Skyskraber-skygger: Tvist mellem borgmester og bygherre

Politikerne har blåstemplet byggeprojekt - snart bliver det borgernes tur

Det blev et nederlag til Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, da et flertal i teknik- og miljøudvalget mandag godtog planerne for det gigantiske byggeprojekt på Postgrunden ved Københavns Hovedbanegård. Flertallet sender projektet i offentlig høring, og dermed kom Kabell og Enhedslisten i mindretal. Men borgmesterens kritik af projektet forstummer langtfra.

"Byggeriet på Postgrunden bliver så højt, at det på de lune sommeraftner vil kaste en kold skygge hen over Islands Brygge, der ellers er kendt som havnens solside. Samtidig vil sammenklumpningen af højhuse på et meget lille område komme til at fungere som en mur i horisonten mellem Indre By og Vesterbro, hvor mange beboere allerede føler sig generet af de højhuse, der netop nu skyder op på Carlsberg. Derfor er det her en sag mange københavnere bør interessere sig for,” hedder det i en  pressemeddelelse fra Morten Kabell. 

Men Danica Ejendomme, der er bygherre på det planlagte projekt, kommer med en noget anderledes beskrivelse af skyggepåvirkningen fra det op til 107 meter høje byggeprojekt.

"Helhedsplanens og tårnbygningernes skyggemæssige påvirkning af miljøet på Islands Brygge er dokumenteret at være flygtigt. For sommersolhverv (21. juni) viser diagrammer, at skygger fra de to højeste tårne rammer Islands Brygge midt for medborgerhuset den 21. juni kl. 20:10, og har kl. 20:40 bevæget sig helt forbi arealet foran Medborgerhuset, hvorefter solen hurtigt går så meget ned, at den står under Københavns generelle taghøjde,  lyder det i Danica Ejendommes reaktion på borgmesterens pressemeddelelse.

Danica Ejenedomme  tilføjer, at hvis folk sidder i solen ved medborgerhuset på Islands Brygge, så vil de højst sidde i skygge fra de himmelstræbende tårne i fem minutter, inden skyggen og solen flytter sig.

Boliger på Postgrunden

Med godkendelse fra flertallet i teknik- og miljøudvalget sendes lokalplansforslaget nu videre. Førsttil  økonomiudvalget og siden Borgerrepræsentationen - og så bliver det københavnernes tur. De får i alt otte uger til at kommentere planerne, når de bliver sendt ud i offentlig høring.

I sin pressemeddelelse giver Morten Kabell udtryk for skuffelse over, at der bygges ret få almennyttige boliger i projektet. 

"Socialdemokraterne forsøger at forsvare projektet med, at almene boliger bliver en del af byggeriet. Men der bliver tale om under 100 almene boliger, hvilket er meget lidt sukker for at få et ellers uspiseligt projekt til at glide ned", lyder det fra borgmesteren.

Men også her reagerer Danica Ejendomme. De fremhæver, at 80 procent af hele projektet er erhvervsbyggeri og nævner samtidig, at af de boliger, der skal opføres, bliver det hver fjerde, som får status af almennyttig bolig. Det er, lyder det fra Danica Ejendomme, det mål, Københavns Kommune selv har sat sig.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik