SF: Folk med kort uddannelse skal tvangs-trænes

Efter en succesfuld forsøgsordning med obligatorisk styrketræning på flere Københavnske plejecentre vil SF udbrede tiltaget.

Tirsdag vil man på Københavns Rådhus stemme om et forslag fra SF, som allerede inden behandlingen giver anledning til debat. 

quote Vi tvinger heller ikke folk til at tage en banan fra frugtordningen

Tommy Petersen, Radikale Venstre

De Radikale kalder blandt andet forslaget formynderisk, og i Politiken bruger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet ordene "kontroversielt" og "autoritært".

Forslaget kaldes "Holdbart Arbejdsliv", og ideen er, at tvungen træning udbredes i arbejdstiden til alle forvaltningsenheder i Københavns Kommune, hvor medarbedjerne har både kort uddannelse og hårdt fysisk arbejde og på den baggrund kan have et særligt behov for en ansvarlig arbejdsgiveradfærd.

Og  sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) mener ikke, at forslaget er for vidtrækkende:

- For mig handler det om at sikre et godt arbejdsmiljø. Når du går på en byggeplads, skal du også have hjelm på. Det er arbejdsgiverens opgave at sikre, at arbejdsmiljøet er i orden, siger hun til TV 2 Lorry og uddyber:

- Det, som det handler om, er, at sosu-assistenter ikke bliver slidt ned, inden de er 50 år. Det, tror jeg, at mange godt kan se, er en god ide. 

Hun bakkes op af fagforbundet FOA, der organiserer størstedelen af de grupper, som er tiltænkt ordningen - blandt andet hjemmehjælpere, plejepersonale, rengørringsansatte, pædagoger med flere. 

- Jeg kan da godt forstå, at der er nogen, som synes, det virker formynderisk. For hver gang vi taler om kost, rygning eller motion, så er der nogen, som synes det. Derfor vil jeg også lægge vægt på, at det her jo er noget vi vil motivere de ansatte til. Vi skal sige, at "det her er ikke kun godt for dig, men også for dit arbejdsmiljø", siger sektorformand Karen Stæhr til TV 2 Lorry. 

- Det handler også om at finde gode og hensigtsmæssige arbejdsstillinger. Jeg tænker, at man laver nogle aftaler indbyrdes med medarbejderne, hvor man siger: "Vi ser de her muligheder for dig." Det, vi har lagt vægt på, er, at det også skal være op til den enkelte, hvis der er nogle, som vil træne alene af mange grunde. Den mulighed skal være til stede, uddyber hun til TV 2 Lorry. 

I de seneste tre år har 600 medarbejdere på 10 plejecentre i København deltaget i en forsøgsordning med én times tvungen styrketræning om ugen.

Og efter tre år melder 47 procent tilbage, at arbejdet er blevet mindre hårdt, viser en evaluering fra Arbejdsmiljø København. 

Det er disse resultater, som SF tager udgangspunkt i, når de ønsker ordningen udbredt i løbet af første halvdel af 2018.

Men dét er, at gå alt for vidt, mener de Radikales gruppeformand Tommy Pedersen. 

- Man går alt for langt. Det er klassisk socialistisk SF-politik, at staten ved bedst, hvad der er godt for borgeren, siger han til  TV 2 Lorry:

- Kommunen skal selvfølgelig sikre, at den er en god arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø. Men vi skal ikke tvinge folk. Vi tvinger heller ikke folk til at tage en banan fra frugtordningen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik