Sådan undgår du sprængte vand- og varmerør i kulden

Du kan forebygge sprængte vand- og varmerør med lidt omtanke.Læs også, hvad du skal gøre, hvis rørene er frosset til.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Bolius. Første gang publiceret mandag d. 25 januar 2010.

Frosten har for alvor indtaget TV 2 Lorrys område og ikke mindst husene og deres vand- og varmerør.

For mange husejere er frygten nok, at et rør eller to sprænger i den bidende kulde. Men her kan du læse, hvad du skal gøre for at undgå det og hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude. 

Det er ikke kun sommerhusejerne, der skal passe på frostsprængte vandrør og varmerør i kulden. Villaejere skal også være opmærksomme.

Ellers risikerer de, at rørene fryser til og – i sidste ende – sprænger, hvilket i værste fald kan medføre omfattende og kostbare vandskader, når temperaturen stiger igen.

Cirkulation er afgørende for varmerør

- Det er helt afgørende, at der er cirkulation i varmerørene, for så fryser de ikke så nemt til. Derfor bør du f.eks. ikke slukke for cirkulationspumpen om natten, når det er hård frost, siger chefkonsulent Christian Skødt, Forsikring og Pension.

- Ligeledes må du ikke skrue meget længere ned end 12-15 grader i ubenyttede rum eller for den sags skyld i hele boligen, hvis du f.eks. tager på vinterferie, siger han.

LÆS OGSÅ: Ny gratis app: Førstehjælp til dit hus

Christian Skødt tilføjer, at forsikringen ikke dækker skader, der skyldes frostsprængte rør som følge af utilstrækkelig rumopvarmning – herunder manglende cirkulation i varmesystemet.

Bed naboen kontrollere varmen efter strømafbrydelse

- Det er også en god idé at bede naboen kontrollere, at dit fyr er startet igen, hvis der har været strømafbrydelse i kvarteret, mens du er væk, tilføjer teknisk konsulent Nils Lygaard fra installatørernes brancheforening, Tekniq. 

- Ellers risikerer du at komme hjem til en hus, hvor både vandrør og varmeinstallation er frostsprængt, siger han.

Her vil skaden dog være dækket af forsikringen, fordi den ikke skyldes grov uagtsomhed, men derimod har bund i en hændelse, du ikke selv har indflydelse på eller kunne forudsige.

Pas på skjulte rør i skunk

I det daglige skal du være opmærksom på, om du har skjulte rør til enten varme eller brugsvand på steder, hvor det kan blive rigtig koldt.

- Problemet med frosne rør opstår typisk i skunkrum, på loftet eller andre steder, hvor rørene løber uden for husets klimaskærm, uddyber Nils Lygaard.

Ved virkelig hård frost kan udsatte rør nemlig godt fryse til, selv om cirkulationen kører. 

Her bemærker Christian Skødt dog, at forsikringen typisk vil dække følgeskader af frostsprængte rør, hvis rørføringen i de uopvarmede rum øvrigt er udført, så den lever op til de gældende forskrifter på husets opførelsestidspunkt.

- Forsikringen dækker kun, hvis der har været tilstrækkelig varme og cirkulation i systemet, siger Christian Skødt.

Isolér rørene – eller få dem flyttet

Men har du først én gang haft frostproblemer et givent sted, vil du formentlig få det igen.

I de tilfælde vil det være en god idé enten at efterisolere rørene, eller – i virkelig grelle tilfælde – at få flyttet den pågældende rørføring, så den kommer inden for klimaskærmen. 

– Har du ofte problemer med frosne rør, kan det bedre svare sig at få flyttet rørene end at forsøge sig med hovsaløsninger, påpeger Nils Lygaard.

- Det vil også sjældent svare sig at vikle elektriske varmebændler om rørene, som jeg ser det foreslået flere steder. For med en kilowatttime-pris på to kroner kan det hurtigt blive en dyr løsning at holde frosten fra sine rør med elopvarmning, tilføjer han.

Gå ikke i panik over frosne vandrør

Nils Lygaard mener, at du ikke nødvendigvis skal gå i panik, hvis dine rør faktisk er frosset til.

- Isproppen vil ekspandere i rørets længderetning. Derfor vil der gå et stykke tid, før den ikke kan komme længere, og så er det, at røret kan springe, siger han.

- Det er ofte problemet i fritidshuse, der står ubenyttede hen i længere perioder. I helårshuse opdager de fleste heldigvis ret hurtigt, hvis et rør fryser til, og så kan man sædvanligvis sagtens nå at tø det op, inden det springer, siger Nils Lygaard.

Tø frosne rør op med varme håndklæder

I nogle tilfælde kan du selv tø røret op. Hvis omstændighederne tillader det, er den bedste mulighed at vikle håndklæder dyppet i varmt vand om røret.

Denne procedure fortsætter du, indtil røret er isfrit. Du kan godt regne med at skulle vride håndklæderne og varme dem op igen under hanen nogle gange.

Derimod skal du passe på med at bruge varmepistoler af den slags, man bruger til at krympe rørsamlinger eller fjerne maling med.

Primært fordi varmepistolernes 500-600 grader varme ”udblæsning” let kan ødelægge eller svække røret, hvis du kommer til at varme for længe på et stykke ad gangen (og varmepistoler bør aldrig anvendes på rør af pvc).

Varmepistol kan antænde brand

Ligeledes kan de høje temperaturer fra varmepistoler meget nemt antænde støv eller andre brandbare materialer.

Det samme gælder i endnu højere grad, hvis du forsøger dig med åben ild fra f.eks. en ukrudtsbrænder. 

- I begge tilfælde risikerer du, at forsikringen enten ikke dækker evt. skader eller kun dækker delvist. Ganske enkelt, fordi skaden skyldes, at du som husejer og forsikringstager har udvist grov uagtsomhed, siger Christian Skødt fra Forsikring og Pension.

Få installatør til at tø frossent vandrør op

Ofte er der dog ingen vej uden om at bede en installatør om at tø røret op igen.

Det foregår typisk ved, at installatøren sætte elektrisk spænding på røret, ”hvilket du så ganske afgjort ikke selv skal forsøge dig med som husejer,” som Nils Lygaard udtrykker det.

Prisen på optøningsindsatsen afhænger dels af isproppens størrelse samt rørføringens tilgængelighed. Dels af, hvor du bor, eller hvem, du ringer til. Her gælder det som i andre sammenhænge, at det kan være en god idé at bede om et prisoverslag fra flere installatører.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik