Se hvilke lån, der er populære i din kommune

Der er en tryghed i at vælge det samme lån, som de mennesker, vi omgiver os med, siger ekspert.

Når mere end 100.000 danskere her inden den 31. januar skal vælge nyt realkreditlån, står valget ofte mellem rentetilpasningslån eller fastforrentede lån.

Hvad man skal vælge af lån, kommer naturligvis an på den enkeltes økonomi – og temperament.  Men om man er til absolut billigste lån eller størst mulig sikkerhed varierer en del efter, hvor man bor.

quote Mange læner sig op ad og lytter til gode råd fra deres omgivelser - ikke kun bankrådgiveren - men i høj grad også venner og familie.

Stine Skotte Mikkelsen, antropolog

Det viser en dugfrisk analyse af danskernes lån, som appen SundayOwner – der er udviklet af Danske Bank – har fået lavet i samarbejde med Realkredit Danmark.

I Lorrys område er der stor forskel på favoritlånene. Bor du eksempelvis i Albertslund, har både du og din nabo med stor sandsynlighed fast rente, mens borgere i nordsjællandske kommuner som Gribskov og Helsingør i overvejende grad vælger de rentetilpassede lån.

Og der er der en god grund til ifølge cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

- Der er en klar sammenhæng mellem lønniveau og boligpriserne. Jo højere disponibel indkomst, jo dyrere bolig vil man have råd til at købe. Og jo højere gæld, man har, jo større besparelse vil der være ved at vælge et rentetilpasningslån i stedet for et fastforrentet lån, siger Heinig og påpeger:

- Samtidig vil boligejere med høj indkomst typisk ‘have råd’ til at løbe den højere risiko, som et rentetilpasningslån har.

Artiklen fortsætter under det interaktive kort

Herunder kan du selv klikke rundt i kortet, og se hvilke lån der er de mest populære i den enkelte kommune i Lorrys område.

Mange vælger samme lån som naboen

Men alt handler ikke kun om kroner og ører, når vi vælger lån, mener antropolog Stine Skotte Mikkelsen.

Hun har analyseret boligejernes realkredit-adfærd og er kommet frem til, at mange danskere spejler sig i omgivelserne og lader sig inspirere af naboer og familie.

- Mange mennesker opfatter boligøkonomi som en svær størrelse, og boligejere over en bred kam har svært ved at forstå de forskellige låntyper og gennemskue, hvilket lån der er det mest fordelagtige for dem, siger Stine Skotte Mikkelsen.

- Det betyder, at mange læner sig op ad og lytter til gode råd fra deres omgivelser - ikke kun bankrådgiveren - men i høj grad også venner, familie og andre, der allerede har erfaring med at oprette og omlægge realkreditlån, og som man ikke frygter at udstille sin uvidenhed overfor ved at stille dumme spørgsmål.

Tryghed i at vælge det samme

- Der er en tryghed i at vælge det samme, som de mennesker, vi omgiver os med. Man kan derfor forestille sig, at der i nogle lokalsamfund opstår en social norm for at handle langsigtet og økonomisk fornuftigt og derfor vælge en låntype, der i manges øjne repræsenterer netop det; det fastforrentede lån, siger Stine Skotte Mikkelsen

Appen SundayOwner er udviklet af Danske Banks innovationsafdeling MobileLife, og kan hjælpe boligejere med en indikation af, om de har det rette boliglån - eller om der er penge at spare ved at omlægge. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik