Sparetider: Kommune mørklægger gaderne om natten

Gadebelysningen slukkes i Frederikssund om natten. For at spare penge mørklægges kommunens gader i tidsrummet mellem klokken 1 og 5 om natten.

Hvem slukkede lyset, kan spørgsmålet lyde fra borgerne i Frederikssund Kommune inden længe, hvis de begiver sig ud i natten og undrer sig over, hvorfor et bælgmørke hærsker.

Her vil svaret være byrådet.

Frederikssund Kommune er nemlig økonomisk presset, og har derfor været nødsaget til at tænke ud af boksen for at spare penge.

Som led i budgetaftalen, der blev vedtaget i oktober sidste år, valgte byrådet, at gadebelysningen i kommunen skal slukkes. Derfor vil borgerne i den nordsjællandske kommune snart opleve, at gaderne lægges mørke i tidsrummet mellem klokken 1 og klokken 5 om natten. Det gælder by såvel som land.

Det er et kneb, der giver Frederikssund en årlig besparelse på 580.000 kroner.

Mørket falder på gradvist

Slukningen af vejbelysningen om natten indfases først i Slangerup i slutningen af januar. Derefter udbredes natslukningen gradvist til Frederikssund, Jægerspris og Skibby. Også i landsbyerne bliver der slukket for gadelyset om natten, oplyser kommunen.

- Vi blev som administration bedt om at komme med forslag til besparelser, og så beskrev vi nogle. Ved det her forslag var der en økonomisk besparelse og en klimagevinst, som sammenholdt med vores tidligere erfaringer gjorde, at der var få minusser ved tiltaget, siger Dorte Søndergaard, der er Centerchef for Trafik og Ejendom i Frederikssund Kommune.

quote Alt i alt har vi vurdereret, at generne er små i forhold til det beløb, vi kan spare ved det

Dorte Søndergaard, centerchef

Kommunen forventer ikke, at natslukningen kommer til at skabe de store gener hos kommunens borgere. 

 - På den anden side kan man frygte, at folk føler sig mere utrygge, når de skal gå hjem om natten. Det håber vi ikke. Alt i alt har vi vurdereret, at generne er små i forhold til det beløb, vi kan spare ved det, siger hun.

Nogle steder kan lygterne slukkes via en computer. Andre steder skal kommunen ud og installere en timer i lygtepælenes styreskab. Af kommunens budgetaftale fremgår det, at det vil koste kommunen 100.000 kroner at gøre lygterne natslukningsdygtige. Derfor er besparelsen reelt set kun 480.000 kroner i 2019.

På land såvel som i byerne bliver det mørkt at køre rundt om natten i Frederikssund.
På land såvel som i byerne bliver det mørkt at køre rundt om natten i Frederikssund.
Foto: Shutterstock

Organisation: Giver farlig nattrafik

Kommunens spareøvelse kan dog vise sig at medføre en risiko.

quote Det går både ud over trafiksikkerheden, men også trygheden generelt

Helle Rasmussen, sekretariatschef i Dansk Vejforening

I forbindelse med, at flere kommuner i Jylland og Fyn valgte at slukke eller reducere gadebelysningen om natten tilbage i 2013, kom organisationen Dansk Vejforening med en advarsel om, at risikoen for trafikulykker stiger, når kommuner slukker gadelys om natten.

- Vores holdning er stadig den samme - det er vi meget skeptiske over for. Det går både ud over trafiksikkerheden, men også trygheden generelt for borgerne og dem, der skal gå på gaden om natten. Det er logisk, at man kører bedre på en oplyst vej end i mørke, siger Helle Rasmussen, sekretariatschef i Dansk Vejforening, til TV 2 Lorry.

I stedet foreslår hun, at kommunen tænker i det, hun kalder for mere langsigtede løsninger.

- Det virker som kortsigtet logik bare at slukke helt for lyset. Hvorfor ikke tænke anerledes og i stedet skifte til LED-lys, som andre kommuner har gjort. Det gavner sikkerheden, mens det er også er en energivenlig måde at oplyse vejene, der på den lange bane vil spare kommunen penge.

Tidligere forsøg gav ikke problemer

Centerchefen i Frederikssund Kommune forklarer dog, at man før kommunesammenlægningen i 2007 havde gode erfaringer med slukkede lygtepæle om natten.

quote Vores erfaringer siger, at det faktisk ikke giver problemer

Dorte Søndergaard, centerchef

- Vores erfaringer siger, at det faktisk ikke giver problemer. Jeg kan forstå, at nogen kunne tænke sig til, at det kunne blive problematisk. Men før kommunesammenlægningen var det faktisk sådan, at det allerede var natslukket i to af de fire kommuner, der blev lagt sammen. Der var meget få problemer med det dengang, siger Dorte Søndergaard.

I 2013 valgte 22 kommuner at slukke eller reducere gadebelysningen i nattetimerne - især i landområderne. Ingen af de 22 kommuner var dog i TV 2 Lorrys område.

I Furesø Kommune valgte byrådet ligeledes i forbindelse med budgetforhandlingerne i oktober at slukke for hver anden gadelampe på en række veje.

I Frederikssund ventes det, at alt gadelys er natslukket fra begyndelsen af marts måned. De statsejede veje, der løber gennem kommunen - hovedvej 6 Roskildevej, landevej 211 Frederikssundsvej samt hovedvej 53 J.F. Willumsvej/Skovnæsvej - vil dog fortsat være oplyst om natten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik