouTube og Google arbejder sammen med politiet. Det hjælper at anmelde det.

5) Meld det til politiet
Det er ulovligt at dele billeder og video af andre, der ikke har sagt 'ok' til det. Du kan derfor melde det til politiet, hvis andre sender billeder til dig. Man kan enten ringe til politiet på telefonnummer 114 eller lave en anmeldelse på nettet på www.politi.dk. Det kan være en god ide at få en voksen til at hjælpe med at lave anmeldelsen. Hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, kan du også ringe til BørneTelefonen på 116111.

Kilde: Børns Vilkår

Såfremt en deling skal anmeldes til politiet, vil det være smart at gemme indholdet ved eksempelvis at tage et screenshot, så ulovlighederne kan dokumenteres.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik