Røde Kors: "Har du plads til en ekstra om julebordet?"

25 personer har via Røde Kors ansøgt om at finde et sted at holde juleaften, men de mangler værter, som vil åbne døren både i Gribskov og Lejre.

Nu er der kun få dage til hele familien igen trisser om træets grønne top og synger sagte med på de gamle viser om den dejlige himmel blå. Tre dage til flæskesteg, mandelgave og pakkeræs. 

quote Vi har enlige forældre, som sidder uden deres børn i år. Vi har udvekslingsstuderende, som ikke har mulighed for at rejse hjem til familien.

Troels Østergaard, Projektleder for julevenner, Røde Kors

Juleaften nærmer sig, men for mange er ovenstående billede et noget andet. De skal nemlig tilbringe juleaften alene. 

- Vi har enlige forældre, som sidder uden deres børn i år. Vi har udvekslingsstuderende, som ikke har mulighed for at rejse hjem til familien. Og så har vi selvfølgelig asylansøgere og flygtninge, der gerne vil opleve den danske måde at holde jul på. 

Det fortæller Troels Østergaard, som er projektleder for Røde Kors' initiativ Julevenner. 

- Det er et projekt, hvor vi matcher gæster og værter, som har lyst til at dele julen med nogen. Vi gør det, fordi vi ikke synes, at nogen skal sidde uønsket alene på en aften, der handler rigtig meget om fællesskab. 

quote For mange på asylcentrene er det ikke noget problem, at der bliver serveret flæskesteg. Omvendt er der mange værter, som alligevel laver and den aften.

Troels Østergaard, Projektleder for julevenner, Røde Kors

I al sin enkelthed kan de, som skal sidde uden selskab på lørdag, melde sig til som gæst her på Julevenners hjemmeside via Røde Kors. På samme måde kan familier, der har overskud til at invitere nye ansigter inden for, melde sig på som værter. Derfra vil Røde Kors så matche ansøgerne.

Helt konkret mangler de at finde værter til 19 ansøgere fra Gribskov Kommune og seks ansøgere fra Lejre Kommune. Det er begge steder, hvor der ligger asylcentre, som udgør en udfordring, da der kommer ansøgninger fra større familier. 

quote Tit ender det med, at værterne føler, at det er dem der har fået mest ud af det.

Troels Østergaard, Projektleder for julevenner, Røde Kors

- Vi håber rigtig meget på, at nogen har lyst til at tage imod dem, så de ikke skal holde jul alene, siger Troels Østergaard, og fortæller samtidig om dét spørgsmål, der optager rigtig mange, når de hører om Julevenner:

- Både gæster og værter skriver om deres forventninger og traditioner, når de ansøger hos os, og for mange på asylcentrene er det ikke noget problem, at der bliver serveret flæskesteg. Omvendt er der mange værter, som alligevel laver and den aften. Uanset hvad vil værten indlede kontakten med gæsten, så rammerne for aftenen kan blive aftalt. 

Man kan tilmelde sig som gæst eller vært indtil den 23. december klokken 10:00, og samme dag klokken 16:00 vil de sidste gæster forhåbentlig få at vide, at de er inviteret til juleaften den 24. december. 

- Det vi hører fra værterne er, at de forventer, at det er dem, der skal gøre noget for andre. Men tit ender det med, at de føler, at det er dem der har fået mest ud af det, siger Troels Østergaard. 

Du kan læse mere om Julevenner og tilmelde dig her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik